2020. július 3., péntek

Kapros-telemea sajtos palacsinta


Be kell vallanom, hogy az elmúlt fél évben többször sütöttem palacsintát, mint az előző 10 évben. Sokáig nagy mumusnak tekintettem, és nem is próbálkoztam vele, pedig nagyon szeretjük. Aztán rávettem magam, az elsők nem lettek a legjobbak, szakadtak, ragadtak, de most már sokkal bátrabban állok neki palacsintát sütni. Még most sem a legtökéletesebbek, de mondhatom, hogy megvagyok elégedve magammal és a kisült palacsintákkal. :) Eddig csak édes töltetlékkel ettük a palacsintát, de a múlt hétvégén megpróbáltuk sós változatba is, és elkészült ez a kapros-telemea sajtos palacsinta. Nagyon finom lett, nekünk nagyon ízlett, biztos máskor is fog készülni.
Mi csak önmagában fogyasztottuk, de tejfölt is kínálhatunk mellé, vagy kedvenc krémünkkel is megtölthetjük.

Hozzávalók kb. 11 darab, 18 cm-es serpenyőben sült palacsintához:

- 15 dkg telemea sajt
- 2 ek apróra vágott friss kapor
- 2 dl tej
- 2 tojás
- 2 ek olíva olaj
- 15 dkg zabliszt
- 1 mk só
- 1 tk sütőpor
- kb. 0,8 dl szódavíz

+ olaj a serpenyő kikenéséhez

Megj: 
- Ha nincs zablisztünk, akkor a zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval finomra daráljuk, majd átszitáljuk.
- Zabliszt helyett sima fehér lisztet is lehet használni, csak ebben az esetben előfordulhat, hogy kevesebb folyadék lesz szükséges hozzá.
- Telemea sajt helyett lehet feta sajtot is bele reszelni.
- Kóstoljuk meg a sajtot, és annak sósságának függvényében adjuk hozzá a só mennyiségét.
- Az első kisült palacsintát kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, adjunk még hozzá sót vagy kaprot, keverjük el a masszát, majd süssük meg a többi palacsintát is.

Elkészítés:

A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük.

A friss kaprot megmossuk, majd apróra vágjuk.

A tejet a tojásokkal és az olajjal együtt egyneművé keverjük.

A zablisztet egy magasabb falú edénybe szórjuk a sóval és sütőporral együtt. Fokozatosan hozzáadjuk a tojásos tejet, és egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk kaprot, a reszelt sajtot és a szódavízzel egyneművé keverjük. 15 percet pihentetjük.

Minden palacsinta megsütése előtt kevés olajjal megkenjük a serpenyőt, majd egy merőkanálnyi palacsinta masszát tesszük bele. Egy körkörös mozdulattal egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát. Megsütjük a palacsinta alsó felét, majd megfordítjuk és átsütjük a másik felét is.
Ha megsült minkét fele, akkor átcsúsztatjuk egy lapos tányérra.

Tipp: 

1. Minden palacsinta sütése előtt, keverjük fel a tésztamasszát a merőkanállal.
2. Ha sűrűsödne a palacsinta massza, adjunk hozzá még 1 ek szódavizet.
3. Amikor a palacsinta széle kezd elválni a serpenyő falától, és már aranybarna a színe, a teteje is egy kicsit szilárdabb, akkor egy szilikon spatulával óvatosan körbe alányúlunk kb. 1-2 centire, és ha már tudjuk mozgatni a palacsintát, nincs leragadva, akkor megfordítjuk.
4. Melegen és hidegen is finom ez a sós palacsinta. Önmagában is fogyasztható, de kínálhatunk mellé izésített tejfölt, vagy megtölthetjük különböző krémekkel (sajtkrém, májkrém...)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finomak lehettek, igazi különlegesseg! És nagyon guszták is. A telemea nálunk is kedvenc, mindig szoktunk hozni Erdélyből, idén sajnos elmaradt az utazás...
    Mi csak édes palacsintákat szoktunk csinálni, vagyis a férjem süti, én csak az evésbe segítek bele 😃
    Mostanában ugyan próbálkoztam egyszer-kétszer a sütésével, de még nem vagyunk nagy barátságban egymással 😂, kell még gyakorolni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ifen, finom volt nagyon!😋Igazából csak a maradék telemea felhasználása volt a cél, viszont annyira ízlett, hogy a tegnap újra elkészítettem.😊
      Azt hiszem én sem leszek nagy palacsinta készítő bajnok, de enél rosszabb soha ne legyen.😉

      Törlés
  2. Nagyon guszta, a sajttól nem ragadt le ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! 😊
      Nem, egyáltalán nem ragadt le, nagyon jó volt az állaga.

      Törlés
  3. Én nagyon nem szeretek palacsintát sütni! Bár az utóbbi időben nálunk is gyakrabban készült, mint általában.
    Kíváncsi voltam a receptre, látván, hogy telemea sajt van benne. Hoztunk otthonról valamennyit, szeretjük. Még nem sütöttem sós palacsintát, de biztos vagyok benne, hogy így is ízlene. De csak úgy tudom meg, ha kipróbálom! :-)
    Hasznosnak találom a megjegyzésben írtakat, meg a tippeket, amit adsz. Köszönet érte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az igazság, hogy én sem rajongók a palacsinta sütés iránt, de ha megkívánjuk akkor nincs választás, sütni kell. :) Nekünk is ez volt az első sós palacsinta próbálkozásunk, és csak ajánlani tudom, finom volt.
      Örülök, hogy hasznosnak véled a megjegyzéseim. :) Nagyon szívesen!

      Törlés