2020. június 26., péntek

Zabpehelylisztes túrógombóc dió morzsában



Nagy kedvenc nálunk a gombóc, legyen az gyümölccsel töltve vagy csak sima túrógombóc. Elég gyakran készítem, akár desszertként, de egy kiadós leves után is szeretjük. Ez a zabpehelylisztes túrógombóc is bableves utánra készült, de vacsorára is kitűnő volt. Alig van dolgunk vele, csak összekeverjük a hozzávalókat, majd pihentetjük egy keveset, és fogyasztása előtt gyorsan kifőzzük. Nem esik szét főzés közben, könnyű és puha a gombóc, és ne feledjük, hogy még egészséges is. Én most dió morzsába hempergettem, de a megszokott zsemlemorzsa is tökéletes. Csak önmagában, de akár gyümölcsszószt is lehet kínálni mellé, kinek hogy ízlik jobban.

Hozzávalók a masszához (16 darab kb. 44 g-os gombóchoz):

- 50 dkg tehéntúró
- 2 tojás
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 ek méz, vagy ízlés szerint
- 5 dkg zabpehelyliszt

Hozzávalók a hempergetéshez:

- 15 dkg dió
- 2 tk vaníliás cukor

Megj.
- Amennyiben azt szeretnéd, hogy még kalóriaszegényebb legyen a gombóc, vagy, hozzáadott cukor nélkül készítenéd el, akkor a méz és vaníliás cukor helyett használj eritritet.
- A hempergetéshez használhatunk nyugodtan zsemlemorzsát vagy panko morzsát is, akár mákot vagy kókuszreszeléket.

Elkészítés:

A gombóc hozzávalóit egy tálba mérjük, majd jó alaposan összedolgozzuk. Tetejére folpack-ot teszünk, majd legalább 1 órát hűtőbe pihentetjük.
Megj: Én reggel állítottam össze a masszát, majd délbe főztem ki.

A diót egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, kihűtjük, majd darabosra daráljuk. Elkeverjük a cukorral, és félretesszük felhasználásig.

A túrós masszából nedves kézzel gombócokat formálunk, majd bő, enyhén forrásban levő sós vízben kifőzzük. Miután a gombóc feljön a víz felszínére, még hagyjuk 2-3 percet. Ha a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a vízből és a dióba hempergetjük őket.

Tipp:
- Ízlés szerint édesített tejföl vagy görög joghurt is kínálható mellé, akár kedvenc lekvárunk vagy gyümölcs öntettel, csokiszósszal leöntve is kínálhatjuk.


Ha kedvet kaptál a gombócóláshoz, alább találsz még pár ötletet (a gombóc nevére kattintva, elérhető a receptet is):

- Túrós zabkásagombóc (cukormentes) 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták! Mi is szeretjük a túrógombócot, de csak a hagyományosat szoktam készíteni :-) Finom lehet a tiéd!

    VálaszTörlés
  2. Mennyiféle gombócot készítettél már! Épp van fél kiló túróm, amit gombócnak szántam- zabpelyhesen fogom elkészíteni! Köszönöm az ötletet! :-)

    VálaszTörlés