Egy kicsit időigényes az elkészítése ha nincs rutinunk a kelt tésztával, ugyanis eltarthat egy darabig amíg meggömbölyítjük mind a 70 tésztadarabot, viszont nagyon egyszerű, és mutatós lesz a végeredmény. Én bátran ajánlom bárkinek, még gyerekekkel is jó móka lehet, biztos nagyon élveznék. :)
Hozzávalók:
- 0,6 cukrozatlan tejszín
- kb. 2,4 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1,5 ek méz
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs instans élesztő
- 3,5 dkg vaj
Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.
- Amennyiben édesebben szereted, akkor nyugodtan használhatsz több mézet vagy akár cukrot.
Tetejét lekenni: - 1 egész tojás enyhén felverve
Tetejét megszórni: - 1 ek szezámmag
Elkészítés:
A tejszínt és 2 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd beleszórjuk a sót és a reszelt citrom héját, hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, végül rászórjuk a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,4 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd enyhén kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket újabb 7 részre. Én úgy osztattam, hogy 6 egyforma (13 g) és egy kisebb darab (10 g) legyen. Az egyforma tésztadarabokból lesznek majd a "szirmok". Mindegyik tésztadarabkák kis gombóccá formázzuk.
Célszerű egyszerre egy kelt virágot elkészíteni, és csak utána gömbölyíteni a következő adagot, így megelőzve a túlkelést.
Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a kisebb gombócot, majd köré rakjuk a másik 6 nagyobb gombócot. Nem kell szorosan rakni, csak lazán, mert úgyis nőni fog még.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.
Ezután lekenjük az enyhén felvert tojással, a középső gombócra szezámmagot szórunk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Nagyon szépek lettek, ügyes vagy tetszett férjednek?
VálaszTörlésKöszönöm Éva! 😊
TörlésIgen, tetszett a férjemnek.😉
Nagyon szépek lettek! Akkor virágot a virágért 😊
VálaszTörlésNagyon gondos férjed van!
Köszönöm Katalin!😊
TörlésIgen, nagyon gondos és figyelmes.😍
De szép virágcsokrot sütöttél! :-) Tényleg nagyon szépek, ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
Törlés