2020. június 19., péntek

Kelt virágok


Legutóbb, amikor a férjem hazajött a piaci bevásárlásról, meglepett egy szép csokor virággal. Ahogy megláttam, nyomba beugrott, hogy ha ő nekem egy csodaszép élő virágcsokort hozott, akkor én is készítek neki virágot, de kelt tésztából. :) Igazából bármilyen jól bevált kalácstészta megfelel ennek a péksüteménynek az elkészítéséhez. Én most teljes kiőrlésű lisztből készítettem, és mind formára, mind pedig ízben, állagban nagyon jó lett.
Egy kicsit időigényes az elkészítése ha nincs rutinunk a kelt tésztával, ugyanis eltarthat egy darabig amíg meggömbölyítjük mind a 70 tésztadarabot, viszont nagyon egyszerű, és mutatós lesz a végeredmény. Én bátran ajánlom bárkinek, még gyerekekkel is jó móka lehet, biztos nagyon élveznék. :)

Hozzávalók:

- 0,6 cukrozatlan tejszín
- kb. 2,4 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1,5 ek méz
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs instans élesztő
- 3,5 dkg vaj

Megj: 
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.
- Amennyiben édesebben szereted, akkor nyugodtan használhatsz több mézet vagy akár cukrot.

Tetejét lekenni: - 1 egész tojás enyhén felverve

Tetejét megszórni: - 1 ek szezámmag

Elkészítés:

A tejszínt és 2 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd beleszórjuk a sót és a reszelt citrom héját, hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, végül rászórjuk a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,4 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).

Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd enyhén kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket újabb 7 részre. Én úgy osztattam, hogy 6 egyforma (13 g) és egy kisebb darab (10 g) legyen. Az egyforma tésztadarabokból lesznek majd a "szirmok". Mindegyik tésztadarabkák kis gombóccá formázzuk.
Célszerű egyszerre egy kelt virágot elkészíteni, és csak utána gömbölyíteni a következő adagot, így megelőzve a túlkelést.

Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a kisebb gombócot, majd köré rakjuk a másik 6 nagyobb gombócot. Nem kell szorosan rakni, csak lazán, mert úgyis nőni fog még.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.

Ezután lekenjük az enyhén felvert tojással, a középső gombócra szezámmagot szórunk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, ügyes vagy tetszett férjednek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! 😊
      Igen, tetszett a férjemnek.😉

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek! Akkor virágot a virágért 😊
    Nagyon gondos férjed van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin!😊
      Igen, nagyon gondos és figyelmes.😍

      Törlés
  3. De szép virágcsokrot sütöttél! :-) Tényleg nagyon szépek, ügyes vagy!

    VálaszTörlés