2020. június 13., szombat

Csokoládés mini pite



Pontosan ma 9 éve kezdtem a blogírást és tettem közzé az első bejegyzést.
Ami kezdetben csupán egy kalandozásnak indult a konyhába, mára már igazi tanulmányúttá nőtte ki magát. Nagyon sok új alapanyagot próbáltam ki, sokat kísérleteztem és tanultam más gasztrobloggertől, így jutottam el a már közel 900 kipróbált és bevált receptig.

Ebből az alkalomból készítettem ezt a csokoládés mini pitét, mivel egyszerűségével és mégis intenzív ízével, azt gondolom, hogy azt jelképezi amit a blogommal szeretnék képviselni a jövőben is.

Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki meglátogatja blogomat és virtuálisan megkínálok mindenkit egy finom csokoládés mini pitével! Fogadjátok szeretettel! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 13 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 dkg búzasikér
- 8 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás
- szükség esetén 1-2 tk hideg víz

Megj.:Amennyiben finom lisztet használnál a tészta elkészítéséhez, ajánlom a blogon már szereplő  csokoládés mini pitének a tésztáját.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 1,5 dl cukrozatlan tejszín (33%-os)
- 15 dkg étcsokoládé pasztilla
- 2 ek méz (vagy ízlés szerint)
- 2 tojás

+ kevés vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:

A lisztet és búzasikért egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a sót, a citrom reszelt héját, majd a tojást is hozzáadva összegyúrjuk.
Megj. Ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 tk hideg vizet. Nekem nem volt szükségem rá, de ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől.

Cipót formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivett tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd kb. 12 cm átmérőjű körökre nyújtjuk. Kibéleljük (jól belenyomkodjuk) az előzőleg vékonyan kivajazott formákat.
Egy tepsire rakosgatjuk őket, majd visszatesszük a hűtőbe amíg előkészítjük a tölteléket.

Megj.: Ha biztosabb és nyugodtabb akarsz lenni, hogy sütés után szépen kijön a formából a pite, miután kivajaztuk a formákat, tegyünk bele egy dupla csík sütőpapírt és csak utána nyomkodjuk bele a tésztát. Így majd a túllógó papír segítségével könnyen kitudjuk emelni a kész pitéket.



A töltelékhez a tojásokat habosra verjük.
A tejszínt a mézzel és a csoki pasztillával együtt egy lábasba mérjük, majd alacsony lángon addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen felolvad és selymes lesz.
Levesszük a lángról és tovább kavargatva langyosra hűtjük, majd vékony sugárba a tojáshoz adjuk, és egyneművé kavarjuk.

A hűtőből kivesszük a formákat, egy villával megszurkáljuk a tésztát, majd a csokis tölteléket a formákba adagoljuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha hozzáérünk a tetejéhez és már nem ragad, épp csak megszilárdul a teteje.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formákból vagy a túllógó papír segítségével kiemeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp: Lehet díszíteni tejszínnel és idény gyümölcsökkel, de így önmagában is szuper jó. :)


6 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsit sütöttél erre a "szülinapi bulira" kár hogy nem kóstolhatom meg:) Boldog blogszülinapot és további sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Ha megszeretnéd kóstolni, bátran készítsd ek. Nem fogod megbánni, mert nagyon finom.

      Törlés
  2. Csodásak ezek a mini piték! Gratulálok a sok recepthez és fotóhoz! Nagyon sok boldog blogszülinapot! Csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  3. Szívből gratulálok a 9 évhez, kívánom hogy a jövőben is készíts sok finomságot, magatok és a mi örömünkre!
    Ezek a csokis piték nagyon guszták, és biztos ugyanolyan finomak is, ünnephez illőek 😊

    VálaszTörlés