2020. június 9., kedd

Pisztáciás sós rúd


Végre eljött az az időszak amikor sokat lehetünk a szabadban, a természetben és kirándulhatunk. Most már korlátozások sincsenek, úgy hogy, a hosszú bezártság után használjuk ki, és töltsünk minél több időt a szabadban. Ilyenkor elmaradhatatlan az útravaló, ami nálunk legtöbbször pogácsa vagy sós rúd szokott lenni. Könnyen tárolhatóak, nem igényesek, és jól bírják az utat. Ez a pisztáciás sós rúd kitűnő választás lehet egy ilyen családi vagy baráti kiruccanásra. Ha a tetejére darált pisztáciát szórunk, még gusztusosabb lenne, de nekem már nem maradt.

Hozzávalók:

- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 dkg darált pirított és sózott pisztácia
- 1 tk só
- 5 dkg vaj
- 3/4 cs instant élesztő
- 1 tojás
- kb. 17,5 dkg tejföl

Megj.: Teljes kiőrlésű liszt és búzasikér helyett, nyugodtan lehet finom lisztet is használni, csak ebben az esetben figyeljünk, mert kevesebb tejfölre lesz szükség.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - 1 -2 ek egész mákszem

Elkészítés:

A lisztet, a búzasikért, darált pisztáciát és a sót, egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.

Rászórjuk a szárított élesztőt, majd a tojást is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.

Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk egész mákszemmel.

Ezután kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

4 megjegyzés:

  1. Szép rudak! Szeretem a pisztáciát, biztos ízlene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Ha szereted a pisztáciát,akkor mindképpen érdemes kipróbálni.

      Törlés
  2. Nagyon fincsi guszta kis rudak!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták, jó lehet elropogtatni egy kellemes kiránduláson 😄

    VálaszTörlés