2019. szeptember 6., péntek

Szilvás gombóc cukkinis tésztából


Itt van az ősz, itt van újra ....még ha nem is naptárilag, csak az időjárás szempontjából. :) És ha ősz, akkor szilva, és ha szilva, akkor biza szilvás gombóc. :) Na de nem a megszokott krumplis tésztás szilvás gombóc, hanem egy kicsit különlegesebb ez alkalommal. Ugyanis megláttam itt ezt a cukkinivel készült szilvás gombócot, és mivel próbáljuk kerülni a finom lisztet és a krumplit, tetszett a recept. A férjem is díjazta az ötletet, hisz már elég régen nem készítettem gombócot, így megtörtént az első próbálkozás.
Nekem kevesebb lé nélküli cukkinim lett, ezért kevesebb lisztet is vett fel, és a szilvák is jó nagyon voltak, ezért csak 9 darab gombóc lett belőle. Finom lett, gyorsan elfogyott, de azért a krumplival készült társa nekem jobban ízlik. Szerintem egy nagyon jó recept mindazoknak, akik valamilyen oknál fogva nem fogyasztanak fehér finom lisztet és krumplit sem, sőt még a finomított cukrot is kerülik, vagy csak egyszerűen egészségesebben szeretnének táplálkozni. Mindenképpen megéri egy próbát, mert finom.

Ha mégis krumplis tésztából készítenéd el a szilvás gombócot, akkor ajánlom ezt a receptet, amit még Édesanyámtól tanultam.
Abban az esetben, ha szilvás gombócra vágynál, de nincs otthon krumpli, akkor készítsd el ezt a gyors szilvás gombócot, aminek a tésztája egy égetett tészta. Érdemes kipróbálni ezt is. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg zsenge cukkini (19 dkg kinyomkodva)
- 1 bő csipet só
- 1 tojás
- kb. 20 - 22 dkg teljes kiőrlésű liszt

Hozzávalók a töltelékhez:

+ szilva
+ 1 tk őrölt fahéj
+ 1 ek eritrit

Hozzávalók a hempergetéshez:

- 6 dkg darált dió
- 6 dkg zabpehelyliszt
- kb. 1-2 ek olaj
- édesítő  (eritrit  / cukor / vaníliás cukor ) ízlés szerint

Megj: Az eritrit helyett nyugodtan lehet használni vaníliás cukrot.
          A hempergetéshez használhatunk zsemlemorzsát, zabdarát, akár mákot is.

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, majd állni hagyjuk kb. 15 percet.

Ez idő alatt a szilvát is megmossuk, szárazra töröljük, keresztbe kettévágjuk és eltávolítjuk a magját. Egy tálcára egymás mellé rakosgatjuk, vágott felükkel felfele, majd a mag helyére teszünk 1 kávéskanál fahéjas eritritet (cukrot).

Ezután alaposan kinyomkodjuk a cukkinit, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojást, majd összegyúrjuk annyi liszttel, hogy a hagyományos krumplis tésztához hasonló állagú legyen.

Alaposan lisztezett felületen kb. fél centis vastagságúra nyújtjuk, majd 9 négyzetre vágjuk (kb. 10 x 10 cm-es négyzetek legyenek). Mindegyik négyzet közepébe teszünk egy fél szilvát, becsomagoljuk és gombóccá formáljuk.

A gombócokat enyhén lobogó sós vízbe dobjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére még kb. 1-2 percig főzzük, hogy a belseje is teljesen át tudjon főni.

Közben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a dió és zabpehelyliszt keveréket, kevés olajat csurgatunk hozzá, végük az eritritet/cukrot is hozzákavarjuk.

Ha a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a vízből és a pirított diós keverékbe hempergetjük őket. Eritrittel / cukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése