2019. szeptember 13., péntek

Csokoládé- és feketeribizli-mousse torta



Az idén nyáron többször készítettem mousse tortát, semmi jeles alkalom nélkül, csak úgy, mert megérdemeljük. A férjem nagyon megkedvelte ezt a fajta süteményt, és szinte minden idénygyümölcsből kipróbáltam, különböző piskóta- vagy keksz alappal. :) Az egyik nagy kedvence ez  a csokoládé- és feketeribizli-mousse torta volt, és ugyan már lejárt a feketeribizli szezonja, de fagyasztott gyümölcsből is elkészíthetjük, nem kell megvárjuk a következő évet, hogy friss ribizliből készüljön. Egyszerű elkészíteni, gyorsnak nem mondanám a dermedési idő miatt, viszont összességében, tényleg egy könnyen elkészíthető, finom sütemény.

Hozzávalók a piskótához:

- 4 ek darált dió
- 1 ek durum liszt
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 3 ek eritrit

Megj. : A piskótához eritrit helyett nyugodtan használhattok cukrot, és durum liszt helyett pedig finomlisztet.

Hozzávalók a csokoládé-mousse-hoz:

- 15 dkg étcsokoládé (54 %-os)
- 2,5 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)
- 4 db zselatinlap

Hozzávalók a feketeribizli-mousse-hoz:

- 20 dkg fekete ribizli
- 5 dkg eritrit
- 0,5 dl görög joghurt
- 4 db zselatinlap
- 1,5 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)

Megj.: A mousse-hoz hozzáadott édesítő lehet cukor vagy méz is, és ízlés szerint adagoljátok.

Elkészítés:

A piskótához a darált diót elvegyítjük a durum liszttel.
A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval és 2 ek eritrittel habbá verjük.
A tojássárgákat a megmaradt 1 evőkanál eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz.
Egy spatulával, óvatosan, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Ezután a lisztes darált diót is beleforgatjuk.

Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát pedig vékonyan kivajazzuk, lisztezzük, majd belesimítjuk a tészta masszát.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!
Teljesen kihűtjük.

A fekete ribizlit leszemezzük a száráról, megmossuk és lecsepegtetjük, majd egy lábasba tesszük. Az édesítővel együtt közepes lángon kb. 5 percig főzzük (amíg levet enged és az édesítő teljesen elolvad). Ha szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek vizet. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Félretesszük.

A kihűlt piskóta aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tortatálra vagy a megmosott tortaforma aljára helyezzük, és a tortakarikát is ráhelyezzük. Megkenjük egy bő evőkanálnyi ribizlipürével.

A csokoládé-mousse-hoz, 0,5 dl tejszínt apróra vágott csokoládéval összemelegítünk, amíg a csoki teljesen felolvad. Ezután feloldjuk benne a hideg vízbe előzőleg beáztatott, kicsavart zselatinlapot és egy sima, egynemű krémmé keverjük. Amikor már szoba-hőmérsékletű lett, 2 részletben óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt. Ráöntjük a ribizlipürével lekent piskótára, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük.

Az előzőleg elkészített fekete ribizli pürét csípősre melegítjük, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat.
Ha teljesen felolvadt benne a zselatin, hozzáadjuk a joghurtot és egyneművé keverjük.
A hideg tejszínt habbá verjük, és 2 részletben óvatosan beleforgatjuk.
Ráöntjük a csokis rétegre, majd visszatesszük a hűtőbe legalább 4-5 órára, de a legjobb egy éjszakára.

Ha megdermedt, egy éles pengéjű késsel nagyon óvatosan elválasztjuk a forma oldalától a tortát, majd levesszük a tortaforma karimáját, és szeleteljük.

Sok sikert hozzá! :)

6 megjegyzés:

  1. De jó lehetett a csoki és a fekeribizli párosítása :-) Nagyon guszta lett a tortád!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! Igen, aki szereti a feketeribizlit, annak mindenképpen jó döntés ez a párosítás. ☺

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Valóban finom volt a sütemény.☺

      Törlés
  3. Nagyon szép lett. Szeretem a gyümölcsös sütiket. Biztos finom is lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Nálunk is nagy kedvenc a gyümölcsös süti, jöhet bàrmilyen formában. 😊

      Törlés