2019. szeptember 30., hétfő

Halpaprikás


Az elmúlt egy évben egyre többször kerül terítékre halas étel. Amíg régebben csupán 2-3 havonta fogyasztottunk halat, most már szinte heti rendszerességgel készítek halas ételeket. Legutóbb ezt a halpaprikást készítettem, jó sok finom szafttal, ahogy mi szeretjük. :)

Hozzávalók:

- 60 dkg halfilé
- 2 ek kókuszolaj (vagy napraforgóolaj, olívaolaj)
- 1 vöröshagyma
- 5-6 db koktélparadicsom
- só, bors
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 4,5 dl alaplé
- 1 ek (durum)liszt + 1 ek tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

A halfiléket leöblítjük, majd leitatjuk róla a vizet.
Falatnyi kockákra vágjuk, majd sózzuk és borsozzuk, és jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a halkockákat a fűszer.

Egy serpenyőbe 2 evőkanál kókuszolajat hevítünk, majd aranybarnára sütjük a halkockákat. Kiszedjük egy tálba és alufóliával letakarva melegen tartjuk.

Ugyanabban a serpenyőben, a visszamaradt zsiradékon a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a zsiradékot egy kevés kókuszolajjal.
Hozzáadjuk a negyedelt koktélparadicsomot, az előresütött halkockákat, és párszor átkavarjuk, majd felöntjük az alaplével. és izesítjük füstölt paprikával.
Alaposan összekeverjük, majd puhára pároljuk.

A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel. Hozzáadunk pár kanállal a pörkölt levéből, egyneművé keverjük, majd visszaöntjük, és besűrűsítjük a paprikást. Végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet is, és alaposan elkavarjuk.

Megkóstoljuk, és ha szükséges, akkor még sózzuk, borsozzuk.

A kész halpaprikást kínálhatjuk túrós csuszával, galuskával, kifőtt tésztával, párolt rizzsel, puliszkával vagy csak friss, ropogós héjú házikenyérrel. Bármit is kínálunk mellé, állítom, hogy egy finom fogás lesz. :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet guszta! Csak ne lenne ennyire drága a hal, biztos többször kerülne asztalunkra mert mi is szeretjük:)

    VálaszTörlés
  2. Finom szaftos halat készítettél, nagyon guszta! Nálunk is hal volt tegnap, de csak gyorsan, paprikás lisztbe forgatva, kevés olajon kisütve :-)

    VálaszTörlés