2019. szeptember 9., hétfő

Piskótatekercs banános csokoládékrémmel


Gyakran előfordul, hogy ránk tör az édesség utáni vágy, az a "most rögtön kell valami", viszont nincs semmi otthon. Ez a piskótatekercs banános csokoládékrémmel is egy ilyen alkalommal készült, igaz másképp terveztem, de mivel nem volt itthon sem tejszín, sem pedig mascarpone, így készült banánpéppel a krém. Őszintén mondom, nem gondoltam volna hogy a krémnek ilyen jó tartása lesz, még tortában is tökéletes lenne. Aki szereti a banán izét és a csokoládéval is jó barátságban van, az mindenképpen készítse el, mert nem fogja megbánni. Finom, nagyon egyszerű elkészíteni, és gyorsan is megvan, nem kell órákat ülni a konyhába. Szerintem meg mutatós is. És nem utolsó sorban egészséges hozzávalókból készült, nincs hozzáadott cukor benne, ami nem elhanyagolható.
Én most csupaszon hagytam, így is látszik milyen szép maradt tekerés után, nem szakadt el sehol. De, megszórhatjuk egy kevés porcukorral, akár csokoládét is csurgathatunk rá, vagy a krém egy részével is bevonhatjuk. Kinek, hogy ízlik/tetszik jobban.

Tipp: Ha nem szereted a hajdinaliszt izét, és finom lisztből készítenéd el a piskótatekercset, ajánlom ezt a csokoládékrémes piskótatekercset.  

Hozzávalók a piskótához:

- 5 tojás
- 1 csipet só
- 5 ek eritrit (vagy cukor)
- 4 ek hajdinaliszt
- 1 durum liszt

Hozzávalók a krémhez:

- 34 dkg banánpép (kb. 3 nagyobb banán)
- 15 dkg étcsokoládé (54%-os)
- 5 dkg darált dió

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. A cukrot kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. A liszteket egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk. (A lisztet is kanalanként forgassuk bele.)

A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyebben eltörhet a feltekerésnél!

A kész piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük, és kihűtjük.
(Megj. : megpróbáltam nedves konyharuha helyett egy másik sütőpapírra borítani a megsült piskótát, majd miután lehúztam a sütőpapírt róla, szorosan feltekertem a sütőpapírral együtt. Így is jó lett, nem ragadt rá a piskóta, és szép formás lett amint látszik.)

Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a banános csokoládékrémet. Ehhez, a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a villával pépesített banánhoz, és simára keverjük. Hozzákeverjük a darált diót is, megkóstoljuk és ha szükségét érezzük, akkor édesítjük eritrittel, mézzel vagy porcukorral.

Ezután kitekerjük a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a krémet egyenletesen rákenjük, és újra feltekerjük. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk (kb. 16 szelet lesz).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése