Hozzávalók:
- 1/2 tk só
- 1 ek citromlé
- 8,5 dkg kristálycukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg finomliszt
- 2 dkg étkezési keményítő
- 1,5 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A lisztet, a keményítőt és a porcukrot egy tálba szitáljuk, és elkeverjük.
A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a robotgép lassú fokozatán elkezdjük verni. Amikor már kissé felverődött, hozzáadjuk a sót és a citromlevet, majd tovább verjük közepes fokozaton. Amikor a tojáshab már közepes keménységű, akkor kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot és vanília cukrot, mindig megvárva, hogy jól összekeverje a gép. Addig verjük, amíg egy fényes, kemény habot kapunk.
Egy spatula segítségével a lisztes keveréket óvatosan, több részletbe beleforgatjuk a tojáshabba, vigyázva hogy ne törjük össze a habot.
Ekkor a massza felét kivessszük egy tálba, és óvatosan beleforgatjuk az átszitált kakaóport.
Kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy helyezkedjen el a massza, majd egy hurkapálcával spirál alakban elkeverjük (NE a forma aljáig), hogy a levegőbuborékok kipukkadjanak.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, végezzünk tűpróbát! Ha tiszta marad a tű, akkor jó, nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad.
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a formát megütögetve rácsra borítjuk.
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd ráöntjük a kihűlt sütemény tetejére. Én egy kis zacskóba töltöttem a megolvadt csokit, melynek sarkán kis lyukat vágtam, és úgy díszítettem, csíkoztam a sütemény tetejét.
Nagyon guszta és finom lehet. Nekem is van lefagyasztva pár darab felhasználásra váló tojásfehérjém. Jó ötlet ez a változat is.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva! :)
TörlésHa van elegendő tojásfehérjéd, próbáld ki te is ezt a sütit, nagyon finom.
Nagyon jól néz ki, finom lehetett, tényleg angyalok eledelének is beillik 😀.
VálaszTörlésÉn sem dogok ki sosem fehérjét, le szoktam fagyasztani, és fehér piskóta félét szoktam sütni belőle, vagy ha olyan süti készült, aminek a tetején fehérjehab van, akkor teszek kicsit hozzá a lefagyasztottból, hogy magasabb legyen a hab.
Köszönöm szépen, Katalin! :)
TörlésA süti tetejére a fehérjehabhoz én is szoktam még 1-2 tojásfehérjét hozzáadni, jó sok habbal szeretjük az efajta sütiket. :)
Gyönyörűséges a csoki-csíkokkal!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésÉn többnyire ilyen sütikbe használom fel a fehérjét: http://korsocska.blogspot.com/search?q=Habos Nagyon hangulatos a képed, tetszik. Játék van nálam. Szeretettel várlak.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Ani! :)
TörlésMegyek és megnézem a játékot is.