Az elmúlt hetekben egy kicsit elhanyagoltam a blogot, nem voltam a legjobb passzban, nem volt kedvem semmire, de azért sütögettem meg főztem, megpróbálom majd behozni a lemaradásom az elkövetkező napokban :)
Kezdem is a sós pereccel, amit
Flóránál láttam meg egy jó pár héttel korábban , és eszemben jutott hogy milyen jó lenne újra elkészíteni. Volt nekem egy másik perec receptem, de gondoltam elkészítem a Flóra receptje szerint is, minél több bevált recept van anál több közül lehet majd válogatni :)
Nem csalódtam, nagyon finomak lettek a perecek, és főleg ami a legfontosabb hogy nagyon ízlettek a férjemnek!!!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2,6 dl tej
- 2 tk só
- 50 dkg liszt
- 1 tk cukor
- 3 ek olaj
- 25 g élesztő
A sós öntethez:
- 2 ek liszt
- 1 ek só
- 30 ml víz
- 1,5 ek szódabikarbónát a főzéshez
- 1 egész tojás a lekenéshez
Elkészítés:
Egy kis langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük. Amíg felfut az élesztő, a tészta többi hozzávalóját a dolgozó felületre tesszük, majd a liszt közepébe egy kis lyukat csinálunk, ahova majd az felfutott élesztőt tesszük.
A tésztát jól összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 15 percre állni hagyjuk.
A szódabikarbónát vízzel felforraljuk, s addig elkészítjük a pereceket.
A tésztát 2 részre osztjuk, majd mindkét részt ujabb 5 részre, úgy hogy összesen 10, nagyjából egyenlő, rész legyen.
A részeket kinyújtjuk kb. fél méter hosszú kígyókra és pereceket formázunk belőlük.
A pereceket a forrásban lévő vízbe tesszük és mindkét oldalukat 1 percig főzzük. Utána kiemeljük és leitatjuk a vizet róluk, tepsibe tesszük majd 10 percig pihentetjük őket.
A tojást felverjük, és megkenjük vele a pereceket.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 percig sütjük.
A sós öntethez a lisztet a sóval és a vízzel elkeverjük.
A pereceket kivesszük a sütőből, megkenjük a sós öntettel, és visszatesszük a sütőbe 5 percre.