2011. október 31., hétfő

Mágnás diós süti


A hétvégén szüleim és öcsém meglátogattak és valami finomsággal szerettem volna kedveskedni nekik. Tudtam, hogy a diós sütiket mindhárman szeretik, így valami diós édességen gondolkodtam. Amikor nézegettem a sok elmentett receptet és megláttam Barbi diós sütijét, tudtam, hogy azt kell megsütnöm. Nem tévedtem, nagyon finom lett és mindenkinek ízlett! :)
Ez volt az első alkalom, hogy elkészítettem ezt a sütit és máris bekerült a kedvencek közé! :)

Köszönöm Barbi !!!

Hozzávalók a tésztához:
- 32 dkg finom liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 egész tojás
- 10 dkg házi zsír
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja+leve

Hozzávalók a krémhez:
                                                        - 3 tojás
                                                        - 20 dkg darált dió
                                                        - 5 dkg tej csokoládé
                                                        - 15 dkg cukor
                                                        + házi baracklekvár

                                                         Lekenéshez:
                                                         - 1 tojássárga+pici víz

Elkészítés:



A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a dolgozófelületre szórjuk a cukorral együtt. A közepében egy kis fészket készítünk majd beleütjük a tojást és egy villa segítségével összekavarjuk egy kicsit a liszttel. Összemorzsoljuk a zsírt és a vajt a liszttel, hozzáadjuk a reszlet citromhéjat és citrom levével puha tésztát gyúrunk. A citrom levét csak ovatósan csorgassuk a tésztához, mert nem biztos hogy szükség lesz az egészre. Nekem a citromlé fele elegendő volt.
Az összegyúrt tésztából cipót formálunk és amíg elkészítjük a krémet pihentetjük.


A csokit lereszeljük és a darált dióval összekavarjuk.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgát a cukorral fehéredésig kavarjuk majd a fehér habbal összekavarjuk és hozzáadjuk a csokis diót.


A tészta 2/3-át kinyújtjuk.
Nekem túl puhának tűnt a tészta és hogy nehogy elszakadjon amikor teszem bele a tepsibe, ezért egy alufólián nyújtottam ki a tepsi nagyságára, majd beleemeltem a tepsibe az alufóliával együtt.
A tésztalapra rákentem 8 ek házi baracklekvárt majd erre a diós krémet.
A megmaradt tésztát kinyújtottam, felcsíkoztam és a tészta tetejét berácsoztam.


Lekentem a vizes tojássárgával és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd  mérsékeljük a hőt 180 fokra és további 15-20 percig sütjük.

2011. október 26., szerda

Kókuszos kocka


Amikor megláttam Évánál nagyon megtetszett ez süti recept, tudtam hogy én is kifogom próbálni hamarosan. El is készítettem és nagyon ízlet mindkettőnknek!
A recepten csupán annyit változtattam, hogy a krémhez nem lisztet, hanem kókuszos pudingport használtam, valamint egy kicsit kevesebb cukrot tettem bele.
Köszönjük Éva, nagyon finom süti! :)

Hozzávalók a tésztához:
- 3 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,25 dl tej
- 1,5 ek méz
- 19 dkg finom liszt
- 1/2 cs. sütőpor

Hozzávalók a krémhez:
- 1 cs. kókusz ízű főzhető pudingpor
- 5 dl tej
- 4 ek cukor
- 12 dkg kókusz
- 10 dkg margarin

Hozzávalók a sziruphoz:
- 1 ek kakaópor
- 1 ek cukor
- 1 dl forró víz

Díszítéshez:- reszelt csoki

Elkészítés:


A margarint és a cukrot kikavarom, majd hozzáadom a tojást és mixerrel jó habosra kavarjuk.
Ezután hozzáadom a mézet, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, majd a mixerrel jól összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt megsütőm.

Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet.
4 dl tejet feltesszünk forrni. A pudingport összekeverjük a cukorral, majd a megmaradt tejjel elkavarjuk csomómentesre és hozzácsorgatjuk a már forró tejhez. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg sűrű krémet kapuk, kész lesz a puding.
Hozzákavarjuk a margarint és a kókuszreszeléket és hülni hagyjuk.

Ha kész a tészta, ezt is hűlni hagyjuk majd meglocsoljuk a sziruppal, rákenjük a krémet és megszórjuk csokireszelékkel.


2011. október 25., kedd

Bab főzelék kolbásszal


Nekem nem nagy kedvencem, de a férjem minden nap megtudná enni, annyira szereti. Egy kicsit kedveskedni akartam neki azért készítettem. Lett is elég belőle, még másnapra is maradt jócskán, persze a férjem nem bánta. :P

Hozzávalók:
- 50 dkg száraz bab
- 45 dkg füstölt kolbász
- 3-4 babérlevél
- 5-6 gerezd fokhagyma
- só, bors, piros paprika
- 1 ek liszt
- olaj

Elkészítés:


A babot megtisztitjuk és a főzés előtt egy nappal beáztatjuk (én este áztattam be és másnap reggel készítettem el). Hogy hamarább meglegyen én a kuktába szoktam főzni. Szóval beletettem a babot a kuktába, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy jól lepje el. Sípolástól számított 35 perc után lezártam.
Időközben a kolbászt felvágtam karikára (ne legyen túl vékony) és egy kis olajon megpirítottam, majd kiszedtem.
Ha megfőtt a babunk, átszűrjük egy lábasba, felfogva a levét is. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket és felöntjük annyi lével, hogy épp csak ellepje, hozzáadjuk a már megsült kolbász karikákat.
Feltesszük forrni majd a fokhagymát megpucoltam, felapróztam és a kolbásztól visszamaradt olajban egy kicsit megpirítottam, megszórtam pirospaprikával és a liszttel, rántást készítettem. Leveszem a tüzről, felöntöm egy kis lével, jól összekavartam majd ráöntöm a babra, még egy kicsit főzöm és kész is van.

2011. október 24., hétfő

Mákvirág kalács



Vééééééégre valami mákos!!!! :)
Már nagyon rég szerettem volna valami mákos sütit készíteni, csak sajnos akárhányszor vásároltam a boltból mákot mindig megvolt már avasodva, nem lehetett felhasználni. :(
A szombaton kaptam úgy másfél kilonyi mákot (hurráááá!!!) és vasárnap más meg is sütöttem ezt a csodálatos és finom mákvirág kalácsot.
A receptet már nagyon rég lementettem a netről, így nem tudom hogy hol találtam, kitől "kölcsönöztem". Ha valaki ráismer nyugodtan szóljon és belinkelem az oldalát forrásként. :)
Nagyon finom, érdemes kipróbálni! :)

Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 4 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek olaj
- csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 12 dkg porcukor
- 2,5 dkg vaj
- 1 dl tej
+ 2,5 dkg olvasztott vaj a tészta locsolásához

Lekenéshez:
- 1 tojássárga

Elkészítés:


Az élesztőt 1 ek cukorral és kb. 1 dl langyos tejben felfutattjuk, majd a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Épp csak annyit hagyjuk pihenni amíg elkészítjük a tölteléket.
A mákot összekeverjük a porcukorral, majd a felforralt vajas tejjel meglocsoljuk és öszekeverjük. Ezután egy 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát (nem kell keleszteni) és lekenjük a megolvasztott vajjal, majd a tölteléket rárakjuk és elsimítjuk.
Feltekerjük mint a bejglit, majd koszorút formálunk belőle, a végeit összedolgozzuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük(az én esetemben alufóliás).


 Kb. 2-3 ujjnyi vastagon bevagdossuk a tésztát körbe szimmetrikusan, majd az így kapott részeket félrefordítjuk, lapjára igazítva.


A kalácsot letakarjuk és 20 percig pihentetjük majd lekenjük tojássárgával. Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 25-30 perc alatt pirosra sütjük.


Időközben kiderült, hogy Illéskrisznek volt az ötlete e csodás formázás, így megszületett a virágkalács. Köszönjük szépen! :)

2011. október 22., szombat

Csíkos kifli



Hozzávalók:

- 60 dkg finom liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,4 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 8 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 ek kakaó

Lekenéshez: - 2 ek tej+1 tk cukor

Elkészítés:

Az élesztőt 1 ek cukorral és kb. 1 dl langyos tejben felfutattjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk.
Jól kidagasztjuk és 2 részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzáadunk még 2 ek kakaót és 1 ek tejet, majd jól összedolgozzuk és cipót formálunk.
Megszórjuk mind két cipót (fehéret és barnát is) liszttel, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ezután mindkét cipót 3 egyforma részre osztjuk.
Kinyújtunk egy fehér meg egy barna cipót, majd a fehérre rárakjuk a barna tésztát és újból kinyújtjuk. Attól függően, hogy mekorra kifliket szeretnénk 4-6 egyenlő cikkre vágjuk fel. Mivel a férjem azt mondta, hogy nagyobb kifliket szeretne ezért én csak 4 cikkre osztottam a kinyújtott tésztát és valóban jó nagyok lettek. :)


Amiután felvágtuk cikkekre, megkenjük mogyorókrémmel vagy bármilyen lekvárral (ki mivel szereti jobban), és a tészta szélesebb részétől feltekerjük, kiflit formálunk és vajazott/sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

Én úgy csináltam, hogy a tészta felénél a fehér részre kentem a krémet, majd kivül került a barna színű tészta, a többinél pedig a barna részre kentem a mogyorókrémet, így kivül lett fehér.

15 percet hagytam még pihenni, majd lekentem a cukros tejjel és előmelegített sütőben 25 perc alatt készre süttem.

Amikor kivettem a sütőből még egyszer lekentem a cukros tejjel, majd hülni hagytam.

2011. október 15., szombat

Citromos és rozmaringos csirkemell csíkok


 Hozzávalók:

- 1/2 kg csirkemell
- 2 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 2 tk örölt rozmaringpor
- 1 ek só
- 2 ek olivaolaj

Elkészítés:

Megmossuk a csirkemellet és felvágjuk 2x6 cm-es csíkokra.

A sót, rozmaringport és a reszelt citrom héját egy tálikóba tesszük és összekavarjuk. A csirkemell csíkokat beleforgatjuk majd a citromlével elkevert olívaolajjal meglocsoljuk és kb. 30 percig állni hagyjuk (szerintem minél több időt hagyjuk annál finomabb lesz). Én addig hagytam amíg elkészítettem a köretet.

Ezután egy teflonserpenyőben olaj nélkül kb. 5 perc alatt megsütöttem.

Rizzsel és mexikói zöldségkeverékkel tálaltuk.

Ilyen egyszerű, de annál finomabb vacsoránk volt a tegnap. :)

2011. október 13., csütörtök

Házi krumplis kenyér


Csak azt tudom mondani, hogy nagyon finom lett!!! Nem is lehet összehasonlítani a boli kenyérrel. A színe, az íze, az állaga...minden nagyon jó lett!
Egy kicsit megizzasztott mert elégé ragadós volt a tésztája és nehezen lehetet vele dolgozni, de megérte, a végeredmény nagyon jó lett! :)

Hozzávalók:


- 70 dkg finom liszt
- 25 dkg főtt, áttört krumpli
- 1 ek só
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 150 ml víz
- 200 ml savó (a krémsajt készítésekor lecsöpögött folyadék)
- 100 ml tej
- 2,5 dkg margarin

Elkészítés:

 A krumplit meghámozzuk, felvágjuk kockára és sós vizben megfőzzük. Amikor megvan akkor áttörjük és hűlni hagyjuk.

Amíg hűl az áttört krumpli, addig felfuttatjuk az élesztőt: 100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig.

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az áttört krumplit és a savót, majd egy kicsit összedolgozzuk. A közepébe egy kis fészket csinálunk és beleöntjük a felfutott élesztőt és a vízzel összedagasztjuk. Ha már jól összeáll akkor a margarint egy kicsit megolvasztjuk és hozzácsurgatjuk a tésztához, majd tovább dagasztjuk. Egy közepesen kemény tésztát kell kapjunk.

Cipót formálunk, meglisztezzük és egy tiszta konyharuhával letakarva 1 óráig kelesztjük.

Ezután átgyúrjuk, újból megformázzuk majd vajazott, lisztezett tepsire vagy sütőformában tesszük. Én egy 19 cm átmérőjű lábast használtam.

30 percig kelesztjük, majd 2-3 helyen bevágjuk késsel és előmelegített sütőben 60 percig sütjük.

2011. október 12., szerda

Joghurtos krémsajt házilag és szendvicskrém



Hozzávalók:


- kb. 700 g natúr joghurt
- só, bors
- 1 tk apróra vágott bazsalikom (nálam szárított)
- 1 kk gulyáskrém
- 1 cikk fokhagyma
- pár szál petrezselyemzöld

Elkészítés:


A joghurtot szobahömérsékleten hagyjuk egy pár óráig.
Egy tésztaszürőt kibélelünk egy textilpelenkával vagy összehajtott gézzel és egy mélyebb lábasra tesszük. Beleborítjuk a joghurtot. Vigyázzunk arra, hogy ne kavarjuk meg a joghurtot, hanem hagyjuk úgy ahogy kiesik a dobozból. A gézt összecsomozom, ráakasztom egy fakanál nyelére, a szürőt kiveszem és 3-4 órát a konyhapulton hagyom, majd a hütőbe teszem és ott hagyom 2 napot, hogy a felesleg folyadék (savó) lecsepegjen.



2 nap után enyhén savanykás ízű joghurtos krémsajtot kapunk, amit ízlés szerint ízesíthetünk és különböző módon használhatunk fel.

Nekem 360 g krémsajt lett belőle.

Az így kapott krémsajtot ízesítettem sóval, borssal, majd hozzátettem egy áttört cikk fokhagymát, apróra vágott friss petrezselyemzöldet, szárított bazsalikomot és egy kk gulyáskrémet.
Az elöző napról megmaradt tejes kiflikkel fogyasztottunk. Nagyon ízlet és már gondolkozom a következő szendvicskrémen. :)


2011. október 11., kedd

Ropogós tejes kifli


Amikor megláttam Illéskrisznél, nyomban tudtam hogy ezt muszáj elkészítenem. Mivel nagy péksütemény rajongók vagyunk, szeretek mindig új recepteket kipróbálni, hogy majd legyen amit váltogassak, ne hogy megunjuk valamelyiket (nem hiszem, hogy valaha megtörténne, de azért elővigyázatos vagyok :P).
Semmit nem változtattam a recepten, csupán a szóráshoz nem köménymagot hanem szezammagot használtam, mert a férjem jobban szereti így.
Nagyon finom lett és még másnap is frissnek tűnt.

Hozzávalók 18 db. kiflihez:

- 1/2 kg liszt
- 3 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 4 dkg vaj
- 2 evőkanál olaj
- 1 csapott evőkanál só (ízlés szerint)
- 1 egész tojás
A szóráshoz: só, szezámmag

Elkészítés:

100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig.

A hozzávalókat a dolgozó felületre halmozzuk, közepében kis fészket alakítunk ki majd beletöltjük a felfutott élesztőt és tésztát dagasztunk belőle.
Cipót formálunk, megszórjuk egy kis liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva kb. 35-45 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Ezután átgyúrjuk majd 3 egyforma cipót formálunk.

A cipókat egyenként 3-4 mm vékony kerek lappá nyújtjuk majd 6 egyenlő cikkre felvágjuk. A tészta szélesebb részétől feltekerjük, kiflit formálunk és vajazott/sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.










                  A tetejüket megkenjük tejjel, majd ízlés szerint megszórjuk sóval, és/vagy szezámmaggal. Én felét csak sóval szórtam meg, a többit pedig sós szezámmaggal.

Letakarjuk és még újabb 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 165-170 C-on pirosra sütjük a kifliket.

2011. október 10., hétfő

Sakktábla keksz


Már elég rég készültem ezeknek a kekszeknek a megsütésére, csak mindig halogattam, mert olyan bonyolultnak és hosszadalmasnak tünt az elkészítésük.
Amikor legutóbb megláttam Trollanyunál, újra megcsodáltam hogy milyen guszták és kedvet kaptam az elkészítésükre. :)
Több receptet is kaptam, és ezekből állítottam össze a saját ízlésemre a köv. receptet.

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 20 dkg mragarin
- 1 egész tojás, 1 tojás sárga
-  csiptenyi só
- 2 csomag vaniliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk sütőpor
- 1 ek tej
- 2 ek kakaó
- 2 tk rumesszenc
- 1 tojásfehérje lekenni

Elkészítés:
A cukrot a puha margarinnal mixerrel jó habosra vertem,  hozzáadtam a tojássárgát és tovább vertem, majd az egész tojással kemény habbá kiverem. Hozzáadom a reszelt citrom héjat, a sütőporral elkevert lisztet és a sót, majd jól összegyúrtam.

2 részre osztom, majd az egyik cipót folpackba csomagolom és beteszem a hűtőbe.
A másik cipóhoz hozzáadom a kakaót és a rumesszencet, jól összegyúrom, majd ezt is becsomagolom folpackban és a hütőbe teszem 1 órára.
Amiután kivesszük a hütőből, kicsomagoljuk a folpackból, majd a barna tészta egyharmadát a folpackon kinyújtjuk kb. 15x18 cm-es lappá. A barna tésza másik részét kinyújtjuk egy 10x18 cm-es téglalappá, majd 1 cm-es csíkokat vágunk.

A fehér tészta 2/3-át ugyancsak kinyújtjuk és felcsíkozzuk.

A folpackra kinyújtott barna tésztát lekenjük felvert tojás fehérjével, majd ráhelyezzünk egy fehér tészta csíkot  a jobb felőli szélétől kb.1-2 centire, majd bal felé haladva, még teszünk 4 tészta csíkot, de úgy hogy a fehér és a barna szín váltakozzon. Ha fehér csík volt az első akkor ezt egy barna csík követi és fehér lesz az ötödik csík is. Lekenjük felvert tojásfehérjével, majd ráhelyezzünk egy újabb sor tészta csíkot, de úgy hogy most barna tészta csíkot teszünk rá a fehér csíkra, a barna tésztára pedig fehér csík kerüljön. Ezt a sort is lekenjük teojásfehérjével, majd rátesszünk még egy sor fehér-barna tészta csíkokat. Na, én ennél a résznél jöttem rá, hogy elszámoltam a a tészta csíkokat és nincs már annyi, hogy még egy sort kirakjak. Eredetileg négyszög alakúra szerettem volna a kekszeket, de mivel nem voltam elég figyelmes így csak téglalapúak lettek...de semmi baj, így is nagyon jól néztek ki.
Szóval az utolsó sort is lekenjük tojásfehérjével, majd a folpack segítségevel ráborítjuk a barna tésztát és beburkoljuk. A folpackal csomagolva betesszük a fagyasztóba kb.15-20 percere, hogy jól keményen meg, mert így majd könnyeben tudjuk felszeletelni.


A megmaradt tésztából már nem tudtam volna még egy ilyen csíkos rudat készíteni, ezért kinyújtottam minkét színű tésztát kb. 0,5 cm-es vastagra. A fehér kétszer akkora lett mint a barna, így a fehér tészának a felére ráraktam a barna tésztát, majd a megmaradt részét ráborítottam a barna tésztára, és még egyet türtem rajta. Ezt a rudat is becsomagoltam folpackba, és betettem a fagyasztóba 15-20 percre.

Amikor már elég jól megkeményedtek a rudak, kicsomagoltam és kb. 1 cm-es szeleteket vágtam, majd egy sütőpapíros/ teflonos tepsire raktam. A szeletek között hagyjunk egy kis helyet, mert sütés közben még nőnek egy kicsit.

Előmelegítet sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

2011. október 6., csütörtök

Márványos habcsók



TücsökBogárnál láttam a márványos habcsókot és nagyon megtetszett.
Nem volt itthon étcsoki, így helyette mogyorókrémet használtam és nagyon jó lett így is!
Sajnos képeket nem igen tudtam készíteni, csak amikor kivettem a sütőből, mert amire arra került volna a sor, már csak pár darab maradt. Finom volt, így hamar elfogyott. :)

Hozzávalók 25 darabhoz:
- 3 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 csapott ek étkezési keményítő
- 2-3 ek mogyorókrém

Elkészítés:


Előmelegítjük a sütőt.

A porcukrot szitáljuk át.

A fehérjéket kezdjük el felverni robotgéppel. Amikor már jó közepesen felverődött,  kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Az utolsó kanál porcukorhoz adjuk hozzá a keményítőt és így adjuk a habhoz.

2 ek mogyorókrémet egy kis tálikóba teszünk és a mikrohullámú sütőbe megolvasztjuk (vigyázzunk, ne melegítsük fel túl erőssen, kb.45 mp elegendő). Az olvasztott krémet egy zacskóba töltjük és egy nagyon pici lyukat vágunk az egyik sarkán. Rajzoljunk köröket a kemény hab tetejére, majd egy fogvájóval bele kevergetjük a krémet spirál erezetet rajzolva.

Két evőkanál segítségével a felső krémes rétegből tegyünk halmokat sütőpapíros (vagy szilikonlap) tepsire. A fehér habra újra olvasztott mogyorókrémet csurgatunk majd bele kevergetjük és tepsire tesszük a halmokat. Addig ismételjük, amíg elfogy a hab.

Sütőbe tesszük, 35-40 perc alatt készre szárítjuk a habcsókokat.


2011. október 5., szerda

Tárkonyos krumplileves baconos csavarttal



Már elég rég mondogatta a férjem, hogy kívánja a tárkonyos krumpli levest, csak én próbáltam mind huzni az időt, mert nem nagy kedvencem ez a leves. Amikor megcsináltam a magos csavartokat, jött az ötlet, hogy talán még én is szeretném ha a levest füstölt hús nélkük főzném, és melléje készítenék füstölt baconos csavartokat. Nagyon finom lett, ezután mindig így készítem! :)

Hozzávalók a leveshez:
- 1 kg krumpli
- 1 fej sárga hagyma
- 2,5 l viz
- tárkony
- só, piros paprika
- 1 tojás sárgája
- 5-6 ek tejföl

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, megmossuk és fevágjuk apróra. Az lábasba, amelybe a leves lesz főzve, egy kis olajat töltünk majd beleteszük a hagymát és megpároljuk. Ha már jó üveges a hagyma, megszórjuk piros paprikával, majd feltöltjük vízzel. Adunk hozzá egy kis (1 tk) apróra vágott tárkonyt és kis sót.
A krumplit megpucoljuk, megmossuk és felvágjuk kockára. Én most nagy lyukú reszelőn lereszeltem és nem kockákra vágtam a krumplikat. Amikor fő a víz, hozzáadjuk a lereszelt krumplit és födő alatt kb. 15 perc alatt megfőzzük.
Amikor már készre főtt a krumpli, 1 tojás sárgát összekavarunk a tejföllel, és ezzel sűrűsítjük be. A levest levesszük a tűzről, majd egy pár kanállal teszünk a tojásos tejfölbe a forró levesből, majd lassan és állandó kevergetés mellett visszacsurgatjuk a levesbe.
Visszatesszük a tűzre, teszünk még bele apróra vágott tárkonyt és ha szükséges sóval ízesítjük.
Ha sóval eltett tárkonyt használunk, vigyázzunk nehogy elsózzuk a levest!

Hozzávalók a baconos csavarthoz:
- 40 dkg kenyérliszt
- 1 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0,5 dl langyos tej
- 2 dl meleg víz
- füstölt bacon szelet
Lekenéshez:
- 1 tojás
- pici só

Elkészítés:


A lisztet a dolgozófelületre tesszük, közepébe egy kis lyukat alakítunk ki, beleteszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, majd rátöltjük a langyos tejet. Várunk amig felfut, ez kb. 15 perc.
A többi hozzávalóval jól kidagasztjuk, konyharuhával letakarjuk és 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
Ezután lisztezett felületen átgyúrjuk, majd két kis cipót formálunk. A cipókat kb. 24x15 cm téglalapokká nyújtjuk ki és 6 csíkra vágjuk.
A csíkokra 1-1 szelet bacont teszünk, megcsavarjuk és sütőpapíros/alufóliás lemezre rakosgatjuk majd újabb 1 órán át kelesztjük.











                                                                                                                               Ezután a csavarokat megkenjük a sós tojással és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat! :)

2011. október 4., kedd

Citromos szelet


Az az igazság, hogy nem nagyon szoktam citromos (vagy bármilyen más gyümölcsös) sütiket sütni, nálunk inkább a csokis sütik a kedvencek. Régebben szerettem a citrom izű édeségeket, de mivel már ezer éve nem ettem már el is felejtetem milyen finom is lehet. :)
Amikor megláttam Trollanyunál ezt a citromos sütit igen megtetszett, és gondoltam megpróbálom. Nem bántam meg, jó volt újra érezni a finom citromos süti ízét, csak hamar elfogyott. Mondta is a férjem, hogy következőkor csináljam egy kicist vastagabbra, mert így nem érzi olyan jól az ízét, túl vékony :P . Tudom, hogy mondta Trollanyu, hogy érdemes dupla adagot készíteni már első nekifutásból, de gondoltam kettőnknek csak elég lesz.....hát tévedtem :D
Szóval aki szerereti a citromos dolgokat, ne hagyja ki ezt a süti sem, DE dupla adaggal! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 13 dkg puha vaj
- 3 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- pici só

Hozzávalók a citromos réteghez:

- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 nagy cirtom leve és reszelt héja
- 2 ek. liszt

Elkészítés:

A vajat a porcukorral habosra keverjük gépi habverővel, majd hozzákeverjük a lisztet és a sót. Egy 18x24 cm-es tepsit kikenünk vajjal, majd belenyomkodjuk a tésztát és elsímitjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük (ha a szélei kezdnek barnulni akkor már jó). Kivesszük és hülni hagyjuk.

A citromos réteghez a tojásokat a cukorral jó habosra kikeverjük, úgyancsak gépi habverővel, majd hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. Végül a lisztet is hozzákeverjük és ráöntjük a langyosra hült tésztára.
Visszatesszük a sütőbe és 180 fokon addig sütjük amíg a citromos réteg már nem folyos, nekem kb. 20 perc kellett.

Amiután kihült felszeleteltem és megszórtam porcukorral.



2011. október 3., hétfő

Virslis copfok


És eljött az én időm is. :) Már elég rég készültem az elkészítésére, csak mivel nem szoktunk gyakran virslit venni, nem volt rá alkalmam. Most pont kapóra jött, mert megmaradt egy pár szál virsli ami nem lett volna elég senkinek, így gyorsan hozzá is láttam a copfok elkészítéséhez.

Csak dícsérni tudom, nagyon finom lett. A férjem már megrengelte a második adagot. :)

A recept Trinitytől van.

Hozzávalók:


- 45 dkg finom liszt
- 2,4 dl tej
- 0,80 dl olaj
- 1 egész tojás
- 1 tk só
- 1 ek cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 4 db virsli

Lekenéshez:

- 1 tojás
- 1 ek tej

Elkészítés:


100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig.
A sóval elkavart lisztet egy dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojást, majd elkavarjuk a körülütte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a megmaradt tejet és olajat, jól elkavarjuk majd a felfutott élesztőt is hozzá adjuk és rugalmas tésztát dagasztunk.

Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 1 órán át meleg helyen kelesztjük.

Amikor megkelt lisztezett felületen átgyúrjuk, 6 egyenlő részre osztjuk majd cipókat formázunk belőlük és újabb 10 perc pihentetés következik.

Ezután minden cipót harmadolunk, és kb. 20 cm-es rudakat sodrunk a tészta darabokból. 3 rudat összefogunk, majd összefonjuk úgy hogy minden fonatban egy vékonyra vágott virsli karika kerüljön.


(Jobb minőségű fázisfotokért kattints ide .)

Kivajazott tepsibe helyezzük a kis fonatokat, letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük.
Ezután lekenjük a tejjel elkevert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.










                   Melegen, különböző mártásokkal fogyasztjuk.