2011. október 11., kedd
Ropogós tejes kifli
Amikor megláttam Illéskrisznél, nyomban tudtam hogy ezt muszáj elkészítenem. Mivel nagy péksütemény rajongók vagyunk, szeretek mindig új recepteket kipróbálni, hogy majd legyen amit váltogassak, ne hogy megunjuk valamelyiket (nem hiszem, hogy valaha megtörténne, de azért elővigyázatos vagyok :P).
Semmit nem változtattam a recepten, csupán a szóráshoz nem köménymagot hanem szezammagot használtam, mert a férjem jobban szereti így.
Nagyon finom lett és még másnap is frissnek tűnt.
Hozzávalók 18 db. kiflihez:
- 1/2 kg liszt
- 3 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 4 dkg vaj
- 2 evőkanál olaj
- 1 csapott evőkanál só (ízlés szerint)
- 1 egész tojás
A szóráshoz: só, szezámmag
Elkészítés:
100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig.
A hozzávalókat a dolgozó felületre halmozzuk, közepében kis fészket alakítunk ki majd beletöltjük a felfutott élesztőt és tésztát dagasztunk belőle.
Cipót formálunk, megszórjuk egy kis liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva kb. 35-45 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Ezután átgyúrjuk majd 3 egyforma cipót formálunk.
A cipókat egyenként 3-4 mm vékony kerek lappá nyújtjuk majd 6 egyenlő cikkre felvágjuk. A tészta szélesebb részétől feltekerjük, kiflit formálunk és vajazott/sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
A tetejüket megkenjük tejjel, majd ízlés szerint megszórjuk sóval, és/vagy szezámmaggal. Én felét csak sóval szórtam meg, a többit pedig sós szezámmaggal.
Letakarjuk és még újabb 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 165-170 C-on pirosra sütjük a kifliket.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Milyen kis szépek lettek. Jöhetnének uzsira hozzám is :))
VálaszTörlésNagyon aranyos kis formás kiflik lettek guszták! Gondolkodom hogy megkéne nekem is csinálni !
VálaszTörlésNagyon formás kiflik lettek:) Nagyon szép kelt kelt tésztákat készítesz én is nagyon szeretek vele bíbelődni.
VálaszTörlésMilyen szép formásak lettek, az enyémek sosem lesznek ilyenek.
VálaszTörlésNagy kiflibarát vagyok, én paprikást sütöttem nemrég a Kenyér Világnapján, és ki is blogoltam.
VálaszTörlés