2011. október 31., hétfő

Mágnás diós süti


A hétvégén szüleim és öcsém meglátogattak és valami finomsággal szerettem volna kedveskedni nekik. Tudtam, hogy a diós sütiket mindhárman szeretik, így valami diós édességen gondolkodtam. Amikor nézegettem a sok elmentett receptet és megláttam Barbi diós sütijét, tudtam, hogy azt kell megsütnöm. Nem tévedtem, nagyon finom lett és mindenkinek ízlett! :)
Ez volt az első alkalom, hogy elkészítettem ezt a sütit és máris bekerült a kedvencek közé! :)

Köszönöm Barbi !!!

Hozzávalók a tésztához:
- 32 dkg finom liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 egész tojás
- 10 dkg házi zsír
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja+leve

Hozzávalók a krémhez:
                                                        - 3 tojás
                                                        - 20 dkg darált dió
                                                        - 5 dkg tej csokoládé
                                                        - 15 dkg cukor
                                                        + házi baracklekvár

                                                         Lekenéshez:
                                                         - 1 tojássárga+pici víz

Elkészítés:



A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a dolgozófelületre szórjuk a cukorral együtt. A közepében egy kis fészket készítünk majd beleütjük a tojást és egy villa segítségével összekavarjuk egy kicsit a liszttel. Összemorzsoljuk a zsírt és a vajt a liszttel, hozzáadjuk a reszlet citromhéjat és citrom levével puha tésztát gyúrunk. A citrom levét csak ovatósan csorgassuk a tésztához, mert nem biztos hogy szükség lesz az egészre. Nekem a citromlé fele elegendő volt.
Az összegyúrt tésztából cipót formálunk és amíg elkészítjük a krémet pihentetjük.


A csokit lereszeljük és a darált dióval összekavarjuk.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgát a cukorral fehéredésig kavarjuk majd a fehér habbal összekavarjuk és hozzáadjuk a csokis diót.


A tészta 2/3-át kinyújtjuk.
Nekem túl puhának tűnt a tészta és hogy nehogy elszakadjon amikor teszem bele a tepsibe, ezért egy alufólián nyújtottam ki a tepsi nagyságára, majd beleemeltem a tepsibe az alufóliával együtt.
A tésztalapra rákentem 8 ek házi baracklekvárt majd erre a diós krémet.
A megmaradt tésztát kinyújtottam, felcsíkoztam és a tészta tetejét berácsoztam.


Lekentem a vizes tojássárgával és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd  mérsékeljük a hőt 180 fokra és további 15-20 percig sütjük.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi sütemény, a nagyim sütött mindig ilyet...Guszta!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek nálad is:) Láttam Barbinál a receptet, már ott is nagyon tetszett.Imádjuk a diós sütiket(is)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett így elsőre, ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  4. Szuper finom! Már én is elmentettem Barbinál. A tiéd is nagyon guszta lett. :)

    VálaszTörlés
  5. Jujha, ez aztán az öröm a köbön, hogy már te is elkészítetted és meg is szerettétek! Nagyon szépek lettek, és én már csak tudom milyen isteni finom! Örülök, hogy megsütötted és felraktad! Váljék egészségetekre! :))

    VálaszTörlés
  6. Ez tökéletes recept,nagyon finom.

    VálaszTörlés
  7. Istenien néz ki, nagyon szeretem, szerintem az egyik legfinomabb diós süti:)) Valamikor én is sütöttem, de ahogy szétszéledt a család, valahogy elfelejtődött:(((
    De pótolom:))

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen, Lányok! :)
    Valóban nagyon finom süti.
    Köszi szépen még egyszer, Barbi! :)

    VálaszTörlés
  9. A zsírt lehet mással helyettesíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen, igen, zsír helyett lehet vajat használni, ez esetbe tegyél bele összesen kb. 18-20 dkg vajat.

      Törlés