2011. október 22., szombat
Csíkos kifli
Hozzávalók:
- 60 dkg finom liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,4 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 8 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 ek kakaó
Lekenéshez: - 2 ek tej+1 tk cukor
Elkészítés:
Az élesztőt 1 ek cukorral és kb. 1 dl langyos tejben felfutattjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk.
Jól kidagasztjuk és 2 részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzáadunk még 2 ek kakaót és 1 ek tejet, majd jól összedolgozzuk és cipót formálunk.
Megszórjuk mind két cipót (fehéret és barnát is) liszttel, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezután mindkét cipót 3 egyforma részre osztjuk.
Kinyújtunk egy fehér meg egy barna cipót, majd a fehérre rárakjuk a barna tésztát és újból kinyújtjuk. Attól függően, hogy mekorra kifliket szeretnénk 4-6 egyenlő cikkre vágjuk fel. Mivel a férjem azt mondta, hogy nagyobb kifliket szeretne ezért én csak 4 cikkre osztottam a kinyújtott tésztát és valóban jó nagyok lettek. :)
Amiután felvágtuk cikkekre, megkenjük mogyorókrémmel vagy bármilyen lekvárral (ki mivel szereti jobban), és a tészta szélesebb részétől feltekerjük, kiflit formálunk és vajazott/sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
Én úgy csináltam, hogy a tészta felénél a fehér részre kentem a krémet, majd kivül került a barna színű tészta, a többinél pedig a barna részre kentem a mogyorókrémet, így kivül lett fehér.
15 percet hagytam még pihenni, majd lekentem a cukros tejjel és előmelegített sütőben 25 perc alatt készre süttem.
Amikor kivettem a sütőből még egyszer lekentem a cukros tejjel, majd hülni hagytam.
Címkék:
édes kelt tészta,
kakaós péksütemény,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
kifli,
mogyorókrém,
péksütemény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
De kis szépek lettek! :)) és még mogyorókrém is van bennük.. kérem szépen ez kínzás a javából :))
VálaszTörlésLátványos és finom!
VálaszTörlésEz annyira jól néz ki, nagyon szépek:) Látványos és finom, ezt is el fogom készíteni:)
VálaszTörlésNagyon szép lett! :)
VálaszTörlésNagyon guszták! Kiflit még nem csináltam "csíkosan", csak kalácsot...Jó kontrasztos!
VálaszTörlésNagyon klasszak lettek! :)))
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, valamikor elkészítem! :)
VálaszTörlésNagyon guszta és finom lehet!
VálaszTörlésSzerintem nincs Kolozsvári emberke,aki nem evett volna ilyen kiflit:) Nagy kedvenc nálunk is.
VálaszTörlésMost nézem,hogy van fotóm róla és mégsem tettem fel még..mint annyi mást még.ha lenne mindenre idő,de jó lenne.
Csodaszépek:)
VálaszTörlésA karácsonyi játékommal kapcsolatban megkért a Katalin aki Neked ad ajándékot hogy kérjelek már meg hogy a postacímedet az Ő email címére küld már el légyszíves!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, lányok! :)
VálaszTörlésÉva, jelentkeztem Katalinnál. Köszönöm! :)
köszönöm
VálaszTörlésnem láttam, az előbb néztem, de majd tüzetesebben szétnézek
köszönöm szépen
szeretettel üdvözöllek, Katalin
Sziasztok!
VálaszTörlésMa megsütöttem és isteni lett, pedig még csak most kezdtem el újra próbálgatni az élesztős recepteket (ez a főmumus nálam.
Timi
Szia Timi! :)
VálaszTörlésÖrvendek, hogy sikerültek a kiflik, és hogy ízlett! Szerintem hamar belejössz majd a kelt tészták készítésében, nem olyan nehéz :)
sziasztok! izabella vagyok en ma csinaltam meg eszta recepte nagyon finnom let es mi utan ki vetem a lerbol le kenntme tejes cukoral es azutan szortam re kokuszt nagyon isteni let!
VálaszTörlésSzia Izabella! :)
TörlésCsak most vettem észre hozzászólásodat :(, de nagyon örvendek, hogy sikerültek a kiflik, és hogy ízlettek is. Eltudom képzelni kókusszal is, nem kételkedem, hogy finom volt így is. :)
Sziasztok!
VálaszTörlésÉn is megcsináltam, de sajnos szörnyen sikerült. :-( A belseje nyers maradt, a külső rész már túl kemény, és nagyon hiányzik belőle a cukor, bár elképzelhető, hogy ez a mogyorókrém helyett használt lekvár miatt van. Pedig mielőtt beraktam a sütőbe, olyan ígéretesnek tűnt...
Kedves Névtelen!
TörlésNagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Nem tudom mi lehet az oka, hogy a belseje nem sült ki, esetleg a lekvár amit használtál nem túl leves volt, vagy túl sokat tettél? Habár nem hiszem, hogy lehet sokat tenni, mert akkor nem lehet feltűrni. Igazán sajnálom, és remélem, hogy ez a kudarc nem veszi el a kedved a továbbiakban a kelttésztától, és továbbra is ellátogatsz hozzám!
Ami a cukrot illet, lehet többet tenni bele nyugodtan, ez ízlés kérdése, én nem szeretem túl édesen, és még ott volt a mogyorókrém is, úgy hogy nekem ez így elég édes volt. De, ahogy már mondtam, ha te/ti édesebben szeretitek nyugodtan tehetsz még hozzá. :)