2013. július 26., péntek

Citromos papucs


Az utóbbi napokban egy kicsit eltűntem,  voltunk egy kicsit pihenni, ami igazán ránk fért. :) A blogot is nem akartam pihentetni, megírtam a bejegyzéseket és beállítottam, hogy mikor jelenjenek meg, de ezek szerint valamit rosszul csináltam, mert egy bejegyzés sem jelent meg amíg elvoltunk utazva. :(
Na de most már sebaj, pótolom a héten a lemaradott bejegyzéseket!

Több helyen láttam már ilyen papucsokat, különböző töltelékkel. Volt kinél sós töltelék került bele, másnál pedig édes. Legutóbb Illéskrisznél csodálhattam meg, aztán mikor sor került egy újabb adag péksüti készítésére már meg volt hogy milyen formája legyen, aztán a férjjel való egyeztetés során a citromos tölteléknél maradtunk. Reggelire, tízóraira egy csésze tejjel, tejeskávéval  tökéletes falat. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 2 tojássárga
- 2,5 dl tej
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez:

- 1 citrom ízű főzhető pudingpor
- 4 ek cukor
- 1 vanília cukor
- 4 dl tej
- 1/2 citrom leve
- 5 dkg vaj

+ Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek viz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, kelesztőtálba tesszük a tésztát és letakarva duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a pudingport elkeverjük a cukrokkal, lassan hozzáadjuk a tejet és csomómentesre kavarjuk. Megfőzzük, levesszük a tűzről, összekavarjuk a citromlevével, majd a vajjal is simára kavarjuk és hűlni hagyjuk.

Ezután lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd kb. 30x50 cm-es nagyságú téglalapra nyújtjuk.
Felvágjuk 10x10 cm-es kockákra (15 darab lesz), majd mindegyik kocka két szembe eső végénél éles késsel hosszanti csíkot vágunk, a végeit egybe hagyva.


A kihűlt tölteléket egyenlően elosztjuk a kockatészta közepén, majd a két csücsköt egymáson áthúzva kialakítjuk a papucsok formáját.


Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a papucsokat, majd a vízzel elkevert tojássárgájával lekenjük őket.

Előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük őket.

Tálaláskor meglehet szórni kevés porcukorral is.


2013. július 24., szerda

Kardamomos - barackos joghurtfagylalt



Lehet valami hűsítőbbet és finomabbat enni ebbe a nagy hőségbe, mint egy finom házi készítésű fagyi? Szerintem nem nagyon, és még a fagyigép hiánya sem tarthat vissza, hogy fagyikat készítsünk. :) Én is inkább keverem-kavarom fél óránként amíg megfelelő állagú lesz, még ha nem is lesz olyan tökéletesen krémes, de legalább én készítettem. :) Az eddigi készített fagylaltok közül ez a kardamomos-barackos lett a kedvencünk. Enyhén érződik a kardamom, finoman savanykás ízű fagyi. Ha nem hiszitek, készítsétek el ti is és győződjetek meg róla! :)

Hozzávalók:

- 40 dkg görög joghurt
- 40 dkg sárgabarack (36 dkg kimagozva)
- 1/2 citrom leve
- 2 cs vaníliacukor
- 6 dkg cukor
- késhegynyi kardamom

- 2 tojásfehérje
- csipetnyi só
- 4 ek porcukor

Elkészítés:

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk és a cukrokkal összefőzzük, addig míg a barack meg nem puhul (kb.10-15 perc). Botmixerrel pürésítjük, ízesítjük kardamommal és félretesszük hűlni.

Ha kihűlt, elkeverjük a joghurttal és a citromlével. Ha valaki édesebben szereti, akkor el is hagyható a citromlé, illetve több cukrot is lehet is hozzá adni.

A tojásfehérjéket a csipet sóval félkemény habbá verjük, majd a porcukrot kanalanként adagolva kemény habbá verjük és beleforgatjuk a barackos joghurtba.

A masszát egy fagyasztható tálba töltjük és mélyhűtőbe tesszük. Közben félóránként keverjük át villával vagy botmixerrel. Ezt 5-6-szor ismételjük meg.

2013. július 22., hétfő

Mogyorókrémes csúsztatott palacsinta



Be kell vallanom, hogy ez volt életem első próbálkozása palacsinta téren, de olyan jól sikerült, hogy biztos nem az utolsó is. Eddig mindig tartottam a palacsinta sütéstől, és csak akkor ettünk, ha Édesapám sütött. DE ezután ez megfog változni, mert rájöttem, hogy nem is olyan ördöngös. :)
Első alkalomra csúsztatott palacsintát választottam, mert annak csak az egyik felét kell sütni, nem kell fordítani, és kevesebb az esély a kudarca. :D Nekünk ízlett, próbáljátok ki ti is, bármivel meglehet kenni. :)

Hozzávalók a masszához:

- 4 tojás
- 8 dkg vaj
- 2 cs vanília cukor
- 8 dkg cukor
- csipetnyi só
- 4 dl tej
- 25 dkg liszt

Hozzávaló a sütéshez:

- kevés olaj

Hozzávaló a töltelékhez:

- 10 tk mogyorókrém

+Tetejére:

- 1 tk kakaó
- 1 tk porcukor

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjéket csipet sóval verjük fel kemény habbá.

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat is és jól kihabosítjuk. A lisztet és a tejet felváltva hozzáadjuk, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot is.

Serpenyőben kevés olajat (1 tk) felhevítünk és kb. 2 merőkanálnyi palacsinta masszát teszünk bele. Egy kicsit megmozgatva a serpenyőt, egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát.

Pár perc alatt megsütjük a palacsinta egyik felét (amíg a teteje már nem folyik), majd a sült felével alul átcsúsztatjuk egy lapos tányérra.

A sületlen felét megkenjük mogyorókrémmel.

Megsütjük a következő palacsintát is, ugyanúgy mint az elsőt, rácsúsztatjuk a mogyorókrémes rétegre, majd ennek a tetejét is megkenjük 1 tk mogyorókrémmel.
Így sütjük meg az összes palacsintát, amíg a masszánk el nem fogy, arra ügyelve, hogy az utolsó palacsintát úgy borítjuk a többire, hogy a sült fele kerüljön felülre.

Ezt megszórjuk porcukros-kakaós keverékkel és tortaszerűen szeleteljük.

2013. július 19., péntek

Tojásos pite


Ez a pite már elég rég készült, még azon a hétvégén, amikor Aleda közzétette.  Nagyon finom volt, különösen a férjemnek ízlett nagyon, hisz ő nagy tojás kedvelő, és ha még szalonna is van mellette, nem is kell hozzá semmi. :)
Az én pitém egy kicsit ducibb lett, mert egy kisebb formában csináltam (nagyobb nincs, és elfelejtettem csökkenteni a hozzávalókat), de ez nem okozott gondot, ugyanolyan jó ízűen falatoztuk. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 1,7 dl  tej
- 2 evőkanál vaj
- 1 tojás
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
- 1 tk cukor

Hozzávalók a feltéthez:

- 15 dkg császárszalonna
- 10 dkg sajt 
- 3 tojás
- só
- 1 teáskanál szárított majoránna

Elkészítés:

A langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A  lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe kis fészket készítünk és beleöntjük a felfutott élesztőt a megolvasztott vajat, a tojást, a sót és jól megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és egy piteformába rakjuk. A lelógó részt levágjuk, felcsíkozzuk és összefonjuk, majd a pitére tesszük úgy, hogy 3 részre osztjuk vele.


A császárszalonnát kis kockákra vágjuk és kisütjük.
A sajtot kis kockákra vágjuk és a kisült császárszalonnával együtt elosztjuk a pitén. A tojásokat az elosztott részek közepébe ütjük, megszórjuk sóval és majoránnával.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.


2013. július 18., csütörtök

Vaníliás káró



Hankka blogszülinapi játékot hirdetett és egy virtuális kerti-partira invitált mindenkit, kinek ideje és kedve van hozzá. :)  Természetesen nagyon szívesen részt veszek e jeles alkalmon, és gondoltam valami nassolni valóval jövök. :) Mónikánál keresgéltem egy gyorsan elkészíthető, de azért mutatós aprósütit, és végül a Vaníliás káró mellett döntöttem. Jó sok lett ebből az dagból, 80 darab keksz, és igen finom. Biztos vagyok benne a partin résztvevőknek is fog ízleni, csak úgy mint nekünk. ;)

Hozzávalók:

- 20 dkg vaj
- 1 cs vaníliacukor
- 15 dkg porcukor
- 3 tojássárga
- 35 dkg liszt
- 1 cs sütőpor

+ Diszíteni: - 5 dkg csoki + 1 tk olaj

Elkészítés:

A puha vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd állandó keverés mellet egyenként hozzákavarjuk a tojássárgákat is.

A sütőporral elkevert lisztet kisebb adagokban hozzáadjuk és jól összedolgozzuk.  (Elég puha tésztát kaptam, ezért betettem a hűtőbe 1 órára. )

Ezután 2 részre osztottam a tésztát, egyenként kinyújtottam kb. 0,5 cm vastagságú lappá, majd gyufadoboz nagyságú (kb. 3x5 cm) téglalapokat vágunk ki.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk hűlni.

Ha kihűltek a kekszek, a csokit gőz fölött felolvasztjuk egy tk olajjal, majd szorosan egymás mellé rakva a sütiket, egy papírtölcsér segítségével vékonyan becsíkozzuk a sütik tetejét.

2013. július 17., szerda

Zabpehelykehely málnaszósszal


A múlt héten rábukkantam egy nagyon jó blogra, tele finomabbnál finomabb ételekkel és édességekkel, csodás képekkel. Mivel nagyon szeretem a zabpelyhet, az első recept amit kipróbálok Juditkától ez a finom zabpehelykehely.  :)
Egy kicsit kellet módosítanom rajta, mert nem volt meggyem itthon,  így málna szószt készítettem. Amikor pedig beakartam sűrűsíteni a szószt, észrevettem, hogy elfogyott az étkezési keményítőm, így került bele a vaníliás puding. A végeredmény egy nagyon finom és egészséges poharas desszert lett.
Próbáljátok ki Ti is! :)

Hozzávalók a zabkásához:

- 5 dl tej
- 1 dl víz
- 1 kk vaníliaaroma
- 4 ek barna cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 tk vaj
- késhegynyi fahéj és szerecsendió
- 11 ek zabpehely

Hozzávalók a málnaszószhoz:

- 50 dkg málna
- 5 ek barna cukor (vagy ízlés szerint)
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 ek vanília puding

Elkészítés:

A zabkásának valókat összekeverjük egy lábasba és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre megfőzzük.
Kissé kihűtjük és kelyhekbe vagy poharakba kanalazzuk.

A szósznak a málnát megmossuk és botmixerrel pépesítjük, majd szűrőn átpasszírozzuk.

A cukorral elkeverjük a málnapépet és közepes lángon elkezdjük összefőzni. Amikor a cukor feloldódott, hozzáadjuk a kevés vízben oldott vaníliapudingot és besűrítjük a szószt.

Az így elkészült gyümölcsszószt ráöntjük a kihűlt zabpehelyre és kókuszpehellyel díszítjük.

2013. július 15., hétfő

Finn vajas pulla




Az eredeti recept Ildikótól származik, de már láttam Hajniéknál és Kisildinál is. Mindegyikőjüknél megcsodáltam, és már alig vártam, hogy kipróbáljam én is, és megkóstolhassam a kardamonos péksütit. :) Egy kicsit nehézkes volt beszerezni kardamont, de addig mentem körbe-kereken a városba, amíg végül is kaptam.
Ildikó írta, hogy a finnek a délutáni kávé mellé fogyasztják ezeket az finom, aromás péksütiket, mi pedig reggelire tejeskávéval. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 1 púpozott ek kardamon (kb. 10 g)
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 csom. vaníliás cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 dl tej
- 1 tojás
- csipet só

Hozzávaló a tölteléknek: - 5 dkg hideg vaj

+Szóráshoz: - 5 dkg kristálycukor

+Lekenni: - 1 felvert tojás (nálam 1 tojássárga + 1 ek víz)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, kelesztőtálba tesszük a tésztát és letakarva 30 percig kelesztjük.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet, só és kardamont egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrokat is, közepébe fészket alakítunk ki és beletesszük a tojást. Ráöntjük az olvasztott vajat és a felfutatott élesztőt és alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

Ezután két részre osztjuk a tésztát, rúddá formáljuk, és mindegyiket 6-6 részre vágjuk, végül 12 tésztadarabunk lesz. Az így kapott tésztadarabokat átgyúrjuk, majd gombóccá formázzuk.


Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd mindegyik gombóc közepébe egy lisztbe mártott fakanálnyelével (akár az ujjunkkal) egy üreget készítünk.


Tetejüket lekenjük a vízzel elkevert tojássárgával.


A hideg vajat 12 részre vágjuk, és a tésztagombócok közepén kialakított üregbe nyomkodjuk.


Végül tetejüket megszórjuk bőven kristálycukorral.



180 fokra beállított hideg sütőbe tesszük és 15 perc alatt készre sütjük. Tepsibe hagyjuk kihűlni.

2013. július 14., vasárnap

Karalábéfőzelék



Mint már említettem, az idén mintha újra felfedeztem volna a karalábé ízét, nem tudok betelni vele. Mindent készítek belőle amit csak lehet, és mindbe bele teszem. :) Ez a főzelék is nem rég készült sült húshoz köretként, de szerintem bármilyen sülthöz, fasírthoz kiváló köret.

Hozzávalók:

- 2 szál újhagyma
- 2 karalábé ( 60 dkg pucolva) zsenge zöldjével együtt
- 1,5 dl tejföl
- víz
- 1 ek liszt
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- 2 ek olaj

Elkészítés:

A karalábékat vékonyan megpucoljuk, zöldjével együtt megmossuk és hosszúkásra vágjuk.

A hagymát megpucoljuk,megmossuk és karikára vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felvágott karalábét, párszor átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp lepje el a karalábét. Sóval, borssal ízesítjük, beleszórjuk az apróra vágott karalábé leveleket és puhára főzzük, de kicsit roppanósak maradjanak.

A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, a főzelékből pár kanállal merünk a tejfölhöz a hőkiegyenlítés miatt, majd visszacsurgatjuk és állandóan kavarva besűrítjük vele a főzeléket.
Legvégén még ízesítjük sóval, borssal ha szükséges, és beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.


2013. július 12., péntek

Boszorkányhab


Egy nagyon kedves ismerősünktől kaptunk egy kisebb vedernyi málnát, s miután jól megraktuk vele a pocakunkat, nekiláttam elkészíteni a már rég tervbe vett málnahabot.
Nagyon egyszerű az elkészítése, kivárni hogy jól lehűljön az már sokkal nehezebb feladat. :D Finomra sikerült, és igen jó hűsítő is volt a melegben. :)

Ezzel a poharas desszerttel szeretnék jelentkezni Éva játékára , hátha a Fortuna mellettem lesz. :D

Hozzávalók:


- 4 tojásfehérje
- csipet só
- 4-5 ek porcukor (ízlés szerint)
- 25 dkg málna

Elkészítés:

A málnát leöblítjük és megszárítjuk, majd botmixerrel pépesítjük. Ha darabosra szeretnénk, akkor csak simán villával áttörjük.
A málnavelőt átlehet passzírozni is, hogy a magok ne érződjenek, én nem tettem.

A tojásfehérjéket csipet sóval félkemény habbá verjük.
Evőkanalanként, állandó verés közben hozzáadjuk a porcukrot is és kemény habot verünk belőle.

Az áttört málna felét beleforgatjuk a habba és pár másodpercig hagyjuk forogni a habverőt, majd a többi málnavelőt is beletesszük és összekeverjük a habverővel.

Tálkákba vagy poharakba töltjük és mélyhűtőbe téve 2-3 óra alatt kihűtjük. Mi csak másfél óráig bírtunk várni, így is finom volt, de azért jobb kivárni 3 órát. :)

Málnaszemekkel díszítve tálaljuk.

2013. július 10., szerda

Sárgabarackos gombóc




Nagyon szeretem a gombócot, legyen az túrós, szilvás, meggyes, csokis, de a kedvencem a barackos. A piacon nézelődve láttam kisebb sárgabarackot és beugrott hogy milyen szép formás és finom gombócot lehetne készíteni belőlük. Nem is gondolkodtam sokat, megvettem a gombóchoz valókat, kaptam jó áron levendulát is, így egy kicsit megbolondítottam vele. A végeredmény nagyon finom lett, pillanatok alatt eltüntettük a gombócokat. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1/2 kg hámozott főtt krumpli
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- diónagyságú vaj
- egy csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

- 18 db kisebb sárgabarack
- 1 tk szárított levendula virág
- 18 kk cukor

Hozzávalók a hempergetéshez:

- 10 dkg zsemlemorzsa
- kevés olaj
- cukor ízlés szerint
- 1 cs vaníliacukor

Elkészítés:

Megmossuk, majd odatesszük héjastól a krumplikat sós vízbe főni. Amikor megfőtt, leöntjük hideg vízzel és ha már annyira hűlt, hogy megtudjuk fogni, lehámozzuk, áttörjük és hűlni hagyjuk.

Amíg hűl a krumpli, addig megmossuk a barackokat, megtöröljük szárazra és kimagozzuk.

A cukrot a szárított levendulával ledaráljuk, de természetesen a levendula elhagyható, vagy helyette használhatunk fahéjat is.

A mag helyére teszünk 1 kávéskanál levendulás porcukrot, ha pedig nagyok a barackok, akkor minden fél barackban szórunk kb. 1 kk levendulás porcukrot.

A kihűlt és áttört krumplihoz adjuk a tojást, sót, vajat és lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát. Ha túl ragad a tészta, adhatunk hozzá még egy kis lisztet, akkor jó ha már nem ragad a kezünkhöz.

A tésztát 2 részre osztjuk, így könnyebb majd dolgozni vele.
Egy alaposan lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kb. fél centis vastagságúra, 9 négyzetet vágunk majd mindegyik négyzet közepébe teszünk egy barackot, becsomagoljuk és gombóccá formáljuk.

A gombócokat enyhén lobogó sós vízbe dobjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére még kb. 5 percig főzzük, hogy a belseje is teljesen át tudjon főni.

Közben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a zsemlemorzsát, kevés olajat csurgatunk hozzá, és a cukrot is hozzákavarjuk.

Ha a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük és pirított zsemlemorzsában meghempergetjük őket.
Cukorral meghintve tálaljuk.


2013. július 8., hétfő

Joghurtos krumplilepény


Csak egy rövid bejegyzésre van időm ma, ezért még vagy két hete elkészült, Hajniéknál látott, joghurtos krumplilepényt hozom.
Könnyű fogás, foghagymás mártogatóssal nagyszerű másokid leves után, akár vacsora. Nekünk ízlett, próbáljátok ki ti is! :)

Hozzávalók a lepényhez:

- 1 kg krumpli
- 1 tojás
- 4 dl joghurt
- 15 dkg liszt
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 csapott ek só

Tepsit kikenni: -5 dkg zsír

Hozzávalók a mártogatóhoz:

- 1 dl tejföl
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
- 2-3 cikk fokhagyma
- kb. 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld (elhagyható)

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákavarjuk a többi hozzávalót is és félretesszük pihenni 20 percet.

Egy gáztepsit kizsírozunk, majd a  masszát belesimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, amíg a teteje egy kissé megpirult.

Még melegen kockákra vágjuk.

A mártogatóhoz a tejfölt elkavarjuk az olajjal,  hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, majd sóval és borssal ízesítjük.  Adhatunk hozzá még apróra vágott petrezselyemzöldet is, de nélküle is nagyon finom.


2013. július 4., csütörtök

Csokis wassant tangzhong technikával




Amikor megláttam Trollanyunál, szerelem volt első látásra. :) Ami tetszett benne, hogy olyan jó csokis volt és szép csíkos. Bevallom egy kicsit tartottam az elkészítésétől, főleg, hogy sok időt igényel majd, de ahogy figyelmesebben elolvastam az elkészítési módot, rájöttem, hogy nem is olyan ördöngös. A végeredmény pedig önmagáért beszél, egy nagyon finom és puha kifli. A férjem nem győzte dicsérni, minden falat után csak mondta: "Hmm de finom......hmm, nagyon finom....a legfinomabb croissant (pedig mondtam én, hogy nem croissant)....tökéletes íz." :) Persze nekem is nagyon ízlett, teljesen egyett értek a férjemmel.
Szombaton készítettem és keddre is maradt még egy kifli, de nem mondtam volna meg hogy már 4 napos, még mindig nagyon puha volt és egyáltalán nem száradt meg.
Csak biztatni tudok mindenkit, hogy próbálja ki, senkit ne ijesszen vissza a hosszú leírás, mert az elkészítése messziről sem ilyen bonyolult.

Kedves Trollanyu köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt a csodás kifli receptet! Az biztos, hogy még nagyon sokszor fogok ilyen tehnikával kelt tésztát készíteni. :)


Hozzávalók a tangzhonghoz:

- 2,5 dl víz
- 5 dkg liszt

Hozzávalók a csokis töltelékhez:

- 4 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
- 1,6 dl tej
- 4 dkg kakaó
- 2 dkg vaj

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 70 dkg liszt (nálam 65 dkg)
- 4 dkg tejpor
- 20 dkg tangzhong
- 8 dkg cukor
- 1/2 tk. só
- 2 tojássárga
- 2,3 dl langyos víz
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Elkészítés:

A tangzhongot és a csokis pasztát készítsük el előző nap, vagy reggel és csak délután használjuk fel, hogy legyen idejük jól kihülni.

A tangzhonghoz a vizet és lisztet egy kisebb edénybe csomómentesre keverjük, és feltesszük főnni. Állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg 65 fokos nem lesz a massza (én nem mértem), vagy amíg kevergetés közben barázdákat nem tudunk húzni a masszába (egy besűrűsődott maszát kell kapjunk).
Levesszük a tűzről, áttehetjük egy másik edénybe is, én abba a lábasba hagytam amibe megfőztem, letakarjuk fóliával és hűlni hagyjuk. Hűtőben 3 napig tárolható és felhasználható.

A csokis töltelékhez a kakaóport és tejet csomómentesre kavarjuk és felmelegítjük.
A lisztet, a cukrot és a tojásfehérjéket egy edénybe simára keverjük, feltesszük melegedni, majd állandó kevergetés mellett a kakaós tejet is hozzácsorgartjuk, és addig melegítjük, amíg be nem sűrűsődik. Olyan puding szerű pasztát kell kapjunk.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat is, és addig kavarjuk amíg a vaj el nem olvad és sima lesz a csokis paszta.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy leheletnyi vékonyan olajjal lekent folpackra öntjük, vizes kanálháttal ujjnyi vastag téglalapra igazítjuk, becsomagoljuk és betesszük a hűtőbe éjszakára, de legalább 2-3 órára.

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem, és jól bedagasztottam. Trollanyu javaslatára, kezdésnek csak 60 dkg lisztet tettem bele, majd még szükség volt 5 dkg-ra, hogy jó legyen a tészta. Ha a tészta már nem ragad és szép fényes, akkor kelesztő tálba tesszük és duplájára keleszjük.

Ezután lisztezett nyújtódeszkán óvatosan átgyúrjuk és téglalap alakúra nyújtjuk. Közepébe tesszük a csokis pasztát, ha szükséges egy kicsit elsimítjuk egy vizes kanálhát segítségével, majd a tészta bal részét ráhajtjuk a csokis paszta közepéig, ugyanígy a tészta jobb részét is ráhajtjuk a paszta közepéig, hogy teljesen legyen befedve.


Az összeérő részeket jól összecsípjük, hogy a csoki ne jöjjön ki.


Ezután elfordítjuk 90 fokkal a tésztalapot és újra kinyújtjuk téglalapra.


Két oldalról középre hajtjuk és aztán egybe, mint egy könyvet, végül egy tésztacsíkot kapunk.




Ahogy Trollanyu is írta, egy elég vastag tésztacsíkot kapunk a hajtogatások után, ezért ezt még kinyújtjuk kb. 1 centis vastagságúra (következőkor még vékonyabbra nyújtom ki), majd az így kapott tésztát vágjuk fel háromszögekre. Nekem kb. 10 centi volt a háromszögek alapja, és 10 kiflim lett összesen (pontosabban 8 kifli és 2 csiga féleség, mert a szélekből nem lehetett kifliket fomázni).


Minden háromszöget a szélesebb részétől feltekerjük, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és meleg helyen 30 percig pihentetjük.

Ezután 180-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

2013. július 2., kedd

Kakaós-málnás muffin


Vacsoránál elfogyott a kenyerünk, kedvünk nem volt lemenni a boltba, így valamit ki kellett találni reggelire. Egy kicsit szétnéztem a kamrába és hűtőbe, majd megszületett ez a finom muffin. :)
Egyszerűen és nagyon gyorsan elkészíthető, csak összekeverjük a hozzávalókat és máris mehet a sütőbe. :)

Hozzávalók:

- 24 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- csipt só
- 2 ek kakaó
- 1 cs vaníliacukor
- 12 dkg cukor
- 2 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 1 tojás
- 15 dkg málna

Elkészítés:

A lisztet, sütőport, kakaót és sót szitáljuk egy tálba, majd a cukrokkal együtt keverjük össze.

A nedves hozzávalókat keverjük össze egy másik tálba, majd csurgassuk a lisztes keverékhez és kavarjuk csomómentesre.
Végül laza mozdulatokkal beleforgatjuk a masszába a málnát.

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba.

Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A sütés befejezése előtt végezzünk tűpróbát, ha még ragad a tészta akkor pár percig tovább sütjük.

2013. július 1., hétfő

Karalábé krémleves



Az idén nagyon rá vagyok kattanva a karalábéra, volt párszor már leves, főzelék és töltve is elvolt készítve. Eddig nem is készítettem karalábéból krémlevest, pedig kevés hozzávalóból, nagyon gyorsan elkészíthető  ez a finom leves.

Hozzávalók:

- 1 vöröshagyma
- 2 zsenge karalábé + néhány karalábé levél
- 1 közepes sárgarépa
- 1 krumpli
- 1 ek olivaolaj
- 2 dkg vaj
- 1 l húsalaplé
- 2 dl föző tejszín
- só, bors

Elkészítés:

A karalábékat, krumplit és sárgarépát meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk.
A vöröshagymát héjától megfosztjuk és felaprítjuk.

Egy lábasba az olajat és vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és megdinszteljük benne.

A zöldségkockákat a hagymához adjuk és néhányszor átkeverve, együtt pároljuk. Ezután felöntjük a húslevessel, sóval és borssal ízesítjük, majd födő alatt puhára főzzük.

Levesszük a tűzről és a levest botmixerrel pépesítjük.

A levesből pár kanállal merünk a tejszínhez a hőkiegyenlítés miatt, majd visszacsurgatjuk a levesbe, és összemelegítjük.
Megkóstoljuk és ha szükséges még ízesítjük sóval, borssal.

Tálaláskor díszítsük a karalábé zsenge, középen elhelyezkedő leveleivel, akár apróra vágott petrezselyemzölddel.

Mi túrós grissinivel fogyasztottuk, de lehet akár pirított, fűszerezett kenyérkockákkal is.
Nagyon finom leves, nekünk nagyon ízlett. :)