2014. augusztus 31., vasárnap
Kókusztejes kalács
Egy kicsit lehűlt az idő, s olyan jól esett bekacsolni a sütőt és érezni a frissen sült kalács illatát. Angyalkalácsnak indult, végül Hokkaido kalácsnak formázott kókusztejes kalács lett. :) Egyszerű, finom kalács és a reggeli hűvös időben nagyon jól esik egy csésze forró tejeskávéval.:)
Hozzávalók:
- 2 dl kókusztej
- 3 tojásfehérje
- csipet só
- 60 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 1 cs. vaníliacukor
- 3 dkg friss élesztő
- 0,5 dl tej (a liszt milyenségétől függően szükség lehet több, vagy kevesebb tejre)
Lekenni:
- 1 tojássárga
- 1 tk víz
Elkészítés:
A hozzávalókat a kenyérsütőgép táljába mérjük és bedagasztjuk.
Lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 4 egyforma részre vágjuk.
Mindegyik tésztadarabot hosszúkás, vékony csíkra nyújtjuk. Ha netán túl szélesre sikeredett, hajtsuk félbe, majd szorosan tekerjük fel.
Egy sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) egymás mellé helyezzük a tekercseket, tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt kalácsot vízzel hígított tojássárgával lekenjük, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Félidőnél takarjuk le alufóliával a tetejét, hogy ne égjen meg.
2014. augusztus 28., csütörtök
Kókusztejes-currys csirkemell
A rohanó hétköznapokra kitűnő vacsora lehet. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és mégis egy kicsit más, különlegesebb finom fogás. :)
Hozzávalók:
- 4-5 ek olívaolaj
- 65 dkg csirkemell
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk curry
- 2 ek szójaszósz
- 2,5 dl kókusztej
- 2,5 dl húsleves alaplé
- só, őrölt bors
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk és leitatjuk, majd felkockázzuk. 2-3 evőkanálnyi olajon fehéredésig pirítjuk, majd kiszedjük egy tálba.
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát is és 1-2 percig még pároljuk. Ezután rászórjuk a curryt, még 1 percet pirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel és levessel.
Amikor már fő, beletesszük az elősütött csirkemell kockákat és lassú lángon, fedő nélkül, addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
Végül hozzáadjuk a szójaszószt is, és ízesítjük sóval, borssal. Összeforraljuk és máris fogyaszthatjuk.
Párolt rizzsel tálaljuk, megszórva kevés apróra vágott petrezselyemzölddel.
2014. augusztus 27., szerda
Lekváros papucskák
Szeretjük a havasi kiflit (hókiflit) és az ehhez hasonló sütiket, így amikor megláttam Gerdinél a lekváros papucskákat, tudtam, hogy hamarosan nálunk is elkészül. :)
Mivel mi csak ketten vagyunk, fél adagból készítettem, gondolván, hogy a teljes adag túl sok lenne nekünk.... hát tévedtem, az egész adag is simán elfogyott volna. :D Nekem sajnos a szilvalekvárom nagyon híg és mind kifolyt volna, ezért meggylekvárral töltöttem meg. Így is nagyon finom lett, nem panaszkodom, csak azért szilvalekvárral lett volna az igazi. :)
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 1 ek cukor
- csipet só
- 17 dkg sertészsír
- 2 tojássárga
- 2 ek tejföl
- 1 dl tej
- 1,5 dkg friss élesztő
+ bármilyen házi lekvár, lehetőleg kemény legyen
+ vaníliás porcukor, hempergetni
Elkészítés:
A langyos tejbe elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt, és jól összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta.
Cipót formálunk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percet pihentetjük.
Ezután 5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk és olyan 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére lekvárt teszünk, majd a két szembelevő sarkot egymásra hajtjuk.
A megformázott papucskákat sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve, még melegen, vaníliás porcukorba forgatjuk.
2014. augusztus 25., hétfő
Tökös lepény
Nagyon rossz volt az idő a hétvégén, szinte végig esett az eső, és az idő is lehűlt. Inkább késő őszi idő volt, mint nyár. Kedvem sem volt készíteni, enni pedig kell, így csakis valami nagyon gyorsan összedobható ebéd jöhetett szóba. Végül ezt a zsenge tökből készült lepényt készítettük, mellé pedig foghagymás tejfölt kínáltunk. :)
Hozzávalók 3-4 fő részére:
- 5 tojás
- 1 dl olaj
- 12 dkg liszt
- 1+1/2 tk sütőpor
- 2-3 darab zsenge tök (kb. 50 dkg)
- 10 dkg sárgarépa
- 1 kisebb fej hagyma
- 10 dkg sajt
- só, bors
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
A tököt megmossuk, végeit levágjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A sárgarépát megpucoljuk és ugyancsak lereszeljük a nagy lyukú reszelőn.
A hagymát meghámozzuk és felaprítjuk.
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az olajat és elkeverjük. Beleszórjuk a sütőporos lisztet és egyneművé keverjük. Beleforgatjuk a lereszelt zöldségeket, a hagymát és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Végül a reszelt sajtot is beledolgozzuk és sóval, borssal ízesítjük.
Egy 24x29 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és elsimítjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Kockára vágva, hidegen vagy melegen egyaránt tálalhatjuk.
Fokhagymás, fűszerezett tejfölt is lehet kínálni mellé.
Ötelt innen.
2014. augusztus 22., péntek
Meggyhabos morzsasüti
Mivel a férjemnek nagyon ízlett a szilvalekváros rácsos pite , és sokat dicsérte, valamint sok pozitív visszajelzést is kaptam a kedves olvasóktól, gondoltam újra elkészítem egy kis módosítással. Ezúttal a tésztájába került egy kevéske darált dió, a töltelékbe pedig most meggylekvárt használtam, amit tojásfehérje habbal kevertem össze. Külalakra nem lett olyan mutatós, időhiány miatt inkább rá reszeltem a tésztát, és nem rácsoztam be. Szerintünk ez is nagyon finom lett, talán egy kicsit nekem jobban is ízlett mint a szilvalekváros. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 17 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 1 csapott tk sütőpor
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 6 dkg vaj
- 2 tojássárga
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2,5 dl házi meggylekvár
- 3 tojásfehérje (a tésztától megmaradt 2 tojásfehérje is elegendő, de nekem volt a hűtőbe még egy, és azt is felhasználtam)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva 1 órát hűtőbe pihentetjük. (Ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 ek tejet.)
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a meggylekvárhoz forgatjuk.
Ezután a tészta 2/3-át egy sütőpapíron kör alakúra nyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy a kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma. Ráterítjük egy 22 cm-es kapcsos tortaformára, minek alját kibéleltük sütőpapírral, majd szépen beleigazítjuk a tésztát, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 2 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk. Ráöntjük a meggyes habot és elsimítjuk.
A megmaradt tészta darabkát nagy lyukú reszelőn a meggyes habra reszeljük.
Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd levesszük a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni. Tetejét megszórjuk porcukorral és szeleteljük.
2014. augusztus 21., csütörtök
Fahéjas rizsfagylalt
Mifelénk azt mondják, hogy a tejbegríz és a tejberizs az bébi étel, viszont mi még mindig nagyon szeretjük, és elég gyakran készül. Most fagyi formájában kóstoltuk meg, és mást nem is tudok mondani, minthogy nagyon finom, aki szereti a tejberizst az mindenképpen készítse el.
A rizset előző este főztem meg, hogy legyen ideje jól lehűlni, majd reggel amíg elvégeztük a reggeli teendőket, addig a fagyigép is elvégezte a feladatát, és fagyit reggeliztünk. :D Úgy-e nem kell mondjam, hogy az utóbbi idők egyik legfinomabb reggelije volt ;) , aztán tízóraira is kanalaztunk belőle, aztán meg később is, mert úgy-e meleg volt és szükségünk volt valami hűsítőre :D ,aztán meg szép lassan (vagy inkább túl gyorsan) elfogyott. :)
Hozzávalók:
- 12 dkg kerek szemű rizs
- 1 dl víz
- 5 dl tej
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 dkg vaj
- 2,5 dl tejszín
Elkészítés:
A rizset alaposan átmossuk, majd a sóval, a vízzel és tejjel feltesszük melegedni. Amikor már fő, lejjebb vesszük a lángot, és sűrűn kavargatva egy hígabb tejberizst főzzünk. (Ha túl sűrűnek ítéljük, akkor adhatunk még hozzá tejet.)
A cukrot a vége felé tesszük csak bele, amikor már szinte megfőtt a rizs.
Ha lezártuk a lángot a vajat is belekeverjük, és kihűtjük.
Ezután botmixerrel egy kicsit pépesítjük, hogy krémesebb legyen, majd fahéjjal ízesítjük.
A hideg tejszínből félkemény habot verünk, majd beleforgatjuk a tejberizsbe.
A fagyi alapot beleöntjük a fagyigép tartályába, és addig kevertetjük, amíg kívánt állagú fagyit kapunk.
A recept alapját Katucitól vettem, köszönöm Neki!
2014. augusztus 20., szerda
Kakaós-nektarinos gyors süti
Az utóbbi időben többször előfordult, hogy a hét közepére kifogyunk az édességből ami hétvégén készült, és amire haza érünk munkából jól esne valami finom nassolni való, de nincs semmi. Ilyenkor gyorsan készítek egy kevert tésztát, majd ami van otthon (friss gyümölcs, aszalvány, csoki ... ) az kerül még bele. Most nektarin volt itthon, így az került bele, de bármit használhatunk. :)
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliacukor
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 18 dkg + 2 ek liszt
- 2 dkg kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 2 szem nektarin
Elkészítés:
A tejet elvegyítjük az olajjal.
A lisztet a sütőporral és kakaóval egy tálba szitáljuk és elkeverjük.
A nektarint megmossuk, leitatjuk, majd kockákra vágjuk. Rászorjuk a vanília cukrot és a 2 evőkanál lisztet, és összekavarjuk.
A tojásokat a sóval és cukorral habosra keverjük, amíg kifehéredik és megnő a térfogata. Váltakozva hozzákeverjük a kakaós lisztet és az olajos tejet, amíg elfogynak és egynemű lesz a massza.
Beleforgatjuk a nektarin kockákat, majd kivajazott és lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába öntjük.
Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
2014. augusztus 18., hétfő
Joghurtos aszalt áfonyás sütemény
Nem tervezett süti volt, csak úgy, egyik este 9-kor rám jött, hogy valamit sütni kellene. Megnéztem mi is van otthon, aztán elkészült ez az egyszerű, de mégis nagyszerű süti. Könnyen és gyorsan elkészíthető, és nagyon finom. Bármilyen aszalvány kerülhet bele, de akár el is hagyható, "csak" a kókusszal benne is nagyon finom. :)
Hozzávalók:
A joghurtos pohár a mérce: 1 pohár = 175 ml.
- 3 tojás
- 1 pohár cukor
- csipet só
- 1 pohár natúr joghurt
- 1/2 pohár olaj
- 1/2 pohár kókuszreszelék
- 2+1/2 pohár liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 pohár aszalt vörös áfonya
Elkészítés:
A joghurtot elvegyítjük az olajjal.
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk és elkeverjük a kókuszreszelékkel.
A tojásokat a csipet sóval és a cukorral habosra keverjük, amíg kifehéredik és megnő a térfogata. Váltakozva hozzákeverjük a kókuszos lisztet és az olajos joghurtot, amíg elfogynak és egynemű lesz a massza.
Sütőpapírral kibélelt 23x29 cm-es tepsibe öntjük és egy vizes kanál hátával elsimítjuk. Tetejére szórjuk az aszalt áfonyát, kicsit belenyomkodjuk és előmelegített sütőben készre sütjük. Kb. 25-30 perc sütés után végezzünk tűpróbát és ha még ragad a tészta akkor pár percig tovább sütjük.
Kihűtjük, vaníliás porcukorral megszórjuk és szeleteljük.
Forrás innen.
2014. augusztus 16., szombat
Lekváros rácsos pite
A férjem már egy jó ideje mondogatja, hogy enne egy finom lekváros sütit, amibe tényleg a lekvár kapja a főszerepet. Ekkor jött az ötlet, hogy egy pite szerű sütit fogok készíteni, amiből nem fogom sajnálni a házi lekvárt. Az elkészítést követően derült ki, hogy nem csak finom, hanem mutatós is. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 17 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 2 ek tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 dl házi szilvalekvár
- 2 ek vaníliás puding
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk épp csak annyi tejjel, hogy összeálljon, majd folpackba csomagolva 1 órát hűtőbe pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Mivel az én lekvárom nagyon híg volt, ezért felmelegítettem, majd a 2-3 evőkanálnyi lekvárral elkevert pudingport hozzáadtam, és sűrűre főztem. Kihűtjük.
(Ha kemény a lekvár, akkor nem kell csinálni vele semmit, csak a kinyújtott és formába helyezett tésztára kenni.)
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd 2/3 -át egy sütőpapíron kör alakúra nyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy a kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma.
Ráterítjük egy 22 cm-es kapcsos tortaformára, minek alját kibéleltük sütőpapírral, majd szépen belehelyezzük a tésztát, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 2 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk. Beleöntjük a lekvárt és elsimítjuk.
A megmaradt tésztadarabkát kinyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk és a tészta tetejét berácsozzuk.
Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd levesszük a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral majd szeleteljük.
2014. augusztus 14., csütörtök
Olívabogyós sós rudak
A sok édesség után jöjjön egy finom sós rágcsa is. Csak sima sós rudakat terveztem, de aztán volt még egy pár szem árválkodó olívabogyó a hűtőbe, gondoltam beleteszem, elrontani úgy sem tudja. És milyen jól tettem, mert nagyon finom lett, csak úgy ettük egyiket a másik után. :D
Ebből az adagból egy gáztepsire való adag lett.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 tojássárga
- 4 ek tejföl
- 1,5 tk tengeri só
- 4 dkg apróra vágott olívabogyó
Lekenni: - 1/2 tojásfehérje + 1 csipet só
Elkészítés:
A sóval elvegyített lisztet egy tálba szitáljuk, majd a vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, az apróra vágott olívabogyót és összegyúrjuk annyi tejföllel hogy jól összeálljon a tésztánk.
Sütőpapíron kb. fél centis vastagságú téglalapá nyújtjuk, majd átemeljük a tepsire. Derelyevágóval kb. 2x6 cm-es rudakat vágunk, lekenjük a villával felvert, és sóval elkevert tojásfehérjével.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd az egyben maradt részeket, még melegen, a vágások mentén eltördeljük.
2014. augusztus 13., szerda
Fahéjas alma fagylalt
A sok eső után elérkezett a nyár, nagy a hőség, így nem is jöhet jobbkor egy fagyi recept. :) Amióta megvan a fagyigépem, sorozatba gyártom a fagyikat, mindig van a mélyhűtőbe valamilyen fagyi. Ezt az alma fagylaltot még két hete készítettem, azóta készült már rizsfagylalt, áfonyafagylalt és szilvafagyi is. Jönnek majd a receptek is, szépen sorban. :)
Hozzávalók:
- 40 dkg tisztán mért alma
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 3 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 3 ek tej
- 1 tk fahéj
- 1,5 dl görög joghurt
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
A megpucolt almát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, és meglocsoljuk a citromlével. A cukorral együtt addig pároljuk, amíg megpuhul. Ekkor a pudingport elkavarjuk a tejjel és az almához csurgatjuk, majd állandó kavargatás mellett besűrűsítjük.
Levesszük a tűzről, ízesítjük fahéjjal, kihűtjük, majd botmixerrel pépesítjük.
Elkeverjük a joghurttal, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert hideg tejszínt is.
A fagyi alapot beleöntjük a fagyigép tartályába, és addig kevertetjük, amíg kívánt állagú fagyit kapunk.
Ha nincs fagyigépünk, akkor a masszát egy fagyasztható dobozkába töltjük és mélyhűtőbe tesszük. Közben félóránként keverjük át villával vagy botmixerrel. Ezt 5-6-szor ismételjük meg.
2014. augusztus 12., kedd
Nektarinos-joghurtos pite
Ezt a süteményt szívből ajánlom kipróbálásra. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá, a tésztája pedig könnyű és nagyon finom. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 9 dkg cukor
- 1,5 dl görög joghurt
- 4 ek olaj
- 13 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
+ 1 szem nektarin
Elkészítés:
A tojást a cukrokkal habosra keverjük, amíg kifehéredik és megnő a térfogata.
Hozzákeverjük a joghurtot és az olajat is, majd a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet beleszitáljuk és egynemű masszává keverjük.
Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és belesimítjuk a masszát. Tetejét kirakjuk az előzőleg megmosott és leitatott, majd szeletekre vágott nektarinnal.
Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.
Sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd levesszük a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.
2014. augusztus 11., hétfő
Kenyérlángos (langalló, töki pompos)
Egyik receptes füzetembe kerestem egy gyümölcsös pitét, és "belebotlottam" a kenyérlángos receptjébe. Ez volt péntek este, másnapra még semmi ebéd ötlet sem volt, kérdem is a férjemtől mit szól egy finom magyaros pizzához, aztán a szalonna hallatán jött is a gyors igenlő válasz. :) Így az ebéd kérdése is megoldódott, és milyen jó hogy a langalló mellett döntöttünk, nagyon finomra sikeredett. :)
Többször kéne lapozgassam a régebbi receptes füzeteimet, mert így a feledésbe merült finomságok újra asztalra kerülnének. ;)
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 2 ek burgonyapehely
- csipet cukor
- 1 kk tengeri só
- 1/2 cs. szárított élesztő
- kb. 2 dl langyos víz
Hozzávalók a feltéthez:
- 2 dl tejföl
- 1-2 cikk fokhagyma
- só, őrölt bors
- 12 dkg császárszalonna
- 1 fej lila hagyma
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy rugalmas tésztát dagasztunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ezalatt, a tejfölt ízesítjük sóval, borssal és az áttört fokhagymával.
A szalonnát csíkokra vágjuk és picit átsütjük.
A hagymát megpucoljuk, megmossuk és felvágjuk.
Ha megkelt a tésztánk, akkor enyhén lisztezett felületre borítjuk és tepsi méretűre nyújtjuk (nálam kb. 25x30 cm).
Sütőpapíros, vagy kivajazott tepsibe helyezzük a tésztát és előmelegített sütőben 5-8 perc alatt elősütjük.
Kivesszük a sütőből, a fokhagymás tejföllel egyenletesen lekenjük a tetejét, megszórjuk az elősütött szalonnával és hagymával, majd tetejét jó bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Visszatoljuk a sütőben és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
2014. augusztus 8., péntek
Kávé fagylalt
Egy kicsit eltűntem az utóbbi időben, de egy be nem tervezett kényszerszünetet kellett tartsak. Sajnos néha jönnek olyan dolgok, amiket jobban szeretnénk ha elkerülnének az életben, de ha mégis közbe jön valami, akkor biza meg kell birkózzunk a nehézségekkel. Na, de nem akarok siránkozni, hál'Istennek minden a legnagyobb rendben van most, és visszatérhetünk a mindennapi életünkhöz, én pedig megpróbálom pótolni a lemaradásom, ami a blog bejegyzéseket illeti . :) Kezdek is egy nagyon finom kávé ízű fagyival, ami kitűnő hűsítő desszert. Kávékedvelőknek kötelező elkészíteni, de nem csak. Nagyon jól érezni a kávé ízét, és a fagyigépnek köszönhetően finom krémes lesz az állaga.
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 0,5 dl erős feketekávé
- 3 tojássárga
- 2 ek vaníliapuding
- 2 tk instant kávé
- 8 dkg cukor
- csipet só
- 2 dl tejszín
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz.
A pudingport és az instant kávét simára keverjük a lefőtt, hideg kávéval és egy csipet sót is adunk hozzá.
A tejet felmelegítjük, majd vékony sugárba a kikavart tojássárgához adjuk. Elkeverjük benne a pudingporos kávét is, és egy lábasba töljük, majd lassú tüzőn, állandó kevergetés közben besűrűsítjük. Kihűtjük szobahőmérsékletűre, majd pár órára hűtőbe tesszük (vagy mélyhütőbe kb. 30 percre, ha sietős az elkészítése).
Ezután a hideg tejszínt felverjük közepes keménységűre, majd hozzáforgatjuk a kávés alaphoz.
A fagyi alapot beleöntjük a fagyigép tartályába, és addig kevertetjük, amíg kívánt állagú fagyit kapunk.
Ha nincs fagyigépünk, akkor a masszát egy fagyasztható dobozkába töltjük és mélyhűtőbe tesszük. Közben félóránként keverjük át villával vagy botmixerrel. Ezt 5-6-szor ismételjük meg.
2014. augusztus 1., péntek
Ananászos-sonkás galette
Chef Vikinél láttam a sonkás-almás galettet, és egyből elnyerte tetszésem, így felkerült az elkészítendő ételek listájának az élére. Sokat nem is vártam vele, a múlt hétvégén el is készült a szombati ebédre. Amit változtattam, hogy alma helyett ananászt használtam (ez volt a kérés :) ), és valami nagyon finom lett a végeredmény. Nagyon-nagyon ízlett, erre a hétvégére is megvan rendelve. ;)
Viki, köszönjük szépen! Felkerült a kedvencek közé, biztos vagyok, hogy sokszor kerül majd terítékre. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 mk tengeri só
- 1 ek natúr joghurt
- 1 ek hideg víz
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 3 érett paradicsom
- só, bors
- oregáno
Hozzávalók a feltéthez:
- 10 dkg ananászkompót (lehet friss ananász is)
- 10 dkg sonka
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 tojás
- só, bors
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Viki azon nyomba kinyújtotta körlappá, majd így tette be a hűtőbe, de mivel én nem olvastam el elég figyelmesen a leírást, így én folpackba csomagoltam és kb. 30 perce hűtőbe tettem, majd ezután nyújtottam ki.
A szószhoz, a paradicsom alját "X" alakban bemetsszük, majd forró vízbe tesszük kb. 1 percig. Kivesszük a vízből, állni hagyjuk egy kicsit, míg annyira hűl hogy megtudjuk fogni, majd lehúzzuk a héját és kockára vágjuk.
A megpucolt és apróra vágott hagymát megpároljuk az olajon, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a kockára vágott paradicsomot. Ízesítjük a fűszerekkel, majd takaréklángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lezárjuk alatta a lángot és hagyjuk hűlni.
Ezután a hűtőből kivesszük a tésztát és egy sütőpapíron kb. fél centis vastagságú kör alakúra nyújtjuk. Átemeljük egy sütőlapra és lekenjük a langyosra hűlt paradicsomszóssal úgy, hogy a szélén kb. 2-3 centi szabadon maradjon.
Megszórjuk a csíkokra vágott sonkával és kirakjuk a kockára vágott ananásszal. A szabadon hagyott tészta széleket visszahajtogatjuk, néhány helyen össze is csipjük.
A tojásokat villával enyhén felverjük és kb. 1 evőkanálnyit félretesszük (ezzel kenjük le majd a tészta szélét). Hozzákeverjük a reszelt sajtot és a pite tetejére öntjük óvatosan.
A megmaradt evőkanálnyi tojással pedig lekenjük a tészta szélét.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb 20-25 percig alatt megsütjük.