2018. szeptember 14., péntek

Túrós zabkásagombóc (cukormentes)


Lehet egy kicsit furán hangzik zabkásából gombócot készíteni, de mostanában szinte minden reggel zabkása került az asztalra, s hogy egy kicsit változzon (legalább a formája :D), gondoltam keményebbre főzőm és gombócnak formázom. Itthon csak krémes tehéntúróm volt, ezért egy kicsit lágyabb lett a gombóc, de ez mit sem rontott az élvezeti értékén. Amikor készült, még jó bőven voltak bogyós gyümölcsök, így készítettem mellé egy finom gyümölcsöntetet meggyből és fekete ribizliből. Nagyon finom volt, amit akár desszertként, de egy kiadós leves után is fogyaszthatunk, vagy akár reggelire is. :)

Hozzávalók a masszához (21 darab kb. 36 g-os gombóchoz):

- 3 dl tej
- 1 csipetnyi só
- 12 dkg kis szemű zabpehely
- 3 ek eritrit (vagy más édesítő)
- 1 mk vanília paszta (vagy 1/2 cs. vaníliás cukor)
- 1 tojás
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 18 dkg krémes tehéntúró

Hozzávalók a hempergetéshez:

- 8 dkg zabpehelyliszt
- 1 ek kókuszolaj
- cukor vagy édesítő ízlés szerint (nálam ez most elmaradt)

Hozzávalók az öntethez:

- 3 dkg meggy
- 3 dkg fekete ribizli
- 1 csipet fahéj
- 2 ek eritrit, vagy ízlés szerint

Elkészítés:

A tejet a csipet sóval egy lábasba öntjük és felforraljuk. Ha már fő, hozzáadjuk a zabpelyhet, az édesítőt és a vanília pasztát, majd kis lángon állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha már vastagodik a massza, levesszük a lángról, hozzáadjuk az egész tojást, jól elkavarjuk,  és a lángra visszatéve addig főzzük, amíg már jól besűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a citromhéjat is, és a a tehéntúróval együtt egynemű masszává keverjük.
Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.

A hempergetni való zabpelyhet kávédarálóval kissé darabosra daráljuk, és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk. Kevés kókuszolajat csurgatunk hozzá, és jól elkavarjuk, hogy mindenhol érje az olaj.

A kihűlt masszából gombócókat formálunk és a pirított zabmorzsába hempergetjük őket.

Az öntethez a kimagozott meggyet és a leszemezett ribizlit az édesítővel együtt egy kisebb lábasba tesszük, és közepes lángon kb. 5 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük.

Tipp: - A hempergetéshez használhatunk nyugodtan zsemlemorzsát is, és a kókuszolajat
           is lecserélhetjük napraforgó olajra.
         - Ízlés szerint édesített tejföl vagy görög joghurt is kínálható mellé, akár kedvenc
           lekvárunk vagy gyümölcs öntettel leöntve is kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése