Hozzávalók a masszához (21 darab kb. 36 g-os gombóchoz):
- 3 dl tej
- 1 csipetnyi só
- 12 dkg kis szemű zabpehely
- 3 ek eritrit (vagy más édesítő)
- 1 mk vanília paszta (vagy 1/2 cs. vaníliás cukor)
- 1 tojás
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 18 dkg krémes tehéntúró
Hozzávalók a hempergetéshez:
- 8 dkg zabpehelyliszt
- 1 ek kókuszolaj
- cukor vagy édesítő ízlés szerint (nálam ez most elmaradt)
Hozzávalók az öntethez:
- 3 dkg meggy
- 3 dkg fekete ribizli
- 1 csipet fahéj
- 2 ek eritrit, vagy ízlés szerint
Elkészítés:
A tejet a csipet sóval egy lábasba öntjük és felforraljuk. Ha már fő, hozzáadjuk a zabpelyhet, az édesítőt és a vanília pasztát, majd kis lángon állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha már vastagodik a massza, levesszük a lángról, hozzáadjuk az egész tojást, jól elkavarjuk, és a lángra visszatéve addig főzzük, amíg már jól besűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a citromhéjat is, és a a tehéntúróval együtt egynemű masszává keverjük.
Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.
A hempergetni való zabpelyhet kávédarálóval kissé darabosra daráljuk, és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk. Kevés kókuszolajat csurgatunk hozzá, és jól elkavarjuk, hogy mindenhol érje az olaj.
A kihűlt masszából gombócókat formálunk és a pirított zabmorzsába hempergetjük őket.
Az öntethez a kimagozott meggyet és a leszemezett ribizlit az édesítővel együtt egy kisebb lábasba tesszük, és közepes lángon kb. 5 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük.
Tipp: - A hempergetéshez használhatunk nyugodtan zsemlemorzsát is, és a kókuszolajat
is lecserélhetjük napraforgó olajra.
- Ízlés szerint édesített tejföl vagy görög joghurt is kínálható mellé, akár kedvenc
lekvárunk vagy gyümölcs öntettel leöntve is kínálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése