A formázási ötletet itt láttam, ami annyira egyszerű, hogy véleményem szerint még egy gyerek is eltudná készíteni. Nektek is ajánlom elkészíteni ezzel a töltelékkel, főleg ha szeretitek az almás süteményeket. Nagyon finom. :)
Megj.: Ha hagyományos hozzávalókból készítenéd el, bátran használd a blogon már szereplő muffinformában sült briós receptjét.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 2,1 dl langyos tej
- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 5 dkg búzasikér
- 3/4 csomag instant élesztő
- 3 dkg vaj
Megj.: A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 1 ek méz, vagy ízlés szerint
- 2 dkg vaj
- 1 tk őrölt fahéj, vagy ízlés szerint
- 1/2 tk mézeskalácsfűszerkeverék
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Díszíteni: - almaszár, ropi vagy fahéj darabka
Elkészítés:
2 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a sót, a mézet és a reszelt citrom héjat.
Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megmossuk, majd meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kisebb kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük, meglocsoljuk a citrom levével, majd hozzáadjuk mézet és a vajat, és puhára pároljuk. Fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.
Ha a tésztánk duplájára kelt, 12 egyenlő részre osztjuk, és gombóccá formázzuk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percig pihentetjük.
Pihentetés után a gombóckákat az ujjainkkal egyenként kb. 10 cm-es körlappá lapítjuk. Közepébe teszünk egy bő teáskanálnyi kihűlt tölteléket, majd összefogjuk a tetején a kör széleit és összecsípjük a tésztát.
Gombóccá formázzuk, majd az összeérő résszel lefelé a szilikonos muffinforma mélyedéseibe helyezzük.
Megj. Ha nincs szilikonos muffinformánk, akkor a muffinforma mélyedéseit kivajazzuk és kilisztezzük, majd így helyezzük bele a tésztagombócokat.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 20 percet pihentetjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
De helyesek lettek, tényleg mint egy-egy alma 😀. És a fahéjas almatöltelékkel az ízük is pompás lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin! :)
TörlésIgen, nagyon finom volt ezzel az almás töltelékkel.
Jaj de szépek! :-) Az almásakat nem lehet megunni, meg a kelt tésztát sem!
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi!
TörlésEgyet értek veled, örök kedvenc mind kettő. :)
Nagyon mutatósak ötletes és nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
Törlés