Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 4 dkg búzasikér
- 5 dkg dió
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 dkg eritrit vagy cukor
- 15 dkg vaj
- 2 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1,5 kg alma (tisztán mérve)
- 1/2 citrom frissen facsat leve
- 2 ek méz vagy eritrit/cukor, szükség és ízlés szerint
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 ek étkezési keményítő
Megj.: A citromlevet és édesítőt ízlés szerint adjuk hozzá.
+ 2 ek zabpehelyliszt (kávédarálóval ledarált zabpehely) vagy búzadara, zsemlemorzsa, akár darált dió
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga +a 1 tk víz
Elkészítés:
Első körben elkészítjük az almás tölteléket, hogy legyen ideje lehűlni.
Hozzáadjuk az édesítőt, és lassú tűznél megdinszteljük, majd besűrítjük a keményítővel.
Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.
A lisztet és búzasikért egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a darált diót, a sót, a sütőport és a citrom reszelt héját, és elkeverjük. A tojásokat is hozzáadva összegyúrjuk.
Megj. Ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 tk hideg vizet. Nekem nem volt szükségem rá, de ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől.
Cipót formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivett tészta 2/3 -át, enyhén lisztezett felületen tepsi méretűre nyújtjuk (24 x 30 cm). Arra vigyázzunk, hogy 1-2 cm-el nagyobb legyen a kinyújtott tészta, mint a tepsi, hogy egy kis peremet is tudjunk kialakítani.
Megj: A tepsit kibélelhetjük sütőpapírral is, vagy kivajazhatjuk és megszórhatjuk liszttel. Kinek, hogy vált be jobban. Én személy szerint jobban szeretem a sütőpapír használatát.
A kinyújtott tésztalapot óvatosan átemeljük a tepsibe, beleigazítjuk kis peremet hagyva, majd az alját villával sűrűn megszurkáljuk, és megszórjuk kb. 2 evőkanálnyi zabpehelyliszttel.
Egyenletesen belesimítjuk a kihűlt almás tölteléket.
A másik tésztacipót is kinyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk és a tészta tetejét berácsozzuk vele.
A tésztacsíkokat lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük kb. 40-45 perc alatt.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral letakarjuk.
A formában hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, és enyhén porított eritrittel (porcukorral) megszórva tálaljuk.
Nagyon guszta szeletek lettek belőle 😀, de nem csoda, ennyi finom házi almából csak valami finomság sülhet ki 😁.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin! :)
TörlésIgen, biztos a házi alma sokat dobott rajta, finom zamatos volt.
Nagyon guszta és ha almás az csak finom lehet! Már hiányoltalak régen jelentkeztél!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva, kedves vagy! :)
TörlésIgen, sajnos egy kicsit elhanyagoltam a blogot az elmúlt pár hónapban. Bízom benne, hogy sikerül változtatni ezen a jövőre nézve. :)