2020. november 6., péntek

Tahinis zabkeksz


Nagy kedvenc nálunk a zabkeksz, készült is már sok verzióban, és most kipróbáltam egy tahinis (szezámpaszta) változatot is. Eddig a tahinit csak hummusban használtam, de keksznek is tökéletes hozzávaló. Nagyon finom lett, csak ajánlani tudom. Nekünk annyira ízlett, hogy az elmúlt egy hónapban minden hétvégén készült egy adag belőle, sőt még az is előfordul, hogy hétközben is repetázunk. :) 

Hozzávalók 20 darab 18 grammos kekszhez:

- 10 dkg szezámpaszta (tahini)
- 8 dkg akácméz
- 10 dkg zabpehelyliszt (késes aprítóban vagy kávédarálóban ledarált zabpehely)
- 2 dkg apró szemű zabpehely
- 5 dkg durvára vágott diókeverék (2 dkg kesudió, 1 dkg sós pisztácia, 2 dkg dió)
- 1 csipet só
- 1-2 tk víz, ha nem állna össze a massza

Megj: A diókeverék csak opcionális, lehet csak egyféle diót vagy más diófélét hozzáadni. 

Elkészítés:

A víz kivételével (amit csak szükség esetén adunk hozzá), minden hozzávalót egy nagyobb tálba mérünk, majd egy kanál segítségével összekeverjük, és jól összegyúrjuk. Ha nem állna össze a massza, akkor adjunk hozzá pár teáskanál vizet.

Ezután folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, a tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk és sütőpapíros lemezre/tepsire rakosgatjuk egymástól kb. 4 cm-re. 

Tenyerünkkel, vagy egy zabpelylisztbe mártott egyenes, széles talpú pohárral lelapítjuk őket.

Szerettem volna, ha egy kicsit mintázott lenne a keksz, ezért egy húsklopfoló sűrűn tüskézett oldalát óvatosan rányomtam a keksz tetejére.

180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg el nem kezd barnulni a széle. Figyeljük, mert könnyen megéghet. 
Amikor kivesszük a sütőből, még puhák a kekszek, de ahogy hűlnek, úgy keményednek.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

A tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kekszeket sütöttél! Tahini még nem fordult meg a konyhámban, de biztosan szeretnénk- a szezámmag kedvelt minálunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Gerdi! :)
      Nálunk sem mindennapos a tahini használata, ezért is került kekszbe, és milyen jól tettem .... nagyon finom. :)

      Törlés