Hozzávalók 20 darab 18 grammos kekszhez:
- 8 dkg akácméz
- 10 dkg zabpehelyliszt (késes aprítóban vagy kávédarálóban ledarált zabpehely)
- 2 dkg apró szemű zabpehely
- 5 dkg durvára vágott diókeverék (2 dkg kesudió, 1 dkg sós pisztácia, 2 dkg dió)
- 1 csipet só
- 1-2 tk víz, ha nem állna össze a massza
Megj: A diókeverék csak opcionális, lehet csak egyféle diót vagy más diófélét hozzáadni.
Elkészítés:
A víz kivételével (amit csak szükség esetén adunk hozzá), minden hozzávalót egy nagyobb tálba mérünk, majd egy kanál segítségével összekeverjük, és jól összegyúrjuk. Ha nem állna össze a massza, akkor adjunk hozzá pár teáskanál vizet.
Ezután folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivéve, a tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk és sütőpapíros lemezre/tepsire rakosgatjuk egymástól kb. 4 cm-re.
Tenyerünkkel, vagy egy zabpelylisztbe mártott egyenes, széles talpú pohárral lelapítjuk őket.
Szerettem volna, ha egy kicsit mintázott lenne a keksz, ezért egy húsklopfoló sűrűn tüskézett oldalát óvatosan rányomtam a keksz tetejére.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)
A tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni.
Légmentesen záródó dobozba tároljuk.
Nagyon szép kekszeket sütöttél! Tahini még nem fordult meg a konyhámban, de biztosan szeretnénk- a szezámmag kedvelt minálunk.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Gerdi! :)
TörlésNálunk sem mindennapos a tahini használata, ezért is került kekszbe, és milyen jól tettem .... nagyon finom. :)