2022. december 30., péntek

Virslis bucik teljes kiőrlésű lisztből


Mivel már csak egy nap választ el az óév utolsó napjától, és nyakunkon a szilveszter, mi más is lehetne az év utolsó bejegyzése, mint egy virslis harapnivaló. A szilveszteri buliban kitűnő vendégváró falatok lehetnek ezek a virslis bucik, de akár reggelire vagy uzsonnára is kiváló választás lehet, hisz langymelegen és hidegen is nagyon finom. :)

Amennyiben finom búzaliszttel készítenéd el, ide kattintva olvashatod a receptet, fázisfotókkal együtt.


BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok mindenkinek szeretettel!

Legyen a következő év egy kicsit jobb mint az előző, szeretetben és egészségben teljes, sikerekben gazdag!


Hozzávalók a tésztához:

- 0,5 dl olaj
- 1,25 dl tej
- kb. 1,6 dl viz
- 1 tojás
- 2 tk só
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő

Megj.: A víz mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.

 + kb. 8 db virsli

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - szezámmag, vagy tetszés szerint

Elkészítés:

Az olajat, a langyos tejet és 1,4 dl vizet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, rászórjuk a sót, a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt vízből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy lágyabb, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztő tálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 16 egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. Én 10 x 7 cm nagyságú téglalapokra vágtam, de lehet kisebb vagy nagyobb téglalapokat is vágni, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb virslis bucikat szeretnétek.

A virsliket, hosszúságuktól függően egészbe hagyjuk vagy 2 részre vágjuk.

Mindegyik tésztadarabkába egy-egy virslit csomagolunk, és sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, egymástól távolabb úgy, hogy az aljára kerüljön ahol összeér a tészta).

Tetejüket éles késsel két helyen bevágjuk, és letakarva ismét hagyjuk kelni kb. 30 percig.

Ezután tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2022. december 23., péntek

Kókuszos hópehely keksz



Egy gyors keksz recept az utolsó pillanatban, amire még bőven van idő elkészíteni, ha egy egyszerű kókuszos kekszre vágynátok. Nagyon finomra sikerült, így gyorsan fogyott, és bármennyire is szerettem volna előre sütni az ünnepre, nem bírta ki 2 napnál tovább, úgy hogy muszáj volt még egy adagot készíteni. 
Nálunk most csak így natúron kerül a süteményes tálra, de ti nyugodtan díszítsétek kedvetek szerint.  A kész kekszeket megszórhatjuk vaníliás porcukorral vagy olvasztott csokoládéval is díszíthetjük. Vékonyan becsíkozhatjuk a kihűlt kekszek tetejét, akár a csúcsait vagy a keksz egyik felét is belemárthatjuk az olvasztott csokoládéba, majd erre kevés kókuszreszeléket is szórhatunk. Kinek, hogy tetszik jobban. :) 


Istentől megáldott, békés, szeretettel teli Karácsonyi Ünnepet kívánok mindenkinek! :)


Hozzávalók a kekszhez:

- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg kókuszliszt
- 10 dkg finom liszt
- 1 csipet só
- 1 tk csapott sütőpor
- 7 dkg kókuszcukor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- szükség szerint kb. 2-3 ek tej

Elkészítés:

A zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk és egy mélyebb tálba szórjuk. Hozzáadjuk a kókuszlisztet, a finom lisztet, a sót és sütőport, és elvegyítjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, rászórjuk a kókuszcukrot, és egy kicsit elkeverjük. Közepében kis mélyedést alakítunk ki, és beleütjük az egész tojást. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a massza.
(Szüksége esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel).

Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk, majd lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10-12 perc alatt világosra sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2022. december 20., kedd

Gesztenyés kiflik


Ha már az előző bejegyzésben egy kelt gesztenyés kiflit hoztam ünnepi reggeli ötletként, ma egy igen finom, omlós, gesztenyés kifli receptet osztok meg veletek. Szeretjük az ilyen kis falatnyi aprósüteményeket, finomak is, meg mutatósak is, és mindenki kedvence. Jól mutatnak a süteményes tányéron, sőt még ajándékban is készíthetjük, hisz napokkal a fogyasztása előtt is elkészíthetjük. 
Amennyiben még gondolkodtok, hogy milyen aprósütemények kerüljenek az ünnepi asztalra, én bátran ajánlom nektek kipróbálása ezt a gesztenyés kiflit. :)

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

- 13 dkg finom liszt
- 7 dkg zabpehelyliszt
- 1 csipet só
- 1 csapott tk sütőpor
- 7 dkg kókuszcukor
- 10 dkg hideg vaj
- 15 dkg cukrozatlan gesztenyepüré
- 2 ml rum aroma
- 1 tojássárga

+ Díszíteni: porcukor, csokoládé, durvára vágott dió, mogyoró, pisztácia

Elkészítés:

A zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk és egy mélyebb tálba szórjuk a többi száraz hozzávalóval együtt, elvegyítjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd a gesztenyepürét is belemorzsoljuk, majd a tojássárgával összegyúrjuk. 
(Szükség esetén, ha nem állna össze a tészta, adjunk hozzá egy kevés tejet vagy vizet. Nekem nem volt szükségem.)

Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Ezután kis, kb 10 grammos tésztadarabokat csípünk a masszából, és kb. 10-11  cm hosszúságú hengerré sodorjuk, majd megformázzuk kifli alakúra. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.

Előmelegített sütőben, 175 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük, vagy amíg nem kezd barnulni az alja.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt kifliket megszórhatjuk kevés vaníliás porcukorral, esetleg a végeit vízgőz fölött olvasztott csokoládéba is márthatjuk, majd darabos dióba vagy mogyoróba forgatjuk.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2022. december 15., csütörtök

Gesztenyés kifli teljes kiőrlésű lisztből

Egy kicsit megszakítom az ünnepi sütemények és karácsonyi hangulatú fotók sorát, és megosztom veletek ennek a finom, foszlós gesztenyés kiflinek a receptjét. Habár ha belegondolok, miért is ne lehetne az adventi időszakban is gesztenyés kiflit kínálni a reggeli tejeskávé mellé? A péksüteményt mindenki szereti, egyik kedvenc reggelink, a gesztenye meg nagyon aktuális most, így bizton állíthatom, hogy megállja a helyét az ünnepi asztalon is reggeliként. Nekünk nagyon ízlett, többször volt már repeta belőle. :)

Egy kis off: nem tudom, hogy mi történhetett, de jó pár hete nem tudok megjegyzést írni sem a saját bejegyzésem alá, sem más bloggertársamnál. Ezért elnézést kérek mindazoktól akik írnak itt, és nem kapnak választ, vagy csak nagyon későre és névtelenül.
Közben figyelem, hogy milyen sok finomságot tesztek közzé, de sajnos nem tudok megjegyzést írni. Remélem, hogy hamarosan megoldódik, és akkor majd bepótolom. :)

További jó készülődést mindenkinek!

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- kb. 2 dl tej
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 g szárított élesztő
- 3,5 dkg vaj

Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. 

Hozzávalók a töltelékhez:

- 25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
- 2 dkg étcsokoládé
- 2 ml rum aroma
- 1 tk méz, vagy ízlés szerint
- kb. 0,4 dl tej, szükség esetén

Megj.: A tej mennyisége a gesztenyemassza minőségétől függ.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

1,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez összekeverjük a gesztenyemasszát a vízgőz fölött felolvasztott csokoládéval, rummal, és ízlés szerint mézzel, majd szükség esetén annyi tejjel, amíg elérjük a kívánt állagot. 

A megkelt tésztát 3 egyforma részre osztjuk, majd mindegyik tésztadarabból gombócot formázunk, letakarjuk és 10 percet pihentetjük.

Ekkor egyenként, a gombócokat enyhén lisztezett felületen kb. 24 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy teáskanálnyi gesztenyemasszát teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kifliket formázunk.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, egymástól távolabbra, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2022. december 3., szombat

Ruby csokoládés zablinzer

 

Az Adventi időszak egyik kihagyhatatlan süteménye a linzer. Nálunk már több formában és ízben készült, a legutóbbi ez a ruby csokoládés zablinzer volt.
Tésztája teljesen búza lisztmentes, így a gluténmentesen étkezők is elkészíthetik és fogyaszthatják, sőt még hozzáadott cukrot sem tartalmaz, így az egészségesebb sütemények kategóriájában sorolhatjuk. A ruby csokoládé savanykás, friss bogyós gyümölcsökre emlékeztető íze tökéletesen kiegészíti a tésztába kerülő étcsokoládét, s így együtt egy izgalmasabb ízélményben lehet részünk. Egyszerűen elkészíthető, mutatós, és nagyon finom. Csak ajánlani tudom nektek is.:)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg zabpehely
- 1 csipet só
- 5 dkg darált dió
- 7 dkg eritrit
- 1/2 tk sütőpor
- 1 nagy tojás
- 10 dkg étcsokoládé
- kb. 1,5 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg natúr sajtkrém
- 7,5 dkg ruby csokoládé

Elkészítés:

Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.

A zabpelyhet kávédarálón ledaráljuk, majd a többi száraz hozzávalóval együtt egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. Közepében kis mélyedést alakítunk ki, és beleütjük az egész tojást. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd az olvasztott csokoládét is hozzáadjuk, és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a massza.
(Szüksége esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés zabpehelyliszttel vagy tejjel).

Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe tesszük pihenni.

Ezután 2 részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen, egyenként kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy minden másodiknak a közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Ügyeljünk arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen!

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, és előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.

A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A ruby csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.
A sajtkrémet kihabosítjuk, majd hozzácsurgatjuk a felolvasztott, kihűlt csokoládét, és sima, egynemű krémmé keverjük.

Ezután egy egész és egy lyukas kekszet összeragasztunk a krémmel. Nekem 35 darab összeragasztott linzer lett.

Az összeragasztott kekszeket légmentesen záró dobozban, hideg helyen tároljuk.

2022. november 24., csütörtök

Almás piskótatekercs, hozzáadott cukor nélkül


Mielőtt elkezdődik az adventi időszak, és jönnek az ünnepi sütemények, mindenképpen szerettem volna veletek megosztani ezt a gyorsan és könnyen elkészíthető almás piskótatekercset. Finom őszies ízvilágú, nem túl édes gyümölcsös süti, ami jó választás lehet olyan esetekben, amikor almás süteményre vágyunk, de valami egyszerűbbre, mint az almás pite.
Tényleg nagyon könnyen elkészíthető, nem szükséges hozzá nagy gyakorlat, csupán arra kell figyelni, hogy a piskótát ne szárítsuk ki, mert akkor törik tekerésnél. Ezt leszámítva, azt gondolom, hogy a piskótatekercs az egyik legegyszerűbb és nagyszerűbb sütemény, amit végtelen sok variációban készíthetünk el. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 5 tojás
- 1 csipet só
- 5 ek durum liszt
- 5 ek eritrit

Megj.: A durum lisztet és eritritet nyugodtan le lehet cserélni finom búzalisztre és cukorra.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 50 dkg alma (tisztán mérve)
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 2 dl viz
- 2 ek vaníliás pudingpor
- 2 tk őrölt fajéj, vagy ízlés szerint
- 1 ek eritrit, vagy ízlés szerint

Elkészítés:

Első lépésként a tölteléket készítjük el, amihez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citromlével.
Hozzáadjuk az édesítőt és 1,5 dl vizet, és lassú tűznél párolni kezdjük. Amikor az alma megpuhult, akkor hozzáadjuk vizzel csomómentesre elkevert pudingport, és pár perc alatt besűrűsítjük. 
Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. 

Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész eritrit és a hab kemény nem lesz. Ekkor, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Ezután a lisztet egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.

A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyen eltörhet a feltekerésnél!

A sütőből kivett piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és teljesen kihűtjük.

Ekkor kitekerjük a kihűlt piskótatekercset, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. Újra feltekerjük, és hideg helyre tesszük legalább 1 órára, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk. 

Tálaláskor megszórhatjuk porított eritrittel.

2022. november 16., szerda

TELEPOCAK KARÁCSONYRA



TELEPOCAK KARÁCSONYRA AKCIÓ, 
hogy legyen tele minden gyerek pocak! :)


A Telepocak az Előbb fotózunk, aztán eszünk és a Pénzügyi Térkép közös jótékonysági kezdeményezése a CEWE támogatásával, melynek célja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek segítsünk szebbé tenni az Ünnepet. Még pedig úgy, hogy közösen egy karácsonyi receptes képeskönyvet készítünk, melynek értékesítéséből befolyt TELJES ÖSSZEGET élelmiszer csomagok összeállítására fordítjuk.

A tavalyi év hatalmas sikere után, megtiszteltetés és öröm volt számomra,  hogy idén is részese lehettem ennek a nagyszerű kezdeményezésnek! A tavaly ezzel a jótékonysági akcióval 2 000 000 Ft-ot sikerült gyűjteni, amiből 79 családnak és 240 kisgyereknek tudtuk biztosítani a napi 5 étkezést a 2 hetes téli szünetre. 

Hatalmas teljesítmény volt, viszont az idén ezt szeretnénk túlszárnyalni, és ehhez a ti segítségetekre is szükség van!

TE is támogathatod, hogy minél több élelmiszer csomagot lehessen összeállítani, azzal, hogy december 13-ig, 1000 forintért megvásárlod ezt a karácsonyi receptgyűjteményt e-book formájában a következő linken: https://etelfotozastanfolyam.hu/telepocak/

Még több információt itt olvashatsz.

Szeretném megköszönni a csapat minden tagjának az egyéni és közös munkát, illetve Orsinak, hogy összefogta, irányította és segített, hogy ilyen csodaszép könyvet tudtunk újra létrehozni. 

Hálás köszönet mindenkinek, aki megvásárolja a könyvet vagy megosztja az akció hírét, ezáltal is támogatva a rászoruló gyerekek karácsonyát!

2022. október 21., péntek

Sült sütőtökös bucik, teljes kiőrlésű lisztből

 

Amint az ősz beköszönt, és megjelenik a sütőtök, máris elkezdődik nálunk a sütögetése, hisz nagyon szeretjük ezt a finom őszi vitamin forrást. Nemcsak önmagában eszegetjük a sütőtököt, hanem készítünk belőle sok finomságot is. Ilyenkor többször készül sütőtökkrémleves, pogácsákba és kalácsokban is csempészek egy kevés pürésített sült sütőtököt, akár kekszbe, sőt már sütőtökös-túrós zebratorta is készült. Ez is azt mutatja, hogy milyen sokrétűen fel lehet használni a sütőtököt. 
Legutóbb ezek a fahéjtól illatozó, a sütőtöknek köszönhetően pedig puha tésztájú sült sütőtökös bucik készültek, és még másnapra sem szárad ki. Nagyon finom lett, már tervbe van a következő adag. 

Hozzávalók:

- 16 dkg pürésített sült sütőtök
- 1 tojás
- 1 bő csipet só
- kb. 1,2 dl tej
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 ek méz
- 1/2 ek őrölt fahéj
- 5 g instant élesztő
- 3,5 dkg vaj

Megj.: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától, valamint a sült sütőtök nedvesség tartalmától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

1 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és tök pürét. Rászórjuk a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,2 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd egy kivajazott sütőálló formába helyezzük.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.

Ekkor lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)


2022. október 7., péntek

Habos, kakaós szelet


Kakaós piskóta, finom házi sárgabarack lekvárral megkenve és tojáshabbal megkoronázva, azt hiszem nem kell ennél több egy hétvégi sütihez. Én egy kicsit túl szárítottam a habot (mert úgy-e mindig több dolgot csinál az emberlánya), de ez nem vont le semmit az élvezeti értékéből, így is nagyon finom volt, gyorsan elfogyott :)
Ha még nincs meg a hétvégi süti, bátran ajánlom nektek is.

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 4 tojássárga
- 14 dkg cukor
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 dl tej

+ 5-6 ek sárgabarack lekvár

Hozzávalók a habhoz:

- 4 tojásfehérje
- 14 dkg cukor

Elkészítés:

A lisztet, sütőport, sót és kakaóport egy tálba mérjük, és elvegyítjük.

A tojássárgát a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz, valamint a cukor teljesen felolvad. Tovább keverve hozzáadjuk a kisebb kockára felvágott szobahőmérsékletű vajat is.

Ekkor váltakozva, több részletben hozzáadjuk a tejet és a lisztes keveréket is, és egyneművé keverjük.

A masszát egy sütőpapírral kibélelt, 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!

Közben a tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagolva hozzá a cukrot, addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény, fényes habot nem kapunk.

A sütőből kivett, még forró sütemény tetejét megkenjük a lekvárral, majd ráhalmozzuk/simítjuk a habot, és visszatesszük a kb. 120 fokos sütőben, és addig szárítjuk amíg a hab roppanóssá válik.

Én addig szoktam szárítani, amíg ha hozzáérünk a tetejéhez, már nem ragad.

Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.

2022. augusztus 19., péntek

Császármorzsa zabpehelyliszttel, hozzáadott cukor nélkül


Időhiány miatt az elmúlt időben egy kicsit hanyagoltam a blogot, most is csak egy gyors császármorzsa recepttel jövök. Lehet egy könnyed reggeli vagy vacsora ötlet, egy kiadósabb leves után is kiváló lehet, de desszertként is megállja a helyét a császármorzsa. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mégis olyan ritkán kerül nálunk terítékre, pedig szeretjük.
Van már egy császármorzsa recept a blogon, az búzadara és fehér finomliszt keverékéből készült, finomított cukorral, most viszont zabpehelyliszttel és hozzáadott cukor nélkül készítettem. Ez az egészségesebb változat, ami még gluténmentes is, ugyancsak nagyon finom, érdemes kipróbálni. Én most frissen eltett házi sárgabarack lekvárt kínáltam mellé, amitől még finomabb volt. :)

Ha kipróbálnád a blogon szereplő másik császármorzsát is, a receptet ide kattintva olvashatod.  

Hozzávalók 2 főre:

- 3 tojás
- 1 csipet só
- 1 ek eritrit
- 1/4 kezeletlen citrom részlet héja
- 11 dkg zabpehelyliszt
- 2 dl tej

+ kb. 2-3 dkg vaj

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a sóval kemény habbá verjük.

A tojássárgáját az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáadjuk a tejet is, majd a citromhéjat és végül több részletbe a lisztet is. Csomómentesre keverjük, majd a kemény tojásfehérje habból 1-2 evőkanállal hozzákeverünk a masszához, majd a többi habot óvatosan beleforgatjuk.

Egy nagyobb serpenyőben (kb. 20 cm) felmelegítjük a vajat, majd ráöntjük a masszát. Ha az alsó fele megbarnult, negyedeljük a tésztát, megfordítjuk a szeleteket, majd apró darabokra, morzsákra tördeljük. Folyamatosan kevergetjük, és addig pirítjuk, amíg nem marad nyers rész, és szép aranybarna lesz.

Tálaláskor megszórjuk porított eritrittel, és lekvárt kínálunk mellé.

2022. augusztus 1., hétfő

Pudingos kráter szelet, hozzáadott cukor nélkül


Hétvégén egy kicsit fellélegezhettünk, hisz nem volt olyan erősen meleg, sőt még egy kicsit esett is az eső, mintha a levegő is felfrissült volna. Már a sütőt is be lehetett kapcsolni, igaz próbáltam olyan sütit választani, ami gyorsan megsül, és nem kell órákig menjen a sütő.
A pudingos kráter szeletet próbáltam egészségesebb verzióban elkészíteni, durum liszttel és hozzáadott cukor nélkül. Egyszerű és mutatós süti, sőt különböző íz variációkban is lehet készíteni, annak függvényében, hogy épp milyen ízű pudingport használunk. A tetejét megszórhatjuk kevés por eritrittel, akár édesített tejfölt is simíthatunk a még forró sütemény tetejére, de mi nem rajongunk érte, ezért ez elmaradt.

Hozzávalók a tésztához: 

- 22 dkg durum liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 4 tojás
 -1 csipet só
- 16 dkg eritrit
- 1,3 dl tej
- 0,5 dl olaj

Hozzávalók a pudingos részhez:

- 1 cs. főzhető vaníliás pudingpor
- 3 ek eritrit
- 4 dl tej

Elkészítés:

Előbb a pudingot készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Akár előző nap is elkészíthetjük.

A pudingport az eritrittel együtt egy edénybe szórjuk, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a megmaradt tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és teljesen kihűtjük.

A piskótához egy tálba mérjük a durum lisztet, a sütőport és a kakaóport, és elkeverjük.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. 

A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata, majd az olajat is hozzáadva tovább habosítjuk.

Több részletbe, váltakozva hozzákeverjük a tejet és a sütőporos lisztet, majd fellazítjuk pár evőkanálnyi tojáshabbal. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a megmaradt tojásfehérje habot, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.

A masszát egy sütőpapírral kibélelt, 24 x 20 cm nagyságú tepsibe simítjuk.

A már kihűlt pudingból teáskanálnyi halmokat szaggatunk a massza tetejére, majd előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 35 percre készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

2022. július 22., péntek

Mogyoróvajas banángolyó


Adott volt 2 darab, már-már megfeketedett héjú banán, ami evésre nem igazán volt gusztusos. Mivel hőségriadó van, és a sütő bekapcsolása szóba sem jöhet, hétvégére sütés nélküli édesség volt tervbe, így ezek a megpuhult banánok a legjobbkor jöttek. 
Csupán 3 hozzávalóra van szükség, egy kis pihenésre a hűtőben, és máris kóstolhatjuk ezeket a mogyoróvajas banángolyókat. 
A mogyoróvaj íze nem túl erőteljes, inkább a banán íze dominál, ezért inkább azoknak ajánlom ezt az egyszerű és gyors édességet, akik kedvelik a banánt. 

Hozzávalók 25 db 20 g-os golyóhoz: 

- 2 érett banán (25 dkg tisztán mérve)
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 10 dkg szobahőmérsékletű natúr mogyoróvaj
- édesítő, ha szükséges

Megj.: Kóstoljuk meg a masszát, és csak akkor adjunk hozzá édesítőt, ha szükségét érezzük. Nekünk annyira édes volt a banán, hogy egyáltalán nem igényelt édesítőt. 

Hempergetéshez: - kb. 2-3 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A banánt villával pépesítjük.

A zabpelyhet kávédarálóval porrá daráljuk.

Minden hozzávalót egy tálba mérünk, majd alaposan összegyúrjuk, hogy formázható masszát kapjunk. Folpack-kal letakarjuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük, hogy a zabpehelyliszt felszívja a nedvességet.
(Szükség esetén, a massza állagán javíthatunk egy kevés zabpehelyliszttel vagy mogyoróvajjal.)

Ezután a masszából golyókat formázunk, majd egyenként kókuszreszelékben forgatjuk.

2022. július 12., kedd

Édes, csokoládés zsemle


Az elmúlt pár napban nagyon kellemes idő volt, ezért nyugodtan lehetett bekapcsolni a sütőt. Készült is reggelire egy finom édes, csokoládés zsemle. Roppant egyszerű elkészíteni, tésztája illatos, foszlós, és jó csokis. :D
Egy bögre tejjel önmagában, akár kedvenc lekvárunkkal vagy vajjal megkenve, egy kényeztető és igen tartalmas napindító lehet. :)

Hozzávalók: 

- kb. 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 g élesztő
- 3,5 dkg vaj

5 dkg sütésálló étcsokoládé-pasztilla 

Megj.: A tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt vízből.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

1,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót, a mézet és a reszelt citromhéjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd enyhén olajozott felületen tenyerünkkel egy kicsit lelapítjuk, rászórjuk a csokoládét, összecsomagoljuk, és óvatosan beledolgozzuk. Ekkor cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és kis gombócokat formázunk, majd egy sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és újabb 25 percet pihentetjük.


Tetejét lekenjük a tejjel higított tojássárgával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2022. július 8., péntek

Egyszerű csokoládékrémes sütemény, hozzáadott cukor nélkül

 

Meleg ide vagy oda, a hétvégi desszert nem maradhat el. Igaz, hogy nyáron leginkább a sütés nélküli, könnyű és hűsítő desszertek a nyerők, de ahogy egy kicsit lehűl az idő, máris kapcsolom be a sütőt, és készülnek a piskóták. Főként idény gyümölcsöket szoktam szórni a piskóta tetejére, hisz oly sok finom friss gyümölcs van nyáron, de most csokis sütit kívántunk. 
A tésztájába került szilvalekvárnak és fahéjnak köszönhetően, talán azt is mondhatnánk, hogy egy őszi ízvilágú süti ez az egyszerű csokoládékrémes sütemény, viszont most, nyáron is nagyon jól esett. A tetejére kerülő selymes csokoládékrémmel megkoronázva lesz igazán tökéletes, ellenállhatatlan. 
Nagyon finom, így bátran ajánlom nektek is!

Hozzávalók a tésztához:

- 8 dkg durumliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 7 dkg pirított, darált dió
- 3 dkg pirított, durvára vágott dió
- 4 tojás
- 10 dkg eritrit
- 5 dkg vaj
- 4 ek házi szilvalekvár (hígabb fajta)

Hozzávalók a krémhez:

- 2 dl cukrozatlan tejszín ((35 %-os))
- 15 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé
- 5 dkg tejcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott tejcsokoládé

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a durum lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót, és a darált és darabosra vágott diót. Elkeverjük, és félre tesszük felhasználásig.

Az egész tojásokat elkezdjük habosítani, és amikor a térfogata kezd növekedni, kanalanként hozzáadjuk az eritritet, és jó habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük az olvasztott és kihűtött vajat és a lekvárt is, és egyneművé keverjük.

Ekkor spatulára váltunk, és körkörös mozdulatokkal, hozzákeverjük a lisztes keveréket.

A masszát sütőpapírral bélelt, 24 x 32 cm nagyságú tepsibe simítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd a túllógó papír segítségével kiemeljük, rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Én még melegen leszoktam húzni a sütőpapírt az aljáról.)

A krémhez a tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a kétféle csokoládéra, és fényesre keverjük. Ekkor kihűtjük,  majd habverővel felverjük, és a kihűlt sütemény tetejére simítjuk. 

Tetejét durvára vágott dióval díszíthetjük.

Hideg helyen tároljuk fogyasztásig. 

2022. június 23., csütörtök

Fahéjas csavart briós, hozzáadott cukor nélkül


Egyre melegebb kezd lenni, rohamosan közelegnek a nagy nyári kánikulák, az az időszak, amikor egyáltalán, vagy nagyon ritkán kapcsolom majd be a sütőt. Addig kiszeretném használni az időt, és amíg még lehet, próbálok péksüteményt készíteni reggelire, hisz a kelt tésztából készült finomságok a kedvenc reggelink egy bögre tejes kávéval vagy kakaóval. 
Az elmúlt napokban ez a fahéjas csavart briós volt terítéken, tésztája puha, illatos briós, szinte lehetetlen ellenállni, annyira finom. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 ek eritrit
- kb. 3,1 dl tej
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: 
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 2 ek őrölt fahéj
- 2 ek poreritrit, vagy ízlés szerint

Megj.: Ha édesebben szeretjük, akkor mehet hozzá több eritrit. Nekünk így pont jó volt.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót és az eritritet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük, ez kb. 40 perc.

A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, és kihűtjük.
A fahéjat és porított eritritet elkeverjük.

A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.

Ekkor lisztezett felületen az egyik tésztacipót ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, ecsettel rákenjük az olvasztott vajat, majd rászitáljuk a cukros-fahéjas keveréket úgy, hogy a tésztát teljesen eltakarja.

Hasonló nagyságúra nyújtjuk a másik tésztacipót is, majd ráhelyezzük a fahéjas lapra úgy, hogy fedje be teljesen.

Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd keskenyebb oldalánál kb. 2-3 cm széles csíkokra vágjuk. 

Minden csíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarunk, és feltekerjük csiga alakban.

Megj: Ha nem érthető a briós formázása, ide kattintva találsz fázisfotókat a diós-almás csavart briós elkészítésénél. 

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a csigákat, egymástól távolabb, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és pihenni hagyjuk 25 percet. 

Ezután lekenjük a vízzel higított tojássárgával, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 17-20 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2022. június 14., kedd

Epres-vaníliás piskótatekercs, hozzáadott cukor nélül

 

Az elmúlt egy-két évben a piskótatekercs lett az egyik kedvence desszertünk, különösen akkor, amikor hirtelen kell valami finom sütemény. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül, végtelen sok féle töltelékkel tölthetjük meg, és nem utolsó sorban, még mutatós is.  
Ebben az időszakban, nem is választhattunk mást, minthogy ez az epres-vaníliás piskótatekercs készüljön. Sikerült finom hazai, zamatos epret vásároljunk a piacon, aminek egy részét frissen elfogyasztottuk, másik része pedig ebbe a sütibe került. Készítettem még egy puding alapú, selymes vaníliakrémet is, és ezzel együttesen töltöttem meg a piskótatekercset. Nagyon finom volt. :)

Közben a tegnap volt a blog 11. születésnapja, és ezúton megszeretném köszönni mindenkinek, aki látogatja blogomat, és virtuálisan megkínálok mindenkit egy finom epres-vaníliás piskótatekercs szelettel! Fogadjátok szeretettel! :) 

Hozzávalók a piskótához:

- 5 tojás
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 5 ek durumliszt
- 5 ek eritrit

Hozzávalók az epres krémhez:

- 30 dkg friss eper
- 2 tk frissen facsart citromlé
- 1 ek eritrit, vagy ízlés szerint

Hozzávalók a vaníliakrémhez:

- 3 dkg vaníliás puding
- 2 ek eritrit, vagy ízlés szerint
- 3 dl tej
- 0,8 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. 

Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész eritrit és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Ezután a lisztet és a citromhéjat egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.

A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)

Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyen eltörhet a feltekerésnél!

A sütőből kivett piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és teljesen kihűtjük.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a vaníliás pudingot. 
A pudingport az eritrittel együtt egy nagyobb lábasba tesszük, majd kevés tej hozzáadásával csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.
Amikor teljesen kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tejszínhabot.

Az epret megtisztítjuk és kicsumázzuk, majd a kisebb eperszemeket félbe, a nagyobbakat pedig negyedbe vágjuk. Beletesszük egy lábasba, hozzáadjuk a citromlevet és az eritritet, majd kis lángon feltesszük főni és párszor belekavarva, megvárjuk míg levet ereszt. Ekkor levesszük a tűzről, és egy villával vagy botmixerrel pépesítjük. Vissza tesszük a kis lángra, és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ez kb. 20-25 perc. Félre tesszük, és teljesen kihűtjük.

Ekkor kitekerjük a teljesen kihűlt piskótatekercset, és vékonyan megkenjük az eperlekvárral, majd  egyenletesen rásimítjuk a tejszínes vaníliakrémet. Újra feltekerjük, és hideg helyre tesszük legalább 1 órára, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk. 
Tálaláskor megszórhatjuk porított eritrittel.

2022. június 10., péntek

Sajtos buci, teljes kiőrlésű lisztből

Annyira jól sikerült ez a sajtos buci, hogy egy hét alatt kétszer készítettem el, és lehet, hogy a hétvégén újra lesz repeta belőle. Kívül ropogós, belül finom puha, és még másnapra sem szárad ki. Sőt, maradt egy darab sajtos buci harmadnapra is, és teljesen élvezhető volt. Magában is eteti magát, de finom szendvics alap is lehet. :) Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók:

- 0,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
- kb. 1,9 dl víz
- 2 tk só
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő

+ kb. 2 dkg részlet sajt

Megj.: A víz mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,7 dl vizet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt vízből.

Elkészítés:

Az olajat, a langyos tejet és 1,7 dl vizet a mixer táljába öntünk. Rászórjuk a sót, a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt vízből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy lágyabb, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ekkor a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kis gombócot formázunk, lisztezett felületre sorakoztatjuk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen, a gombócokat egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás, kb. 12 cm széles lappá, majd félbehajtjuk. A kapott tésztacsíkot, kisebbik oldalától kezdve feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és duplájára kelesztjük.

Ez idő alatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és aljába egy hőálló tálba vizet teszünk.

A megkelt bucik tetejét megszórjuk reszelt sajttal, lepermetezzük vízzel, és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.


2022. június 3., péntek

Kókuszos-csokoládés püspökkenyér, hozzáadott cukor nélkül


Amikor elfogy a reggelire szánt péksütemény vagy kalács, és túl későn veszem észre ahhoz, hogy újabb adag kalácsot süssek, legtöbbször muffin vagy püspökkenyér készül. Könnyen és gyorsan megvan, és akár az esti órákban is nyugodtan elkészíthető. Ilyenkor nem szoktam túl édesre készíteni, mert nem az a cél, hogy az édesség utáni vágyunkat csökkentsünk, inkább a reggeli kávé vagy tejes kávé mellé fogyasztjuk, amikor tökéletes a kevésbbé édes süti is. 
Ez a kókuszos-csokoládés püspökkenyér is reggeli gyanánt készült, de a tízórai idejében is elmajszoltunk egy-egy szeletet, és uzsonnaként is nagyon jól esett. :) Mindenképpen megér egy próbát, nálunk biztos visszatérő vendég lesz.

Hozzávalók:

- 7 dkg durum liszt
- 4 dkg kókuszliszt 
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 3 tojás
- 9 dkg eritrit
- 6 ek olaj
- 2 ml rumaroma
- 6 ek víz
- 5 dkg étcsokoládé pasztilla

Megj.: Ha édesebben szeretnétek, nyugodtan használjatok kb. 13 dkg eritritet.

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a durum lisztet, a kókuszliszt a sót és a sütőport, és elkeverjük.

Az egész tojásokat elkezdjük habosítani, és amikor a térfogata kezd növekedni, hozzáadjuk kanalanként az eritritet, és jó habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, kanalanként hozzáadjuk az olajat és ar aromát, és krémesre keverjük.

Ekkor spatulára váltunk, és körkörös mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket és a vizet. Végül pedig a csokoládé pasztillákat is hozzáforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt 21 x 12 cm-es őzgerinc/kalács formába simítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a püspökkenyeret, majd rácson kihűtjük.

2022. május 30., hétfő

Túrós hernyó kifli, hozzáadott cukor nélkül



Hetek óta túrós batyu után vágyakozom, de mivel nem kaptam finom túrót, így az elkészítését csak halogattam egyik hétről a másikra. Bolti péksüteményt évek óta nem vásárlunk, mert a házilag készített sokkal jobb és finomabb, és tele van tömve mazsolával, amit szépen szólva, nem kedvelek. 
A hétvégén végre úgy alakult, hogy túró is került, és esős idő lévén, idő is volt az elkészítésére. Formázása előtt eszembe jutott egy rég készített hernyó kifli, és gondoltam, ezt az egyszerű túrós péksüteményt, kicsit csinosabbá formázom, és megszületett ez a túrós hernyó kifli. Mutatós kifli, tésztája könnyed, a tölteléke pedig a citromhéjtól finom illatos. Nagyon megvoltunk elégedve a végeredménnyel, nagyon finom lett. :)

Amennyiben fehér liszttel szeretnéd elkészíteni ezt a hernyó kiflit, ide kattintva megtalálód a receptjét.

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg eritrit
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 44 teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: 

- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg tehéntúró
- 1/2 kezeletlen citrom részlet héja
- 1 tojás
- 1 ek zabpehelyliszt
- 1 ek eritrit vagy ízlés szerint

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót, az eritritet és a reszelt citromhéjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük, ez kb. 40 perc.

A töltelékhez a túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a citromhéjat, az eritritet és a zabpehelylisztet, és alaposan elkeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához forgatjuk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 12 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből kis cipócskát formázunk, lisztezett felületre sorakoztatjuk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

A gombócokat egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás, ovális lappá. A felső részét ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, de vigyázzunk, hogy a vége maradjon egybe. Az egyben maradt végére tegyünk egy evőkanálnyi túrós tölteléket, és tekerjük fel a töltelékes felétől vigyázva, hogy a bevagdosott tészta vége a kifli alá kerüljön, különben szétnyílik sütés közben.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kifliket, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel higított tojásságával, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2022. május 24., kedd

Epres-csokoládés piskóta, hozzáadott cukor nélkül


Néhányszor említettem, hogy szeretjük az egyszerű süteményeket, mint amilyen ez az epres-csokoládés piskóta is. Nagyon légies, puha a tésztája, a tetején az eper és csokoládé pedig még ellenállhatatlanabbá teszi ezt a sütit, nagyon finom. A tésztája hozzáadott cukor nélkül készült, viszont tettem bele egy kevés sütőport, hogy az eper ne húzza le a tésztát. Ha nincs csokoládé pasztillánk, vágjuk apróra a táblás csokoládét, és azt szórjuk a sütemény tetejére.
Ha egy gyors és finom süteményre vágynátok, nyugodtan készítsétek el ezt a piskótát, akár más gyümölccsel is, megéri. :)

Hozzávalók:

- 15 dkg durum liszt
- 1 csipet só
- 1 kk őrölt fahéj
- 1/2 cs. sütőpor
- 5 tojás
- 9 dkg eritrit
- 5 ek olaj

+ 15 dkg eper + 1-2 tk durum liszt
+ 4 dkg sütésálló étcsokoládé pasztilla

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a durum lisztet, a sót, az őrölt fahéjat és a sütőport, és elkeverjük.

Az epret megmossuk és kicsumázzuk, majd a kisebb kockára vágjuk. Megszórjuk egy kevés liszttel, és összekeverjük.

Az egész tojásokat elkezdjük habosítani, és amikor a térfogata kezd növekedni, hozzáadjuk kanalanként az eritritet, és jó habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, kanalanként hozzáadjuk az olajat, és krémesre keverjük.

Ekkor spatulára váltunk, és körkörös mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket is.

A masszát egy sütőpapírral kibélelt, 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk. Rászórjuk az eper darabkákat és a csokoládét, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!


2022. május 19., csütörtök

Paradicsomos babkrémleves



Az utóbbi időben egyre népszerűbbek nálunk a krémlevesek. Legtöbbször csak egy finom tartalmas krémleves készül ebédre, nem érezzük szükségét második fogásnak is. Esetleg palacsintát, gombócot vagy egy egyszerű desszertet kínálok a leves után. 
Ez a paradicsomos babkrémleves is egy igen laktató leves, amit egyszerűen és kevés munkával készíthetünk el. Eddig csak a jól megszokott csülkös bablevest készítettem, de most gondoltam legyen egy könnyedebb bableves is, változzon egy kicsit. :) És valóban, annak ellenére, hogy a füstölt csülökkel készült bableveset is szeretjük, nagyon jól esett ez az egyszerű, húsmentes, paradicsomos babkrémleves, nagyon finom lett. Próbáljátok ki ti is, garantálom, hogy sikere lesz. :)

Hozzávalók 4-5 főre:

- 35 dkg gyöngybab
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 3 cikk fokhagyma
- 3 dl paradicsomlé
- 1 l zöldségalaplé
- 2 db babérlevél
- 1 tk só
- bors ízlés szerint
- 1 kk füstölt őrölt fűszerpaprika
- 1 kk szárított kakukkfű
- 1 kk szárított oregánó

Elkészítés:

A babot előző este átválogatjuk, alaposan átmossuk, és hideg vízbe áztatjuk.

A hagymát és fokhagymát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk.

A sárgarépát is megpucoljuk, és felkarikázzuk. 

Megj.: A zöldségeket nem kell szép egyformára vágni, mert a végén úgy is leturmixoljuk az egészet.

Egy nagyobb serpenyőben, a felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már kezd összeesni és üvegessé válni, hozzáadjuk a sárgarépakarikákat. Összeforgatjuk, és pár percig tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, elkeverjük, majd mehet bele a paradicsomlé. Sózzuk-borsozzuk, megszórjuk a szárított fűszerekkel, hozzáadjuk a babérlevelet, és alaposan átkeverjük. 

Óvatosan átöntjük egy kuktába, hozzáadjuk a leszűrt babot, és felöntjük az alaplével.

Összekeverjük, majd rátesszük a födelét, lezárjuk, és feltesszük főni. Ha elkezd sípolni, takarék lángra vesszük. 

Én 35 percet hagytam főni. Ekkor levesszük a tűzről, megvárjuk, hogy a teteje nyitható legye, óvatosan kivesszük a babérlevelet, és 2-3 kanálnyi babot is. A többit botmixerrel krémesre pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, alaplével vagy vízzel hígítjuk amíg elérjük a kívánt állagot. Nekünk így megfelelően krémes volt a leves állaga.

Megkóstoljuk, és ha szükséges még utóízesítjük.

Babbal és kevés tejföllel, valamint apróra vágott petrezselyemzölddel és friss zöld hagymával megszórva kínáljuk.

2022. május 13., péntek

Tahinis - sajtos perec


Ugyan nem szükséges indok egy finom sós finomság készítéséhez, viszont ez a tahinis - sajtos perec az üveg alján levő kis tahini felhasználása céljából készült. Az utóbbi években eléggé megkedveltük a szezámpasztát, és a csicseriborsókrém mellett, készült már tahinis zabkeksz, tahinis sós rúd, és akkor most eljött az ideje ezeknek a finom tahinis-sajtos pereceknek is. Kirándulni, családi vagy baráti összejövetelekre kitűnő választás lehet, csak ebben az esetben ajánlom a dupla adag elkészítését, hisz nagyon finom, és gyorsan fogy.:)

Hozzávalók:

- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 1/2 tk só
- 6 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 6 dkg sajt
- 3/4 cs. szárított élesztő
- 6 dkg tahini
- kb. 18 dkg tejföl

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Tetejét megszórni: - szezámmag

Elkészítés:

A lisztet, a búzasikért és a sót, egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.
Rászórjuk a szárított élesztőt és a reszelt sajtot, és egy kicsit elkeverjük. 
Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tojássárgát. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd hozzáadjuk a tahinit is és összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, keményebb tésztát kapjunk.
Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 35 percet pihentetjük.

Ekkor enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd lisztbe mártott perecformával kiszúrjuk a pereceket. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd megszórjuk szezámmaggal.

 Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Nekem 68 darab tahinis-sajtos perec sült ki.