2021. április 29., csütörtök
Gombás-spenótos spagetti
2021. április 21., szerda
Csirkesaláta ranch (farm) öntettel
Ha te is elkészíted, garantálom, hogy neked is fog ízleni.
Hozzávalók az öntethez:
- 2 cikk áttört fokhagyma
- 2 ek citromlé
- 1/4 apróra vágott kisebb lila hagyma
- 1 ek mustár
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
- 1 ek apróra vágott kapor
- só, bors ízlés szerint
Megj.: A kész öntet pár napig eláll a hűtőbe, és tárolható abban a befőttes üvegben amiben elkészül.
Hozzávalók a salátához:
- 1 ek olíva olaj
- 18 dkg koktélparadicsom
- 1/4 kisebb lila hagyma
- 1 uborka
- 1 avokádó
- kb. 1 ek citromlé
- 4 marék vegyes zöldsaláta
Elkészítés:
Megj: Egy tálba is tehetjük a hozzávalókat és alaposan összekeverjük.
A csirkemellet megmossuk és leitatjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. Egy tálba tesszük, majd az öntet 1/3-át ráöntjük, és jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a csirkekockákat ez a finom öntet. Letakarjuk, és legalább 30 percet pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. A megmaradt öntetet hűtőbe tesszük felhasználásig.
Ezután egy serpenyőbe olívaolajat hevítünk, majd aranybarnára sütjük a csirkemell kockákat. Kiszedjük egy tálba.
A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, majd felezzük, esetleg negyedeljük.
Az uborkát megpucoljuk, majd megmossuk, és felvágjuk karikákra.
A lila hagymát is megpucoljuk és megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
Az avokádót félbe vágjuk, magját eltávolítjuk, majd a húsát egy evőkanál segítségével elválasztjuk a héjától, és kockákra vágjuk. Locsoljuk meg kevés citromlével.
A szárzeller végeit levágjuk, megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük.
Egy nagyobb salátatálba tesszük a felvágott zöldségeket és a megsült húskockákat, majd jól összekeverjük.
Fogyasztás előtt rálocsoljuk az öntetet a salátára, és jól összeforgatjuk, hogy mindenhova jusson belőle. Kóstoljuk meg és ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
2021. április 18., vasárnap
Szilvalekváros pöttyös sütemény
Még tavaly, a szilvaszezon közepette készült ez a szilvalekváros pöttyös sütemény, és valamiért elmaradt a közzététele. Nem is értem miért, hisz egy nagyon könnyed és finom süteményről van szó, ami egyszerűen elkészíthető, és az év bármely időszakában aktuális lehet. Én házi szilvalekvárt használtam, de bármilyen sűrűbb lekvárral finom lesz. Ha gyorsan szeretnétek egy finom lekváros süteményt, akár vasárnapi desszertként is, próbáljátok ki. :)
Hozzávalók:
- 5 dkg darált dió (nálam dió+kesudió keveréke)
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 5 tojás
- 10 dkg eritrit
- 4 ek olaj
+ sűrű szilvalekvár
Megj.: Durum liszt helyett finom lisztet is lehet használni, eritrit helyett pedig kristálycukrot.
Elkészítés:
A lisztet és a darált dióféléket egy edénybe mérjük, majd elkeverjük a sóval, a fahéjjal és a sütőporral.
Az egész tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata. Kisebb fokozatra állítva és tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük az olajat is.
Egy spatulával óvatosan, több részletben hozzáforgatjuk a lisztes keveréket, majd egy sütőpapírral kibélelt, 24 x 20 cm nagyságú tepsibe simítjuk.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)
Sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd tetejét vékonyan megszórjuk porított eritritttel vagy porcukorral, és szeleteljük.
2021. április 14., szerda
Paradicsomos töltött karalábé
Azt gondolom, hogy a karalábé eléggé elvan hanyagolva, nem tartózik a legnépszerűbb alapanyagok közé, pedig egy igen finom és egészséges zöldség. Mi nagyon szeretjük, és amikor sikerül zsenge karalábéhoz jutni, gyakran készül leves, főzelék belőle, akár egy töltött karalábé is. Legtöbbször kaprosan készítem a töltött karalábét, de most megvolt kezdve egy üveg paradicsomlé, így muszáj volt felhasználni. Nagyon finom lett a végeredmény, érdemes volt kipróbálni paradicsomosan is. :)
Hozzávalók:
- 30 dkg darált csirkemell
- só, bors
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
- 2 ek bulgur (30 g)
- 1 dl víz
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 1 kisebb hagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 1/2 tk szárított kakukkfű
- 1/2 tk szárított oregánó
Elkészítés:
Első lépésként a bulgurt felöntjük a vízzel, és lefedve addig főzzük, míg beszívja az egész vizet.
Egy serpenyőbe felhevítjük az olajat, majd a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, párszor átkavarjuk. Végül a paradicsomlevet is hozzáöntjük, rászórjuk a fűszereket és összeforraljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges akkor még ízesítjük a fűszerekkel.
Egy hőálló edénybe öntjük, és félretesszük felhasználásig.
A karalábét meghámozzuk, majd egy karalábévájóval a közepét kiszedjük. A kivájt karalábé darabokat félretesszük, mert ezeket is felhasználjuk majd.
A megfőtt bulgurt a darált húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az egész tojást és az apróra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadva, alaposan elkeverjük. A töltelékkel megtöltjük a karalábé üregeket, majd a paradicsomszószba ültetjük. Ha maradna meg töltelék, kis diónyi gombócokat formázunk belőle, majd a megtöltött karalábé mellé tesszük a kivájt karalábé darabokkal együtt.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)
2021. április 9., péntek
Csokoládé talpas kókuszos keksz
Alig telt el az ünnep, és én máris csokoládé talpas kókuszos kekszet hozok. :) Mentségemre legyen szólva, hogy a keksz teljesen hozzáadott cukor nélkül készült, és finom liszt sem került bele. Így egy kicsit egészségesebb hozzávalókból készült, és nem is az a nagyon édes, kalóriadús keksz. A csokitalpat akár el is hagyhatjuk, de véleményem szerint a kókusz és csokoládé kitűnő párost alkot, ezért kár lenne elhagyni.
Hozzávalók:
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 6 dkg eritrit
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 0,7 dl tej
Díszíteni: kb. 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A kókuszreszeléket, a liszteket, a sót és a sütőport egy nagyobb tálba mérjük, és összekeverjük.
(Szüksége esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel).
Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd egyenként lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
(Én 5 cm átmérőjű kiszúrót használtam, és így 61 darab keksz lett.)
180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg el nem kezd barnulni a széle. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)
Sütőből kivéve pár percet a tepsibe hagyjuk, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a kekszek alját egy szilikon ecsettel megkenjük, és rácsra tesszük a csokis résszel felfele.
Ha már megdermedt a csokoládé, légmentesen záródó dobozba tároljuk.
2021. április 7., szerda
Gombás töltött tojás
Ha nektek is maradt meg kemény tojás, és szeretitek a töltött tojást, próbáljátok ki ezt a gombás verziót is. :)
Hozzávalók:
- 1 ek olíva olaj
- 1 kis fej sárga hagyma
- 7 dkg csiperkegomba
- só, bors ízlés szerint
- 1/2 tk szárított kakukkfű (vagy ízlés szerint)
- 2 tk mustár
- 2 tk citromlé
- 2 ek natúr krémsajt (Philadelphia)
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd egy serpenyőben az olajon üvegesre dinszteljük.
Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt gombát, alaposan összeforgatjuk, majd födő alatt addig pároljuk, amíg a gomba összeesik. Sózzuk, borsozzuk, és kakukkfűvel ízesítjük, összekavarjuk, majd zsírjára sütjük. Félrevesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük.
A megfőtt tojást meghámozzuk és hosszában ketté vágjuk. Óvatosan kiszedjük a tojások sárgáját és egy magas falu edénybe tesszük. Hozzáadjuk a hideg gombát, a mustárt, a krémsajtot és a citromlevet, és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Megkóstoljuk, és ha szükségét érezzük, utána ízesítjük, és alaposan összekeverjük.
Megj.: Botmixer hiányában, villával is pépesíthetjük/keverhetjük a hozzávalókat.
Egy kis kanál vagy habzsák segítségével megtöltjük az üres tojásfehérje üregeket, majd fogyasztásig hűtőbe tesszük.
Még több töltött tojás variáció (a nevére kattintva érhető el a recept):