Végre már nincs olyan nagy meleg, és belehet kapcsolni a sütőt. Már nagyon vártam, hogy végre valami kalácsot készíthessek, mert eléggé hozzászoktunk, és már hiányzott, hogy szinte 3 hétig nem süthettem. A hétvégén készítettem is kalácsot, a Limaránál látott recept alapján.
Hozzávalók:
- 2,5 dl habtejszín
- 1 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- csipet só
- 3 ek cukor
- 50 dkg finom liszt
- 2 dkg friss élesztő
Lekenni: - 1 tojássárga+ kis viz
Elkészítés:
A hozzávalókat a kenyérsütőgép táljába mérjük, elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot. Amikor befejeződött a program lisztezett felületre borítjuk a tésztát és óvatosan átgyúrjuk.
Körülbelül a kétharmad részéből egy 40 cm hosszú hengert sodrunk, majd félbehajtunk és megcsavarjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, ez lesz a kalácsunk "talpa". Ennek a közepében egy kis mélyedést készítünk, majd megkenjük a vízzel elkavart tojássárgával.
A megmaradt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket külön-külön kb. 20 cm hosszú rudacskává sodorjuk, megfonjuk és a mélyedésbe helyezzük.
Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ezután lekenjük a megmaradt tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 alatt megsüssük.
Okki, ez gyönyörű lett:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésTökéletes, nagyon jól sikerült kalács:) Mi is nagyon szeretjük, de már rég nem sütöttem, itt az ideje:)
VálaszTörlésNagyon szép lett, nagyon ügyes vagy.
VálaszTörlésIgazi szépség! De beleharapnék! ;-))
VálaszTörlés