2012. július 3., kedd
Meggyes lepény
Ezt a lepényt már régebben elkészítettem, amikor még nem volt ilyen forróság. Limara cseresznyés lepénye akart lenni, csak amikor "takarítottam" a mélyhűtőbe találtam még egy csomag meggyet s inkább azt használtam fel. Így is nagyon finom lett, igaz a meggy egy kicsit savanyúbb volt így egy picit több cukrot kellett használjak, de a végeredmény nagyon finom volt.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 dl viz
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 3 ek olaj
A tetejére:
- 50 dkg meggy
- 3 ek olívaolaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 kk őrölt rozmaring
- 3-4 ek cukor
Elkészítés:
A kenyérsütőgép táljába mérjük az összes hozzávalót majd a dagasztó/kelesztő programmal összeállítjuk a tésztát és duplájára kelesztjük.
Ez idő alatt kimagozzuk a meggyet. Nekem volt még egy csomag fagyasztott meggyem, ezt használtam fel, amit este kivettem a fagyasztóból, szűrőbe tettem és felfogtam a levét (majd felhasználom valamihez a levet is).
Az olívaolajhoz hozzáadtam a reszelt citromhéjat.
Amikor lejárt a program, enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd tepsi nagyságúra nyújtjuk.
Sütőpapírral kibélelt lapos tepsire borítjuk a tésztát, az ujjunkkal mélyedéseket nyomkodunk bele és meglocsoljuk a citromos olívaolajjal. Megszórjuk az őrölt rozmaringgal.
Rászórjuk a meggyet és meghintjük a cukorral, majd 15 percet pihentetjük.
Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt finom ropogósra sütjük.
Címkék:
édes kelt tészta,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
lepény,
meggy,
rozmaring
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon guszta!
VálaszTörlésHmm, nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lányok! :)
VálaszTörlés