2023. december 25., hétfő
2023. november 18., szombat
Habos linzer
A linzer az egyik elmaradhatatlan sütemény az ünnepi asztalról. Lehet az bármilyen formában, lekvárral, csokoládéval vagy más krémmel töltve, biztos mindenki kedvence lesz. Egyszerű elkészíteni, még a gyerekeket is be lehet vonni a készítésében, mutatós is, és nem mellesleg, nagyon finom.
Ahogy az előző bejegyzésemben is írtam, Te is támogathatod ezt a kampányt, hogy minél több élelmiszer csomagot lehessen összeállítani, azzal, hogy november 24-ig, mindössze 1000 forintért megvásárlod a karácsonyi receptgyűjteményt e-book formájában a www.telepocakkaracsonyra.hu oldalon.
Természetesen, ha nagyobb összeggel támogatnád a rászoruló gyerekeket, akkor erre is van mód. Ebben az esetben, az előző években készült receptes könyveket is megkapod. Minden részletet megtalálsz a www.telepocakkaracsonyra.hu oldalon.
Hálás köszönet mindenkinek, aki eddig támogatta ezt a célt, és megteszi november 24-ig!
És, akkor jöjjön ennek a finom habos linzernek a receptje. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- 4 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 db tojássárgája
- 1-2 ek tej, szükség esetén
Hozzávalók a habhoz:
- 15 dkg átszitált porcukor
- 1 teáskanál étkezési keményítő
Tölteni: - sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Folpackba csomagoljuk, és fél órát hűtőbe pihentetjük.
Ezután a tésztát lisztezett felületen, kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű kiszúróval korongokat szaggatunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
A tojások fehérjéből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot és a keményítőt, és addig verjük amíg egy kemény, fényes habot nem kapunk.
Habzsákba töltjük és a tésztakorongokra nyomjuk körkörösen.
150 fokra előmelegített sütőben. kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve kihűtjük, majd mindegyik habkarika közepébe teszünk egy kiskanálnyi sárgabaracklekvárt.
2023. november 11., szombat
TELEPOCAK KARÁCSONYRA
hogy legyen tele minden gyerek pocak! :)
Mindig elégtétel számomra, ha a süteményeim és az általam kipróbált receptek által mások számára örömet szerezhetek. Akár egy olvasómtól kapott pozitív visszajelzés, akár a kisfiam és a férjem dicséretéről legyen szó.
Az utóbbi három év ezen időszakában a Telepocak akció pedig egy külön lehetőség számomra, hogy mások Ünnepét is szebbé tehetem.
Ebben a bejegyzésben, arra szeretnélek kérni benneteket, hogy ti is támogassátok ezt a kezdeményezést azzal, hogy megvásároljátok a receptes képeskönyvet e-book formájában. A befolyó teljes összeget élelmiszer csomagok összeállítására fordítjuk.
Minden részletet megtaláltok a www.telepocakkaracsonyra.hu oldalon.
Ezúton is köszönöm Előbb fotózunk, aztán eszünk és a Pénzügyi Térkép közös jótékonysági kezdeményezését! Köszönöm a lehetőséget, hogy az én receptem is bekerülhet a CEWE Magyarország Kft által támogatott, limitált számú, nyomtatott formában is megjelentetett képes receptkönyvbe.
Akár csak az előző két alkalommal, az idén is megtiszteltetés volt a számomra, hogy részese lehetek ennek az akciónak, és bízom benne, hogy minél nagyobb összeget sikerül összegyűjteni, ezáltal több gyereknek szebbé tenni az ünnepet!
Hálás köszönet mindenkinek, aki megvásárolja a könyvet vagy megosztja az akció hírét, ezáltal is támogatva a rászoruló gyerekek karácsonyát!
2023. november 8., szerda
Dióhabos kalács teljes kiőrlésű lisztből
Ahogy beköszönt az ősz, máris készülnek nálunk a péksütik, kalácsok. Nem csak az ünnepek alkalmával sütök kalácsot, hanem az év bármely időszakában, nálunk szinte állandó vendég, a nyarat leszámítva. A frissen illatozó, foszlós kalácsnál jobbat nem is kínálhatunk reggelire. Dióval megtöltve, ami a család kedvence, pedig még ellenállhatatlanabbá teszi ezt a dióhabos kalácsot. Már csak egy forró bögre tejes kávé hiányzik, a jó társaság, és indulhat a napindító kényeztetés. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 csipet só
- 2 ek méz
- kb. 3,7-4 dl tej
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 3,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1,5 ek méz vagy ízlés szerint
- kb. 0,6 dl tej
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
3,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojássárgáka, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A mézet a tejjel együtt felforrósítjuk, és addig kavarjuk, amíg a méz teljesen felolvad. Ráöntjük a diós keverékhez, és egyneművé keverjük.
A tojásfehérjét a csipet sóval habbá verjük, majd egy evőkanálnyi habbal fellazítjuk a diós masszát. Ekkor óvatosan beleforgatjuk a megmaradt habot.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, 2 egyforma részre osztjuk majd cipókat formázunk, és letakarva 10 percet pihentetjük.
Ezután az egyik tésztacipót kb. 35 x 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, egyenletesen megkenjük a diós töltelék felével, majd hosszanti oldalától feltekerjük.
Hasonlóképpen járunk el a másik tésztacipóval is, majd a két rudat lazán összefonjuk, végeit összecsípjük, és sütőpapírral kibélelt nagy kalácsformában (31x15x9,5 cm) tesszük.
Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ekkor lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl pirulna a teteje, félidőnél takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.
2023. október 31., kedd
Túrós-lekváros csiga teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók a tésztához:
- kb. 3 - 3,3 dl tej
- 2 ek méz
- 1 bő csipet só
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 3 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg szilvalekvár
- 1 ek natúr joghurt
- 1 ek méz, vagy ízlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
Tetejét lekekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük
A töltelék hozzávalóit egy tálba mérjük, és alaposan egyneművé keverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 38 x 42 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, és kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a kapott csíkokat feltekerjük csiga alakban.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a csigákat, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
2023. október 20., péntek
Zebrakuglóf csokoládémázzal
Én most csokoládémázat tettem a tetejére, de ez akár el is hagyható, habár nem ajánlom, és helyette meglehet enyhén szórni porcukorral, sőt még önmagában is tökéletes. Nem igényel díszítést, hisz nagyon látványos desszert.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 cs. sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 5 tojás
- 1 csipet só
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl víz + 3 ek a barna masszához
Hozzávalók a csokoládémázhoz:
Elkészítés:
A lisztet egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a sütőport és a reszelt citromhéjat, és elkeverjük.
A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük
A tojások sárgáját a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata, majd az olajat is hozzáadva tovább habosítjuk. Több részletbe, váltakozva hozzákeverjük a vizet és a sütőporos lisztet, majd fellazítjuk pár evőkanálnyi tojáshabbal. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a megmaradt tojásfehérje habot, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.
Két részre osztjuk a masszát, és az egyik felébe belekeverjük az átszitált kakaóport és a vizet.
Egy kuglóf formát kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel, majd az aljára teszünk egy evőkanálnyi fehér masszát. Erre jön 1 evőkanál kakaós massza. A masszát nem kell elkenni, és mindig az előző közepébe kell tenni az újabb kanál masszát! Addig adagoljuk a masszát, amíg el nem fogy mind a fehér, mind a kakaós massza.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
2023. október 12., csütörtök
Túrós-sajtos kifli
Végre eljött az ősz, aminek a maga szépsége mellett azért is örülök, mert már nyugodtan bekapcsolhatjuk a sütőt, és készülhetnek a finom reggelinek, tízórainak valók. Most igazából maradék felhasználása gyanánt készültek ezek a túrós-sajtos kiflik, hisz semmiből sem volt elegendő mennyiség itthon, de mivel már nagyon ki voltunk éhezve valami finom hazaira, így hát kisültek ezek a kiflik. Egyszerűen készültek, keleszteni sem kell őket, gyorsan megvannak, és finomak is. Minden amellett szól, hogy ti is tegyetek egy próbát, majd várom a visszajelzéseket. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg finom liszt
- 1 csapott tk só
- 1/2 cs sütőpor
- 5 dkg vaj
- 11 dkg tehéntúró
- 1 tojás
- tej amennyit felvesz, kb. 5-6 ek, de függ a tojás nagyságától és a tehéntúró minőségétől
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 dkg reszelt sajt
Tetejét lekenni:
- 1 tk víz
Tetejét megszórni: - kb 2 ek szezámmag, de akár el is hagyható
Elkészítés:
A liszteket a sóval és sütőporral együtt egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tehéntúrót, a tojást, és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a tészta. Cipóvá formáljuk és 10 percet pihentetjük.
Ekkor a tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként, egy lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk. Megkenjük a puha vaj felével, majd megszórjuk a reszelt sajt felével, és 12 körcikkre vágjuk. Szélesebb felüktől feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
2023. augusztus 25., péntek
Sütés nélküli gesztenyetorta
Mi jól behűtve fogyasztottuk, és olyan volt mint egy finom, krémes fagylalt. Nagyon ízlett nekünk. Ha szeretitek a gyesztenyét, mindenképpen készítsétek el ti is, nagyon jól fog esni ezeken a forró nyári napokon. :)
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
+ 24 db babapiskóta
Díszíteni: - csokireszelék
Elkészítés:
Egy 20 cm-es tortaforma oldalát körberakjuk babapiskótával, majd az alját is kirakjuk vele.
A gesztenyemasszát simára keverjük a mascarpone-val, a mézzel és a rumaromával.
A tejszínből elveszünk 0,5 dl-t, és csípősre melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Hozzáadjuk a gesztenyés masszához, és alaposan elkeverjük.
A megmaradt hideg tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a gesztenyés masszához forgatjuk.
Az így kapott krémet óvatosan a formába simítjuk, ügyelve hogy a babapiskóták ne mozduljanak el.
Hűtőbe tesszük, hogy dermedjen meg, majd kedvünk szerint díszítjük. Én kevés csokireszeléket szórtam rá.
2023. július 26., szerda
Áfonyás - vaníliás túrótorta
Amilyen nagy szeretettel készült a torta, olyan nagy sikere is volt.
Hozzávalók az áfonyaszószhoz:
- 1 ek méz, vagy ízlés szerint
Hozzávalók az áfonyás túróréteghez:
- 6 ek áfonyaszósz
- 8 dkg méz
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- 2 1/2 zselatinlap
- 2 dl cukrozatlan tejszín
Elkészítés:
Az áfonyát a mézzel együtt egy kis lábasba mérjük, majd alacsony lángon, pár perc alatt összeforraljuk. Ha már levet eresztett, levesszük a lángról, és botmixerrel pépesítjük. Teljesen kihűtjük.
Egy 20 cm-es tortaforma oldalát körberakjuk babapiskótával, majd az alját is kirakjuk vele.
A hideg tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a túrós masszához forgatjuk. Az így kapott túrókrémet óvatosan a formába simítjuk, ügyelve hogy a babapiskóták ne mozduljanak el. Hűtőbe tesszük, amíg elkészülünk a pudingos réteggel.
2023. június 21., szerda
Klasszikus gyümölcstorta
Teljesen megfeledkeztem erről a klasszikus gyümölcstortáról, nem is emlékszem mikor készült utoljára, pedig milyen finom és dekoratív tud lenni. Aztán pár hete a férjem vaníliás - epres sütire vágyakozott, és hirtelen beugrott ez a retro süti. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészült, könnyed sütemény, és ami jó benne, hogy kedvünk szerint díszíthetjük. Nálunk most eperrel készült, de télen, nyáron, bármilyen idény gyümölccsel készítjük, biztos mindenki kedvence lesz. Nálunk biztos terítékre kerül még, hisz most jön igazából a finom gyümölcs szezon. :)
Hozzávalók a piskótához:
- 1 csipet só
- 6 dkg kristálycukor
- 1 vaníliás cukor vagy 1 mk vanília paszta
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk sütőpor
- 6 dkg finomliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 3-4 ek cukor
- 4 dl tej
- 5 dkg vaj
+ kb. 20 dkg eper
- 1 ek cukor
- 2 dl víz
Elkészítés:
Az egész tojásokat a sóval elkezdjük habosítani, és amikor a térfogata kezd növekedni, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és jó habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliát, és tovább keverjük.
Ezután 2-3 részletbe hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és óvatosan, körkörös mozdulatokkal egy spatulával beleforgatjuk.
A pudingport a cukorral együtt egy kisebb lábasba szórjuk, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a megmaradt tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük. Ekkor tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és teljesen kihűtjük.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és tetszőleges formára szeleteljük, vágjuk.
A kihűlt vajas vaníliakrémet robotgéppel simára keverjük, majd az ugyancsak teljesen kihűlt piskótára simítjuk. Tetejét kirakjuk a eperrel, majd a tasakon leírtak alapján elkészített tortazselét óvatosan az eperre kanalazzuk, középről kifele haladva, hogy minden eperszeletre kerüljön.
Hűtőbe tesszük legalább 1 órára, majd szeletelve kínáljuk.
2023. május 26., péntek
Epres túrótorta
Hozzávalók a piskótához:
- 2 ek cukor
- 6 dkg finomliszt
Hozzávalók a túrós réteghez:
- 5 dkg porcukor
- 7 dkg kristálycukor
- 1 1/2 frissen facsart citrom leve
- 3 lap zselatin (6g)
- 230 g tejszín
- kb. 10 dkg eper
- 4 dkg cukor
- 3 lap zselatin (6g)
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat a cukorral habverővel kemény habbá verjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Hozzáadjuk a vanília pasztát is, majd a lisztet két részletbe beleszitáljuk a habba, és egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk.
Egy 20 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belesimítjuk a tészta masszát.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!
Az epret megmossuk és kicsumázzuk, majd félbevágjuk.
Ha kihűlt a piskóta, visszatesszük az előzőleg kimosott tortaformában, majd körberakjuk az eperrel a forma oldalát úgy, hogy az eper vágási felülete kifele kerüljön.
A túrót a porcukorral, a vaníliával és a citromok lereszelt héjával botmixerrel átkeverjük.A kifacsart citromlevert a kristálycukorral együtt egy kisebb lábasba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Levesszük a lángról, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzáadjuk a túróhoz, és alaposan elkeverjük. A tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a túrós masszához forgatjuk. Az így kapott túrókrémet a piskótára simítjuk óvatosan, ügyelve hogy a fél eprek ne mozduljanak el. Hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Az eperzseléhez a megtisztított epret leturmixoljuk, majd szitán átpaszírozzuk. Kimérünk belőle 25 dkg-t, és a cukorral együtt addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor hozzáadjuk az előzőleg hideg vízben áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Ráöntjük a túrós rétegre, majd dermedésig visszatesszük a hűtőbe.
Amikor az eperzselé is megdermedt a torta tetején, óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát a tortáról.
2023. május 10., szerda
Csokoládés babka teljes kiőrlésű lisztből
Csak formailag hasonlít ez a csokoládés kalács a babkára, ugyanis ennek a tésztáját nem kell hűtőben pihentetni, és a végén elmarad a cukorsziruppal való locsolgatás is. Mi nem rajongunk a túl édes dolgok iránt, így nem is volt kérdés, hogy nem kerül szirup a kalácsra, viszont nagyon szeretem ezt a fonási technikát, ezért sok kalács kapja ezt a formát. Szeretem, mert egyszerű a formázása, elrontani lehetetlen, tetszik, ahogy kicsit rusztikus a kalács külleme, mégis látványos, ahogy a töltelék és tésztacsíkok rétegződnek, kellemesen ropog a teteje, egyszóval tökéletes így a kalács.
Hozzávalók a tésztához, 2 kalácshoz:
- 1 tojássárga
2023. február 10., péntek
Gesztenyés csiga teljes kiőrlésű lisztből
Az elmúlt időszakban mintha újra felfedeztük volna a gesztenyét, minden hétvégén valami gesztenyés finomság készült. Pár hete ez a finom gesztenyés csiga készült, ami különösen jól esett ebben a hidegben, egy bögre forró kakaóval. Mint minden péksütemény, ez a csiga is kitűnő reggeli lehet, akár tízóraira vagy uzsonnára is jó választás. Frissen, langymelegen a legfinomabb, de ha másnapra is maradna, akkor is teljesen élvezhető, nagyon finom. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- kb. 3 dl tej
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalóka töltelékhez:
- 2 tk cukrozatlan kakaó
- 1 tk méz vagy ízlés szerint
- 2 ml rum aroma
- kb. 0,3 dl tej
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez összekeverjük a gesztenyemasszát a rum aromával, a kakaóval, és ízlés szerint mézzel, majd annyi tejet adunk hozzá, amíg elérjük a kívánt állagot.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 40 x 45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, és kb 2-3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a kapott csíkokat feltekerjük csiga alakban.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a csigákat, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
2023. január 27., péntek
Diós-lekváros ujjlenyomat süti, hozzáadott cukor nélkül
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 10 dkg darált dió
- 1 csipet só
- 8 dkg eritrit
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
+ szilvalekvár
Elkészítés:
(Szükség esetén, ha nem állna össze a tészta, adjunk hozzá egy kevés tejet vagy vizet. Nekem nem volt szükségem.)
Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
Ezután a masszából kb. 20 grammos golyókat formázunk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm-re.
Hüvelykujjunkkal vagy egy fakanál nyelének a végével kis mélyedéseket alakítunk ki minden golyócska közepében.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük, majd a mélyedéseket megtöltjük lekvárral.
2023. január 20., péntek
Kefires-sajtos pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Na de vissza a pogácsához, ami nagy kedvencünk, és amiből soha nem elég. :) Sok féle pogácsa készült már a konyhámban, és mindig próbálok egy kicsit újítani, módosítani rajta, hogy legyen miből válogatni. Ezúttal a tésztájába kefir került, amitől még omlósabb, könnyedebb lett a pogácsa, és hogy tartsuk az egészséges vonalat, teljes kiőrlésű lisztből készült. Nagyon finom lett, még másnap is teljesen élvezhető volt, nem száradt ki.
Hozzávalók:
- 6 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 3,5 dl kefir
- 1 cs. szárított élesztő
Megj: A kefir mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha nagyon párás a levegő, akkor kevesebb kefir kell hozzá.
+ 10 dkg reszelt sajt
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet, a búzasikért és a sót egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy kefirrel.)
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd kisebbik felétől feltekerjük mint a bejglit. A kapott rudat kicsit lelapítjuk, majd ketté hajtjuk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 20 percet pihentetjük.
Ezután újra kinyújtjuk, ekkor már ujjnyi vastagságúra, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 35 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kevés reszelt sajttal.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!