Fejben már a Húsvéti menüt tervezem, de addig is volt egy születésnap a családban, melyet hozzá illően meg kellett ünnepelni. Az idén nem torta volt a kérés, hanem egy egyszerű almás sütemény, csokival a tetején. Hogy egy kicsit mégis ünnepibb legyen, gondoltam, hogy készítek egy almás-vaníliakrémes süteményt, és a tetejét porcukor helyett csokimázzal vonom be. "Ennél jobbat nem is készíthettél volna!", volt a reakció a süti kóstolása után, úgy hogy, teljes volt a boldogság. :)
Egyszerű és mindenki által elérhető hozzávalókból készült ez a finom és mutatós süti. Az alma savanykás pikáns íze és a fahéj finom illata jól ellensúlyozza a vanília édességét. A csokimáz már csak megkoronázza ezt a finom ízélményt. A lágy, selymes krém pedig még ellenállhatatlanabbá teszi ezt a sütit.
Én még a Húsvéti asztalon is el tudom képzelni ezt a süteményt. Egy kicsit más mint a már megszokott krémes sütik, viszont nagyon finom, és biztos, hogy ízlene a családnak és a locsolóknak egyaránt. :)
Hozzávalók a lapokhoz:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 20 dkg vaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 tojás
- 4-5 ek tejföl, vagy amennyit felvesz
Megj.: - A tejföl mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától.
Hozzávalók az almás töltelékhez:
- 1,2 kg alma (pucolatlanul mérve)
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 3 ek cukor, vagy ízlés szerint
- 1,5 tk őrölt fahéj
- 3 ek zabpehelyliszt vagy búzadara
Megj.: Kóstoljuk meg a tölteléket, és szájízünk szerint adjunk hozzá több vagy kevesebb cukrot, illetve citromlevet.
Hozzávalók a vaníliás krémhez:
- 2 cs. főzhető vaníliás pudingpor
- 5,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 18 dkg étcsokoládé
- 1 ek méz
- 10 dkg cukrozatlan tejszín
Elkészítés:
Az almás töltelékhez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével. Rászórjuk a cukrot és lassú tűznél puhára pároljuk, majd besűrítjük a zabpehelyliszttel. Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.
A vaníliás krémhez a pudingport és a cukrot egy nagyobb lábasba tesszük, majd kevés tej hozzáadásával csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.
Ezután a vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd több részletbe hozzá adjuk a teljesen kihűlt pudingot, és egyneművé keverjük.
A tésztához a lisztet és a sót egy edénybe szitáljuk és a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a kétféle cukrot és a sütőport, majd hozzáadjuk az egész tojást, és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta, és könnyen formázható legyen. Három egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formázunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.
Ekkor a tésztákat egyenként, lisztezett felületen kb. 28x32 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, majd átemeljük egy lisztezett tepsi hátára. Villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Figyeljük, mert hamar megsül, és könnyen megéghetnek a lapok. Ha a szélei kezdenek barnulni, akkor már kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Megj.: Én a tepsi hátát nem lisztezem, hanem egy sütőpapírt teszek rá, és arra helyezem a kinyújtott tésztát, és sütöm meg. Így könnyebben tudom mozgatni, csúsztatni a lapokat, anélkül, hogy eltörnének.
Ha a lapok is kihűltek, és a töltelékek is elkészültek, akkor összeállítjuk a tésztát.
Egy magasabb falú tepsibe helyezzük a legkevésbbé sikerült lapot, majd erre ráhalmozzuk és egyenletesen elkenjük az almás tölteléket. Erre ráhelyezzük a következő lapot, majd ráhalmozzuk a vaníliás tölteléket és egyletesen elsimítjuk. Befedjük a harmadik lappal, és legalább egy éjszakát hűtőbe pihentetjük.
A csokoládé mázhoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a mézet is, és egyneművé keverjük. A csokimázat a sütemény tetejére csurgatjuk, és egy spatulával elsimítjuk.
Ha megdermedt a máz, forró vízbe mártott és papírtörlővel leitatott késsel tetszőleges szeletekre vágva kínáljuk.