- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 2 ek porított eritit
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj
- 1/2 cs szárított élesztő
- 1 tojássárga
- kb. 1,1 dl hideg tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 2 ek méz (vagy ízlés szerint)
- 1/2 kezeletlen reszelt citromhéj
- kb. 1 - 1,1 dl tej
Megj: Méz helyett használhatunk cukrot is, vagy ha cukormentesre szeretnénk készíteni, akkor eritritet. A mennyiséget tegyük ízlés szerint.
Tetejét lekenni: - 1 egész tojás
Elkészítés:
A töltelékhez a diót elkeverjük a reszelt citromhéjjal és mézzel, majd annyi forró tejet adunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem túl híg masszát kapjunk. Hűlni hagyjuk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
Ezután 3 egyforma cipóra osztjuk, majd egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 30x22 cm).
(Én sütőpapíron nyújtottam ki az első tésztát, amit a sütőpapírral együtt átemeltem a tepsibe és beleegyengettem. )
Egyenletesen rákenjük a diós töltelék felét, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Erre rásimítjuk a megmaradt tölteléket, és beborítjuk a harmadik kinyújtott lappal.
Tetejét lekenjük tojássárgával, majd hűvös helyre tesszük és kb. 1 óra alatt megvárjuk amíg teljesen megszárad. Ezután lekenjük a tojásfehérjével, és továbbra is hideg helyre téve megszárítjuk. Ez kb. 2-3 óra.
Tetejét megszurkáljuk egy hústűvel/fogvájóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
A sütőből kivéve a tepsibe hagyjuk kihűlni.
Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
Nagyon guszta! Ahogy ilyenkor szoktam mondani ha megélem a következő karácsonyt szerintem én is ilyet fogok sütni és nem mérgelődök a repedt bejglin:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :)
TörlésPróbáld csak ki nyugodtan, ez a bejgli biztos, hogy nem fog kirepedni. Nekem talán így jobban is tetszik, mint rúdba formázni.
Nagyon jól néznek ki, és reméljük hogy megéljük a jövő, vagyis az idei karácsonyt, hogy tudjunk ilyet sütni 😆
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésLegyünk optimisták, biztosan lesz alkalmunk elkészíteni következő Karácsonykor is. ;)
Nagyon jól néz ki! :-)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésCsodásan néz ki! :)
VálaszTörlésköszönöm! :)
TörlésÉn nem vártam az idei karácsonyig, elkészítettem húsvétkor. Annyit változtattam rajta, hogy három féle lett : diós, mákos és gesztenyés. Vendégségbe vittem és mind elfogyott. Még jó hogy mindegyikböl hagytam itthon ½ tepsivel fajtánkint, mert egy morzsája sem maradt annak a 1½ tepsi x 3 félének amit elvittem.
VálaszTörlés