2020. január 14., kedd

Diós bejgli szelet teljes kiőrlésű lisztből


Az idén Karácsonyra (vagyis már tavaly) nem bejglit készítettem, hanem ezt a diós bejgli szeletet. A hozzávalók ugyanazok mintha bejglit készítenénk, csak a formázásnál nem feltekerjük, hanem a tésztalapokat tepsibe rétegezzünk a töltelékkel. Nagyon egyszerű, és az a félelem sincs meg, hogy kirepedne. :) Nálunk senki sem panaszkodott a forma miatt, mindenkinek tetszett/ízlett.

Hozzávalók a tésztához (30x22 cm-es tepsihez):

- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 2 ek porított eritit
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj
- 1/2 cs szárított élesztő
- 1 tojássárga
- kb. 1,1 dl hideg tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg darált dió
- 2 ek méz (vagy ízlés szerint)
- 1/2 kezeletlen reszelt citromhéj
- kb. 1 - 1,1 dl tej

Megj: Méz helyett használhatunk cukrot is, vagy ha cukormentesre szeretnénk készíteni, akkor eritritet. A mennyiséget tegyük ízlés szerint.

Tetejét lekenni: - 1 egész tojás

Elkészítés:

A töltelékhez a diót elkeverjük a reszelt citromhéjjal és mézzel, majd annyi forró tejet adunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem túl híg masszát kapjunk. Hűlni hagyjuk.

A tésztához a lisztet, a búzasikért és a porított eritritet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd rászórjuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojás sárgáját, és végül összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a tészta és könnyen formázható legyen.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Ezután 3 egyforma cipóra osztjuk, majd egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 30x22 cm).
(Én sütőpapíron nyújtottam ki az első tésztát, amit a sütőpapírral együtt átemeltem a tepsibe és beleegyengettem. )
Egyenletesen rákenjük a diós töltelék felét, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Erre rásimítjuk a megmaradt tölteléket, és beborítjuk a harmadik kinyújtott lappal.

Tetejét lekenjük tojássárgával, majd hűvös helyre tesszük és kb. 1 óra alatt megvárjuk amíg teljesen megszárad. Ezután lekenjük a tojásfehérjével, és továbbra is hideg helyre téve megszárítjuk. Ez kb. 2-3 óra.

Tetejét megszurkáljuk egy hústűvel/fogvájóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A sütőből kivéve a tepsibe hagyjuk kihűlni.

Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Ahogy ilyenkor szoktam mondani ha megélem a következő karácsonyt szerintem én is ilyet fogok sütni és nem mérgelődök a repedt bejglin:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! :)
      Próbáld csak ki nyugodtan, ez a bejgli biztos, hogy nem fog kirepedni. Nekem talán így jobban is tetszik, mint rúdba formázni.

      Törlés
  2. Nagyon jól néznek ki, és reméljük hogy megéljük a jövő, vagyis az idei karácsonyt, hogy tudjunk ilyet sütni 😆

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Legyünk optimisták, biztosan lesz alkalmunk elkészíteni következő Karácsonykor is. ;)

      Törlés
  3. Én nem vártam az idei karácsonyig, elkészítettem húsvétkor. Annyit változtattam rajta, hogy három féle lett : diós, mákos és gesztenyés. Vendégségbe vittem és mind elfogyott. Még jó hogy mindegyikböl hagytam itthon ½ tepsivel fajtánkint, mert egy morzsája sem maradt annak a 1½ tepsi x 3 félének amit elvittem.

    VálaszTörlés