2017. április 21., péntek

Copfos diós kalács



Húsvétra egy szép, különlegesebb kalácsot szerettem volna sütni, nem csak a megszokott fonott kalácsot vagy bejglit. Pont jókor tette közzé Nea copfos kalácskoszorúját, így eszembe juttatva ezt a formázási technikát, hisz készült már nálam hasonló, csak kiflinek formázva. Az elkészítése igényel egy kis türelmet, viszont egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig önmagáért beszél. :)  Nem muszáj diós tölteléket használni, mindenki kedve szerint töltheti mákkal, túróval, lekvárral, kakaóval, fahéjjal, mogyorókrémmel ..... kinek mi ízlik jobban.

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- 2 dl tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag porélesztő
- 10 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg darált dió
- 7 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csipet örölt fahéj
- 0,5 dl tej

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tej

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a megadott sorrendben bepakoljuk a mixer táljába. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztát kelesztőtálba tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ha nincs mixerünk vagy kenyérsütőgépünk, a lisztet a sóval, a cukrokkal és élesztővel egy dagasztó tálba szórjuk. Közepében kis fészket formálunk és beleütjük az egész tojást, rászórjuk a citrom reszelt héját, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a megmaradt tejet is és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a darált diót elkeverjük a cukrokkal, fahéjjal és citromhéjjal, majd leöntjük a forró tejjel. Alaposan elkeverjük és kihűtjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk és óvatosan átgyúrjuk.
Kb. 45*33 cm-es téglalappá nyújtjuk. Próbáljunk olyan széles tésztát nyújtani, hogyha majd feltekerjük, akkor beleférjen a formába. De ha nem sikerül pont akkorára tekerni, és egy kicsit hosszabb lesz, mint ahogy nálam is történt, levágjuk az egyik, vagy mindkét végét, hogy kényelmesen beleférjen a formába.

Miután kinyújtottuk, képzeletben, vízszintesen 2 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Az alsó részét egy éles késsel/pizzavágóval kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk, majd 3 szálankét összefonjuk.
A tészta felső, egyben maradt részére egyenletesen rákenjük a diós tölteléket.


A diós felétől kezdve, a fonott rész felé haladva feltekerjük, mint a bejglit, ügyelve arra, hogy a fonatok vége a kalács alja alá kerüljön.


Sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük és letakarva 30 percig pihentetjük.

Tetejét lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Ha a teteje nagyon pirulna, félidőben takarjuk le alufóliával.

A kisült kalácsot a formába, pár percig rácson pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson hűtjük tovább.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése