2011. szeptember 15., csütörtök
Vaníliás darázsfészek
Nagy kedvencem a darázsfészek, csak az a gond, hogy még nem találtam rá az igazi receptre. :(
Idáig bármilyen recept szerint készítettem soha nem lett olyan amilyenre én vágyok.....olyan puha tésztájú, gyermekkoromból való darázsfészek. Akárhányszor próbálkoztam vele, mindig volt valami ami miatt nem sikerült.
Sok keresgélés után (igaz már nem is tudom hol találtam ezt a receptet, de ha valaki rá ismer nyugodtan szóljon és belinkelem) úgy tünt, hogy megtaláltam az igazit. Sok megjegyzés volt és mindenki dicsérte, így gondoltam megpróbálom én is, de sajnos ez sem olyan lett mint ahogy én szerettem volna. Az íze nagyon finom, de a tésztája elég kemény lett. Vajon én nem csinálok valamit jól?
Mivel nem tudtam mindenkinél végig nézni, hogy van-e fent ilyen recept ezért ha már van valamelyikőtőknek egy jól bevált darázsfészek recept szívesen fogadnám! Előre is köszönöm! :)
És akkor jöjjön a múlt héten elkészített darászfészkeim...
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1,1 dl tej+1 dl a locsoláshoz
- 1 tk cukor
- 2 csomag vaniliás cukor
- 5 dkg margarin+10 dkg a töltelékhez
- 4 tojás sárga
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg porcukor
- lekenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt 1 ek cukorral és liszttel, meg egy kis langyos tejjel felfutattjuk.
Eközben a lisztet a dologozó felületre helyezzük, egy lyukat csinálunk a közepében, majd a tojás sárgákat beleütjük. Rá reszeljük a citrom héját, majd a feldarabolt margarint és sót.
Összemorzsoljuk a lisztet a margarinnal, meg a tojássárgával, majd a közepébe tesszük a felfutott élesztőt, és tésztát gyúrunk belőle. Kis cipót fomálunk és letakarva 30 percig kelesztjük.
Kelés után lisztezett dolgozófelületre borítjuk, 2 részre osztjuk és ujjnyi vastagságúra kinyujtjuk.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kinyújtott tésztára kenjük és feltekerjük (akárcsak a bejglit).
2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk, és a vágott felülettel egy kivajazott, lisztezett tepsire rakjuk, 2-3 cm távolságra egymástól, majd letakarjuk újabb 30 percre.
Bekenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
A tejet a vanilia cukorral feloldjuk, majd a sütőből kivett darázsfészkeket jól meglocsoljuk vele, majd még 15 perc alatt készre sütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
De szép csigácskák. Nagyon finomak lehetnek. :)))
VálaszTörlésA képen nagyon jól néznek ki, nekem sajnos nincs receptem, nem is hiszem, hogy ettem már darázsfészket, vagy csak nem emlékszem.
VálaszTörlésNem tudom miért nem vagy megelégedve a süteménnyel, nagyon guszta és jó puhának tűnik!:-)
VálaszTörlésGratulálok az igazihoz ;))
VálaszTörlésOkki, nézd meg nálam, én a régi hagyományos módon készítem, puha kelttésztából /fontos mindennek az adagolása/ és a sütés legvégén, amikor már majdnem jó és kész, egy bögrényi cukros, langyos tejjel meg szoktam locsolni és még öt percig hagyom a forró sütőben. Isteni finom, foszlós puha a tésztája. Azt hiszem úgy szerepel, hogy kakaós tekercs, de darázsfészek néven is van, sokszor készítem, mert imádjuk mi is:-)))))))
VálaszTörlés@Petra, valóban nagyon finomak :)
VálaszTörlés@Trollanyu,köszi szépen!
@Éva,azért nem vagyok teljes mértékben megelégedve, mert nem lett olyan poronyó, puha a tésztája mint ahogy szerettem volna.
Ennek ellenére nagyon hamar elfogyott ;)
@Panna,még mindig keresem az igazit, de most már nagyon közel vagyok hozzá :D
@Anikó, köszönöm szépen! Megtaláltam a receptet nálad, következőkor így készítem el. Majd megmondom hogy sikerült :)
Nem tudom hogy van már recepted de én innen készitem és mindig jól sikerül: http://reku.wordpress.com/2012/02/17/egyszeru-vanilias-darazsfeszek/#comment-12046
VálaszTörlésKöszönöm szépen @Andi! Nagyon finomnak tűnik,megfogom próbálni. :)
VálaszTörlés