2018. március 20., kedd

Almás-fahéjas morzsás muffin cukormázzal


Nagyon finom illat volt a konyhába amíg sültek ezek az almás-fahéjas morzsás muffinok. Szeretem, amikor fahéjas sütiket készítek, mert az egész házat belengi a kellemes illat.
A receptet itt találtam és annak ellenére, hogy egy kicsit hosszú a leírás, könnyen és gyorsan  elkészíthető.
Nekem egy kicsit édes volt, talán ha a cukormázat elhagytam volna róla, nem tűnt volna annyira édesnek, viszont az édes szájú férjemnek nagyon ízlett. Próbáljátok ki ti is, de ha nem vagytok oda az édes ízekért, akkor a cukormázat inkább hagyjátok el róla.

Hozzávalók a tésztához:

- 1 alma
- 7,5 dkg nádcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 25 dkg liszt
- 1 1/2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 tk szerecsendió
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 60 ml olaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 125 ml tejföl
- 1 tk vanília paszta

Hozzávalók a morzsához:

- 3,5 dkg vaj
- 3 ek nádcukor
- 2 ek liszt
- 1 1/2 tk őrölt fahéj

Hozzávalók a mázhoz:

- 10 dkg porcukor
- kb. 2-3 ek tej

Elkészítés:

Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk, majd kis kockákra vágjuk.
A 7,5 dkg nádcukorból elveszünk 2 evőkanállal, és elkeverjük az 1 teáskanál őrölt fahéjjal, majd az almakockákat megforgatjuk benne. Félretesszük felhasználásig.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, sütőport, a szerecsendiót, az őrölt fahéjat és a sót, és elvegyítjük.

Kézi mixerrel elkeverjük az olajat a kristálycukorral és a megmaradt nádcukorral. Tovább keverve hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a vanília pasztát, és krémesre keverjük.
Lassan hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük. Végül hozzáforgatjuk a fahéjas almakockákat is, levével együtt. Hűtőbe tesszük 15 percre.

A morzsához a hozzávalókat kézzel gyorsan összedolgozzuk. NEM kell hogy összeálljon, a lényeg, hogy morzsás maradjon!

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba. Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell.

Végül megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve pár percet pihentetjük a formákba, majd kivesszük a muffinokat a formákból, rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.

A mázhoz a porcukrot átszitáljuk és elkeverjük annyi tejjel, hogy egy nehezen folyós, sűrű mázat kapjunk. Zacskóba töltjük, levágjuk a zacskó végét, majd a kihűlt muffinok tetejére csurgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése