Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- 3 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 3 ek akácméz
- 2 tojás
Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba szitáljuk, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a mézet és tojást, majd egynemű masszává gyúrjuk. Egy kicsit ragad, de nem kell több lisztet adni hozzá.
Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 2 órára.
A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd az egyiket visszatesszük a hűtőbe felhasználásig. A másik tésztadarabot lisztezett dolgozófelületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
A másik tésztadarabbal is hasonlóan járunk el.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből. Ne hagyjuk tovább a sütőben, mert akkor túl kiszárad és kemény lesz.
Nagyon jó kis receptre bukkantál, guszták biztos nagyon finomak! Köszi hogy készültél a játékra!
VálaszTörlésEz valóban gyorsan elkészül :-) Szépek lettek! Én még langyosan szoktam fémdobozba zárni, akkor biztos hogy puhák maradnak :-)
VálaszTörlésJó recept, ezt én is ismerem, finom.
VálaszTörlés