2015. november 23., hétfő

Egyszerű mézeskalács + Szakácsmustra 14. forduló


Gyors mézeskalács recept után kutakodva, a szakácsmustra újabb fordulójának, pontosabban ennek háziasszonyának, Évának köszönhetően bukkantam rá Buday Péter egyszerű mézeskalács receptjére. Valóban gyorsan és egyszerűen elkészíthető, nem kell sokáig pihentetni, és napokat sem kell várni míg puha lesz, ez olyan azonnal puha fajta mézeskalács. Nagyon finom, és ebből az adagból szinte 3 gáztepsinyi mézeskalács lett.

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- 3 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 3 ek akácméz
- 2 tojás

Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:


A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba szitáljuk, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a mézet és tojást, majd egynemű masszává gyúrjuk. Egy kicsit ragad, de nem kell több lisztet adni hozzá.

Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 2 órára.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd az egyiket visszatesszük a hűtőbe felhasználásig. A másik tésztadarabot lisztezett dolgozófelületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

A másik tésztadarabbal is hasonlóan járunk el.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből. Ne hagyjuk tovább a sütőben, mert akkor túl kiszárad és kemény lesz.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis receptre bukkantál, guszták biztos nagyon finomak! Köszi hogy készültél a játékra!

    VálaszTörlés
  2. Ez valóban gyorsan elkészül :-) Szépek lettek! Én még langyosan szoktam fémdobozba zárni, akkor biztos hogy puhák maradnak :-)

    VálaszTörlés
  3. Jó recept, ezt én is ismerem, finom.

    VálaszTörlés