2017. június 23., péntek

Csokoládés mini pite dióhabbal


Nincs sok hozzáfűznivalóm ehhez a csokoládés mini pitéhez, csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla, nagyon finom. Mutatós sütemény, egyszerű elkészíteni, talán egy kicsit időigényesebb és kevés figyelmet igényel, de csokikedvelőknek egy kötelező darab. Tanácsként csak annyit, hogy amikor a dióhab rákerül a pitére, és visszatesszük a meleg sütőben, akkor figyeljük, nehogy túlszáradjon. Én megfeledkeztem róla, és egy kicsit tovább maradt a sütőben a kelleténél, de nekünk így is nagyon ízlett.

Hozzávalók a tésztához (6 darab 10 cm-es piteformához):

- 13 dkg liszt
- 4 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

- 3 tojássárga
- 8 dkg barna cukor + 2 ek
- 0,5 dl tej
- 8 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj

Hozzávalók a habhoz:

- 3 tojásfehérje
- 12 dkg cukor
- 10 dkg darált dió

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, a porcukrot és sót egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat. A tojást is hozzáadva egyneművé dolgozzuk, cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A formákat kikenjük vékonyan olvasztott vajjal és egy tepsire rakosgatjuk őket.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk. 12 cm átmérőjű köröket szúrunk belőle és kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a formákat.

Ha nincs kedvünk nyújtogatni, akkor a hűtőből kivett tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Tenyerünk között kicsit lelapítjuk, majd kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a formákat.
Megszurkáljuk villával, majd sütőpapírt teszünk mindegyik belsejébe, és nehezéket szórunk rá (lehet szárazbab, lencse, rizs, szárazborsó), majd visszatesszük a hűtőbe 20 percig.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, és a sütőpapírt a nehezékkel együtt eltávolítjuk, majd további 5 percig sütjük.

A sütőből kivéve rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk addig, amíg elkészülünk a töltelékkel.

Miután kivettük a sütőből a pitéket, egy tepsire szórjuk a dióbelet és kb. 10 perc alatt megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne hagyjuk túl sokat a sütőben, mert akkor keserű lesz. Amikor már érezzük az illatát, kivehetjük.

A krémhez a tejet 2 evőkanál cukorral addig melegítjük amíg a cukor teljesen elolvad.
A tojássárgákat a többi cukorral habosra keverjük, majd lassan hozzácsurgatjuk a meleg cukros tejet és elkavarjuk.
Lassú lángon, állandóan keverve addig melegítjük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk a kisebb darabokra tört csokoládét, és tovább kavargatjuk, amig a csoki teljesen elolvad. Ezután a kockára vágott vajat is hozzáadjuk, és a tűzről levéve egyneművé kavarjuk.

A kapott csokikrémet elosztjuk a pitékben, amit már előzőleg kivettünk a formákból, és félretesszük amíg a tojáshabbal is elkészülünk.

A tojásfehérjékből 1 csipet sóval közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény, fényes habot nem kapunk.
Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, ügyelve hogy a hab ne törjön össze, majd a csokikrém tetejére halmozzuk, és kedvünk szerint simítjuk. Nekem maradt meg diós hab, így készült pár diós habcsók is.
Ha 2 tojásfehérjéből készítjük a habot, az is bőségesen elegendő.

A kész pitét visszatesszük a kb 100 fokos sütőben, és addig száritjuk amíg a hab roppanóssá és aranyszínűvé nem válik.

Recept forrása itt.

3 megjegyzés: