Ma egy nagyon finom diós-kávés süteményt hoztam, ami még belefér Pünkösdre elkészíteni. Ajánlom is kipróbálásra, mert aránylag könnyen és gyorsan elkészíthető, mutatós is és biztos, hogy felkerül a kedvenc sütik listájára. Az eredeti receptet Gerdinél láttam, mindent követtem a leírtak szerint, viszont a krémbe kevesebb vaj került, mert csak annyi volt itthon, és csokim sem volt elég a mázhoz, ezért csak díszítettem egy kevés csokival, és nem máz került rá. Nekünk nagyon ízlett, az utóbbi idő egyik legfinomabb sütije volt, ami biztos, hogy sűrűn fog készülni nálunk. :)
Gerdi, nagy köszönet a receptért! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás
- 1 csipet só
- 14 dkg cukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 14 dkg darált dió
- 3 ek liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 3 közepesen púpos ek liszt
- 1 ek őrölt kávé
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 18 dkg porcukor
- 21 dkg vaj
- 5 ek darált dió
Hozzávalók a díszítéshez:
- 3 dkg tejcsoki
- 1 tk olaj
Elkészítés:
Egy tálba elkeverjük a lisztet és a diót.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjéből a sóval és 7 dkg cukorral együtt kemény habot verünk.
A tojássárgát a megmaradt cukorral és a sütőporral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot, majd kanalanként a lisztes keveréket is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (30x22 cm) simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
A krémhez a lisztet, a vaníliás cukrot és az őrölt kávét elvegyítjük, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, végül a többi tejet is hozzáadva simára keverjük. Kis lángon, állandó kavargatás mellett sűrűre főzzük és kihűtjük. Tetejére tegyünk szorosan folpackot, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és hűtsük ki teljesen.
A puha vajat a porcukorral habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a kihűlt kávés krémet és sima, egynemű krémet keverünk belőle. Végül a diót is hozzákeverjük és a kihűlt sütemény tetejére kenjük.
A csokit gőz fölött felolvasztjuk az olajjal és egy papírtölcsér segítségével becsíkozzuk a sütemény tetejét. Én csak szeletelés után díszítettem.
Nagyon jól néz ki, én egy cseh krémest ismerek, aminek ostyalap az alja.
VálaszTörlésErre a sütire ránézni is gyönyörűség! Hát még enni! :)
VálaszTörlésNagyon guszta ,ki kell próbálnom!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki hamarosan elkészítem
VálaszTörlésKöszönöm! Biztos nem fog csalódást okozni ez a süti, nagyon finom. :)
Törlésa süteményt, biztos megsütöm, mert már így is csak úgy nyelek, mert annyira gusztusos!
VálaszTörlésKedves Duduska, bátran ajánlom elkészíteni ezt a sütit! Biztosan fog ízleni, hisz nagyon finom. :)
TörlésEz egy nagyon finom sütemény ettem mar ilyet én is el készitem
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Ma elkészítés! ��
VálaszTörlésKöszönöm! Remélem nektek is fog ízleni, mert mi nagyon szeretjük. Csudafinom sütemény. :)
TörlésNagyon finom lett.
VálaszTörlésEnnek nagyon örvendek! :) köszönöm a visszajelzést!
TörlésTuti recept!Nagyon finom lett!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy írtál! :)
TörlésÖrülök, hogy ilyen nagy sikere van ennek a sütinek. :)
Én megsütöttem dióval, mákkal, kávé nélkül.. Mindenhogy finom.
VálaszTörlésIgazad van, nagyon finom sütemény. :)
TörlésAlig várom hogy megsüthessem köszönöm a lehetőséget
VálaszTörlésÖrülök, hogy neked is tetszik ez a süti, és tervezed elkészíteni. :)
TörlésÉn is köszönöm a bizalmat!