Hozzávalók a tésztához:
- 22,5 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 18 dkg vaj
- 14 dkg cukor
- 3 ek méz (7,5 dkg)
- 2 tojás
- 5 ek tej
- 1 tk reszelt citromhéj
- 7 dkg darált mák
Hozzávalók a mázhoz:
- 2 ek citromlé
- kb. 15 dkg porcukor
Elkészítés:
Egy tálba elvegyítjük a lisztet a sóval és a sütőporral.
A puha vajat a cukorral és a mézzel habosra keverjük. A tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítjuk, mindig megvárva hogy az előzőt jól beledolgozza.
Váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet, végül a citromhéjjal elvegyített darált mákot és egyneművé keverjük.
A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba.
Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formákat egy tepsire rakosgatjuk, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
Pár percet pihentetjük, de csak addig amíg a máznak valókat simára keverjük. A porcukrot átszitáljuk és a citromléhez keverjük. Annyi porcukrot adjuk hozzá, hogy egy sűrű, de még folyékony mázat kapjunk. Ha túl sűrű lesz mégis, akkor adjunk hozzá még pár csepp citromelvet.
A sütiket kivesszük a formából, rácsra helyezzük és mindegyikre kenünk 1-1 teáskanálnyit a mázból.
Tetszés szerint díszíthetjük 1-1 csipet reszelt citromhéjjal és egész mák szemmel, de akár el is hagyható.
Nagyon jó! Imádjuk a mákosat, én is szoktam mákos muffint sütni. :)
VálaszTörlésez nagyon jól néz ki,kipróbálom :)
VálaszTörlésfelirtakoztam hozzád.
ha van kedved nézz be hozzám:
neon-rider-world.blogspot.com