2017. december 15., péntek

Pöttyös mákos sütemény


Ha még nem döntöttétek el, hogy mi legyen Advent 3. vasárnapján a sütemény, akkor bátran ajánlom ezt a pöttyös mákos süteményt, különösen ha mák kedvelők vagytok. Mutatós, finom és az elkészítése sem ördöngös, inkább egy kicsit időigényesebb mint nehéz. Nekem nagyon ízlett, és még a férjem is megevett belőle pár szeletet, pedig ő nem rajong a mákért. :)
Köszönet a receptért Juditkának! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 18 dkg vaj
- 4 tojássárga
- kb. 5 ek tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 18 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve

+ 4-5 ek somlekvár (vagy bármilyen pikáns lekvár)

Hozzávalók a mázhoz:

- 10 dkg porcukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek víz
- 2,5 dkg vaj

Elkészítés:

Az átszitált lisztet, a sütőport, a porcukrot és a sót egy nagyobb edénybe szórjuk, majd elvegyítjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojássárgákat is hozzáadva összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a tészta.
Három egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk, majd egyenként folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 1 órára.

Ezután kivesszük az egyik tésztagombócot és sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk. Azért használok sütőpapírt a nyújtáshoz, mert így sokkal könnyebben átlehet emelni a tepsibe anélkül, hogy elszakadna tészta.
Szóval, a kinyújtott tésztalapot a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe, villával megszurkáljuk és megkenjük a lekvárral.

A második tésztagombócot felosztjuk 9 -11 részre, annak függvényében, hogy milyen sűrűn szeretnék elhelyezni a tésztarudakat. Mindegyik tésztadarabból rudakat sodrunk, majd a lekvárral megkent tésztalapra sorakoztatjuk.


A darált mákot összekeverjük a reszelt citromhéjjal és citrom levével.
A tojásfehérjéből a sóval együtt közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként hozzá adagoljuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény habot nem kapunk.
A citromos mákhoz adunk 2-3 evőkanál tojáshabot és fellazítjuk, majd a többi habot óvatosan beleforgatjuk, ügyelve hogy a hab ne törtjük össze.

A tésztarudakra öntjük a mákos tölteléket és elsimítjuk.

A harmadik tésztagombócot tepsi méretűre nyújtjuk és befedjük vele a máktölteléket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A mázhoz a kakaóport a porcukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel és kis lángon összemelegítjük. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük. A kapott mázat a kihűlt süteményre simítjuk.

Ha a máz megszilárdult, a süteményt tetszés szerint szeleteljük.

2 megjegyzés: