2013. december 28., szombat

Sós keksz




Karácsonyra készültek ezek a finom sós rágcsák, egyszerűen és nagyon gyorsan elkészíthetőek. Annyit azért hozzá tennék, hogy jobb ha dupla adagot készítünk, mert csak egy tepsinyi lesz ebből az adagból, és igen hamar elfogynak. :)

Forrás innen.

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 2 tojássárga
- 0,5 dl tejföl (vagy amennyit felvesz)
- só
- késhegynyi szódabikarbóna

+ Lekenni: -  1 tojás (nem lesz szükségünk az egészre)

+ Megszórni:

- szezámmag
- lenmag
- só

Elkészítés:

A sóval elkevert lisztet  elmorzsoljuk a vajjal. Közepébe kis fészket alakítunk ki, majd beletesszük a két tojássárgát, és összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.

Egy sütőpapíron kb. 3 mm vastagságú, tepsi nagyságú téglalappá nyújtjuk.

A kinyújtott lapot átemeljük a sütőpapírral együtt a tepsire, ha szükséges levágjuk a lelógó széleket, majd a derelyevágóval 4 cm-es négyzeteket vágunk.


Lekenjük a villával enyhén felvert tojással és megszórjuk magokkal és kevés sóval.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A levágott tésztadarabkákat újra összegyúrjuk, kinyújtjuk  és felvágjuk, majd kisütjük.


4 megjegyzés:

  1. Teljesen jol nez ki!Szilveszterre jo lesz ropogtatnivalonak!

    VálaszTörlés
  2. Jól esne most egy nagy tálkával belőle! ;-)

    VálaszTörlés
  3. Jó kis ropogtatnivaló rágcsa, tetszik! :)

    VálaszTörlés
  4. Elkészült nálam is, de tényleg dupla adagot kell sütni, mert pillanatok alatt el lehet tüntetni:)

    VálaszTörlés