2013. december 11., szerda
Sült gesztenye
Ha eljött a tél, akkor itt van a sült gesztenye szezonja is. :) Mi nagyon szeretjük, egyszer-kétszer veszünk is az utcai árusoktól, csak azért valljuk be hogy elég drágán adják. Így, ha hozzájutok jó áron gesztenyéhez, akkor veszek is egy jó adagot, és otthon megsütöm. Nem nehéz, nagyon egyszerű, csak arra vigyázzunk, hogy amikor vágjuk be a gesztenyéket, nehogy az ujjainkat is vágjuk (velem már többször előfordult bármennyire is vigyáztam).
Hozzávalók:
- szelíd gesztenye
- víz
Elkészítés:
A gesztenyéket 2-3 órára áztassuk be vízbe, amíg megpuhul és megszívja magát nedvességgel (akár egy éjszakára is hagyhatjuk).
A domború felületükön egy éles késsel keresztet vágunk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a vágással felfelé.
200 fokra előmelegített sütőben tesszük és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Sütés közbe párszor spricceljük meg a gesztenyéket vízzel.
Akkor van kész a gesztenye, ha már érezni lehet az illatát, és a vágások szétnyílnak, héja már felpöndörödött.
Még melegen meghámozzuk és fogyasztjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Imádom a gesztenyét sülve!
VálaszTörlésAz egyik legfinomabb "téli" csemege. :)
TörlésAz ujjvágás ismerős, de annyira megéri, mert isteni :-)
VálaszTörlésMegéri biza, majd csak begyógyul a seb. :D
TörlésJaj, de szeretem :))
VálaszTörlésÚgy látszik sokan szeretjük. :)
TörlésSzeretjük, finom és isteni illata van! :)
VálaszTörlésÚgy van, Hankka! :)
TörlésInkább főzni szoktam, azt hiszem egyszer sütöttem, pedig sütve finomabb:-)
VálaszTörlésmeg is ennék néhányat!
Én pedig még soha nem főztem, csak sütöttem. De következőkor majd megfőzőm, mert gesztenyepürét szeretnék csinálni. :)
TörlésEz egy nagyon hasznos bejegyzés!
VálaszTörlésImádom a főtt, sült gesztenyét, de néhányszor annyira férgeset sikerült vennem, hogy elment a kedvem tőle.
Na, de ha mostanában szépet látok veszek, mert kedvet kaptam tőled! :)
Örvendek, hogy sikerült meghozzam a kedved a gesztenye sütéshez! :) Remélem kapsz majd szép, egészséges gesztenyéket.
TörlésPont az a gondom nekem is a "vásáros" gesztenyével, hogy nagyon keveset, elképesztően drágán és ráadásul az idő rövidsége (vagy hanyagság) miatt általában sületlenül, keményen árulnak!
VálaszTörlésÍgy viszont kiváló lehet még az ünnepi menüsor után is, pl. sütemény helyett.
:)
Igen, sütemény helyett vagy sütemény után. :D
Törlés