2013. december 28., szombat
Sós keksz
Karácsonyra készültek ezek a finom sós rágcsák, egyszerűen és nagyon gyorsan elkészíthetőek. Annyit azért hozzá tennék, hogy jobb ha dupla adagot készítünk, mert csak egy tepsinyi lesz ebből az adagból, és igen hamar elfogynak. :)
Forrás innen.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 2 tojássárga
- 0,5 dl tejföl (vagy amennyit felvesz)
- só
- késhegynyi szódabikarbóna
+ Lekenni: - 1 tojás (nem lesz szükségünk az egészre)
+ Megszórni:
- szezámmag
- lenmag
- só
Elkészítés:
A sóval elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Közepébe kis fészket alakítunk ki, majd beletesszük a két tojássárgát, és összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.
Egy sütőpapíron kb. 3 mm vastagságú, tepsi nagyságú téglalappá nyújtjuk.
A kinyújtott lapot átemeljük a sütőpapírral együtt a tepsire, ha szükséges levágjuk a lelógó széleket, majd a derelyevágóval 4 cm-es négyzeteket vágunk.
Lekenjük a villával enyhén felvert tojással és megszórjuk magokkal és kevés sóval.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A levágott tésztadarabkákat újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és felvágjuk, majd kisütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Teljesen jol nez ki!Szilveszterre jo lesz ropogtatnivalonak!
VálaszTörlésJól esne most egy nagy tálkával belőle! ;-)
VálaszTörlésJó kis ropogtatnivaló rágcsa, tetszik! :)
VálaszTörlésElkészült nálam is, de tényleg dupla adagot kell sütni, mert pillanatok alatt el lehet tüntetni:)
VálaszTörlés