2013. december 11., szerda

Sült gesztenye


Ha eljött a tél, akkor itt van a sült gesztenye szezonja is. :) Mi nagyon szeretjük, egyszer-kétszer veszünk is az utcai árusoktól, csak azért valljuk be hogy elég drágán adják. Így, ha hozzájutok jó áron gesztenyéhez, akkor veszek is egy jó adagot, és otthon megsütöm. Nem nehéz, nagyon egyszerű, csak arra vigyázzunk, hogy amikor vágjuk be a gesztenyéket, nehogy az ujjainkat is vágjuk (velem már többször előfordult bármennyire is vigyáztam).

Hozzávalók:

- szelíd gesztenye
- víz

Elkészítés:

A gesztenyéket 2-3 órára áztassuk be vízbe, amíg megpuhul és megszívja magát nedvességgel (akár egy éjszakára is hagyhatjuk).

A domború felületükön egy éles késsel keresztet vágunk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a vágással felfelé.

200 fokra előmelegített sütőben tesszük és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Sütés közbe párszor spricceljük meg a gesztenyéket vízzel.

Akkor van kész a gesztenye, ha már érezni lehet az illatát, és a vágások szétnyílnak, héja már felpöndörödött.
Még melegen meghámozzuk és fogyasztjuk.


14 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Az egyik legfinomabb "téli" csemege. :)

      Törlés
  2. Az ujjvágás ismerős, de annyira megéri, mert isteni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megéri biza, majd csak begyógyul a seb. :D

      Törlés
  3. Szeretjük, finom és isteni illata van! :)

    VálaszTörlés
  4. Inkább főzni szoktam, azt hiszem egyszer sütöttem, pedig sütve finomabb:-)
    meg is ennék néhányat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig még soha nem főztem, csak sütöttem. De következőkor majd megfőzőm, mert gesztenyepürét szeretnék csinálni. :)

      Törlés
  5. Ez egy nagyon hasznos bejegyzés!
    Imádom a főtt, sült gesztenyét, de néhányszor annyira férgeset sikerült vennem, hogy elment a kedvem tőle.
    Na, de ha mostanában szépet látok veszek, mert kedvet kaptam tőled! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örvendek, hogy sikerült meghozzam a kedved a gesztenye sütéshez! :) Remélem kapsz majd szép, egészséges gesztenyéket.

      Törlés
  6. Pont az a gondom nekem is a "vásáros" gesztenyével, hogy nagyon keveset, elképesztően drágán és ráadásul az idő rövidsége (vagy hanyagság) miatt általában sületlenül, keményen árulnak!
    Így viszont kiváló lehet még az ünnepi menüsor után is, pl. sütemény helyett.
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sütemény helyett vagy sütemény után. :D

      Törlés