2017. március 27., hétfő

Zabpelyhes túrógombóc



Szeretjük a gombócot, legyen az túrós, kefires, szilvás vagy barackos, jöhet bármilyen változatban. Legutóbb túrógombócot terveztünk, de mivel a búzadarát rég lecseréltem zabpehelyre, rákerestem a netten mások milyen arányokat használnak a zabpelyhes túrógombóchoz, s Maci receptje tűnt a legmegfelelőbbnek. Nem is csalódtam benne, tökéletes recept, finom puha túrógombócok főttek ki. :)
Mi csak önmagában fogyasztottuk, de lehet mellé kínálni cukros tejfölt vagy valamilyen pikáns lekvárt is.

Hozzávalók a gombóchoz:

- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 2 tojás
- 5 dkg darált zabpehely
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek méz (vagy ízlés szerint)
- 1 csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja

Hempergetni:

- 6 ek zsemlemorzsa
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek cukor
- 1-2 ek olaj

Elkészítés:

A zabpelyhet kávédarálóval porrá daráljuk.

A túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a mézzel, cukorral, sóval és tojással. Hozzáreszeljük a citromhéjat, majd a darált zabpelyhet is hozzáadva simára keverjük.

Hűtőbe tesszük 1 órára.

Közben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a zsemlemorzsát, kevés olajat csurgatunk hozzá, és a cukorral ízesítjük.

Ha kivettük a hűtőből a masszát, gombócokat formálunk és lobogó sós vízbe rakjuk. Amikor feljönnek a víz felszínére még kb. 2 percig főzzük.

Ha a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a vízből és pirított zsemlemorzsában meghempergetjük őket.

1 megjegyzés: