2017. március 27., hétfő
Zabpelyhes túrógombóc
Szeretjük a gombócot, legyen az túrós, kefires, szilvás vagy barackos, jöhet bármilyen változatban. Legutóbb túrógombócot terveztünk, de mivel a búzadarát rég lecseréltem zabpehelyre, rákerestem a netten mások milyen arányokat használnak a zabpelyhes túrógombóchoz, s Maci receptje tűnt a legmegfelelőbbnek. Nem is csalódtam benne, tökéletes recept, finom puha túrógombócok főttek ki. :)
Mi csak önmagában fogyasztottuk, de lehet mellé kínálni cukros tejfölt vagy valamilyen pikáns lekvárt is.
Hozzávalók a gombóchoz:
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 2 tojás
- 5 dkg darált zabpehely
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek méz (vagy ízlés szerint)
- 1 csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
Hempergetni:
- 6 ek zsemlemorzsa
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek cukor
- 1-2 ek olaj
Elkészítés:
A zabpelyhet kávédarálóval porrá daráljuk.
A túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a mézzel, cukorral, sóval és tojással. Hozzáreszeljük a citromhéjat, majd a darált zabpelyhet is hozzáadva simára keverjük.
Hűtőbe tesszük 1 órára.
Közben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a zsemlemorzsát, kevés olajat csurgatunk hozzá, és a cukorral ízesítjük.
Ha kivettük a hűtőből a masszát, gombócokat formálunk és lobogó sós vízbe rakjuk. Amikor feljönnek a víz felszínére még kb. 2 percig főzzük.
Ha a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a vízből és pirított zsemlemorzsában meghempergetjük őket.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Izgalmasan hangzik, ezt ki kell prõbálnom.
VálaszTörlésVaníliás cukor? Zsemlemorzsa??? nincs vele gond, csak kérlek ne írd oda, hogy diétás, mert nagyon nem az!
VálaszTörlésKedves Ani, megtudnád kérlek mondani, hogy hol szerepel a bejegyzésben, hogy diétás lenne a gombóc? Sehol sincs megjegyezve, hogy mennyire alakbarát ez a túrógombóc, vagy sem. Ezért egy kicsit furcsállom a hozzászólásódát.
Törlés