2018. február 23., péntek

Hajdinalisztes répás sütemény (gluténmentes)


Amint a hajdinalisztes triplacsokoládés keksz bejegyzésében is említettem, a hajdinalisztet kipróbáltam más süteményekbe is, és az egyik ez a sárgarépás sütemény. Nekem egyre jobban bejön a hajdinaliszt íze, úgy érzem a zabliszt mellett ez is kedvenc lett, ezért majd a jövőben több süti receptet hozok ami ezzel a liszttel készül. Maga a sütemény egy egyszerű kevert sütemény, csak egészségesebb formában, mint a fehér lisztes párja. A fehér csokoládé a tetejéről akár el is hagyható, és helyette csak porcukorral megszórva is finom.

Hozzávalók a tésztához:

- 26 dkg hajdinaliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 4 dkg darált dió
- 5 dkg durvára vágott dió
- 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja
- 25 dkg reszelt sárgarépa
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg porcukor
- 1 dl olaj
- 0,4 dl frissen facsart narancs leve
- 0,5 dl tej

Hozzávalók a mázhoz:

- 10 dkg fehér csokoládé
- 1 ek olaj

Elkészítés:

A hajdinalisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük a darált és durvára vágott dióval és a narancs reszelt héjával.

A sárgarépát megpucoljuk, megmossuk, majd kislyukú reszelőn lereszeljük.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.

A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, amíg kifehéredik és megnő a térfogata. Tovább keverve hozzácsurgatjuk az olajat és a narancs levét is. Több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet, végül a reszelt répát is, és egynemű masszává keverjük. Beleforgatunk 2 kanálnyi habot, hogy a masszát fellazítsuk, majd utána 2-3 részletben adagoljuk hozzá a többi habot és óvatosan beleforgatjuk, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (nálam 24x20 cm), majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A fehér csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk az olajjal és a kihűlt sütemény tetejére simítjuk.
Megvárjuk míg megdermed a csoki a tetején, amit mi már nem tudunk megvárni, majd tetszés szerinti szeletekre vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése