Találtam a fagyasztóba még egy zacskó darált tepertőt, a hűtőbe meg egy darabka megszáradt sajtot, így már magától adódott, hogy sajtos - tepertős pogácsa készül majd a hétvégére. Nem az a hajtogatós fajta, ezért egyszerűen elkészíthető, és kockára vágva még időt is spórolhatunk vele, de akár pogácsaszaggatót is használhatunk, kinek melyik forma a szimpatikusabb. :)
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 2 tk só
- 1 mk örölt bors
- 17 dkg darált tepertő
- 2 ek házi sertés zsír
- 1 tojás
- 5 g instant élesztő
- 1 tk cukor
- kb. 6 ek tejföl
+ 8 dkg reszelt sajt
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
A lisztet, a sót és az őrölt borst dagasztótálba szitáljuk, és elmorzsoljuk benne a zsírt és a darált teperőt. Közepében kis fészket formálunk, majd beleütjük a tojást, és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Rászórjuk a kanálka cukrot és az instant élesztőt, majd a tejföllel együtt bedagasztjuk. A tejfölt kanalanként adagoljuk a masszához, és csak annyit adjunk hozzá, hogy egy könnyen formálható tésztát kapjunk.
Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen a tésztát téglalappá nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd keskenyebb oldalától feltekerjük mint a bejglit. A kapott rudat egy kicsit lelapítjuk, majd ketté hajtjuk és letakarva 30 percet pihentetjük.
Pihentetés után a tésztát 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Egy pizzavágóval 5x5 cm-es négyzetek vágunk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
20 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával.
Előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Szuper lett! Nagyon szépen köszönöm a receptet.Csak ajánlani tudom másoknak is!
VálaszTörlésKedves Névtelen, nagyon örülök, hogy ilyen gyorsan elkészítetted és ízlett nektek is! Köszönöm a visszajelzést! :)
Törlés