Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg főtt krumpli
- kb. 0,3 - 0,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 5 g instant élesztő (vagy 2 dkg friss élesztő)
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg (barna)cukor, vagy ízlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- kb. 1,1 dl tej
Tetejét lekenni: - 1 ek tej + 1 csipet cukor
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, egy kicsit kihűtjük, majd meghámozzuk és vagy lereszeljük, vagy pedig krumplinyomóval összetörjük. Teljesen kihűtjük.
0,3 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanálnyi cukrot, majd beleszórjuk az instant élesztőt (vagy belemorzsoljuk a friss élesztőt), letakarjuk és félretesszük amíg előkészítjük a többi hozzávalót.
A lisztet és a sót dagasztótálba szitáljuk, majd a krumplival és vajjal elmorzsoljuk. Közepében kis fészket formálunk, majd beleütjük a tojást és ráöntjük a felfutott élesztőt és bedagasztjuk. Ha nem elég a tej akkor még adunk hozzá pár evőkanállal. Nekem elegendő volt 0,3 dl, de ennek a mennyisége függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől. Ezért előbb adjuk hozzá a 0,3 dl-t, majd ha még szükséges akkor hozzáadunk annyi tejet, hogy egy könnyen formálható tésztát kapjunk.
Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a mákot, a cukrot és a reszelt citrom héjat elkeverjük, majd annyi forró tejet adunk hozzá hogy egy könnyen kenhető krémet kapjunk.
A megkelt tészta 2/3-át tepsi nagyságúra (30x22 cm) nyújtjuk, majd az előzőleg kivajazott és lisztezett tepsi alját kibéleljük bele. Rásimítjuk a mákos tölteléket.
A megmaradt tésztadarabkát kinyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk és a tészta tetejét berácsozzuk vele.
10 percet pihentetjük, majd a tetejét lekenjük a cukros tejjel, és előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Teljesen kihűtjük, majd kockára vágva és porcukorral megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése