2018. január 19., péntek

Sajtos - virslis kifli



Nem telhet el szilveszter virsli nélkül. ;) A tavaly leveles tésztában tekertem a virsli darabkákat, idén kelt tésztára cseréltem, mert azt jobban szeretjük, így elkészültek ezek a sajtos-virslis kiflik. Nagy sikere volt nálunk, amit nem csak szilveszterre készíthetünk el, kitűnő reggeli vagy uzsonna is lehet. :)

Hozzávalók a tésztához (32 db kiflihez):

- 1,8 dl tej
- 1 tojás
- 6 dkg natúr krémsajt (Philadelphia)
- 2 tk só
- 50 dkg finom liszt
- 1 cs. instant élesztő
- 1 tk cukor
- 5 dkg vaj

+ 11 db virsli
+ kb. 3,5 dkg reszelt sajt

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - 2-3 ek szezámmag

Elkészítés:

A meglangyosított tejet, az egész tojást és a krémsajtot a mixer táljába öntjük. Rászórjuk a sót, majd a lisztet rászitáljuk. Erre rászórjuk a cukrot és az instant élesztőt.
A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Ha túl kemény lenne a tészta, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanál tejet, ha pedig túl lágy akkor 1-2 evőkanál lisztet.

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen óvatosan átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük.

Ezután a tésztagombócokat egyenként kb. fél centis körlappá nyújtunk, ezt pedig 8 körcikkre vágjuk. Mindegyik cikk szélesebb felére 1-1 virsli darabkát teszünk és megszórjuk egy jó csipet reszelt sajttal. Szorosan feltekerjük és kifli alakúra formáljuk.
A virsliket akkora darabokra vágjuk, amekkora széles a tésztacikk szélesebb vége. Én harmadoltam őket.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól távolabb, és újabb 30 percig pihentetjük.

Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

1 megjegyzés:

  1. De helyes kiflik, nagyon jól néznek ki, és hogy milyen finomak lehetnek, azt el tudom képzelni :-)

    VálaszTörlés