2019. november 19., kedd

Sütőtökös zabkeksz


Az elmúlt hétvégén vettünk egy nagyobbacska sütőtököt. Megsütöttük a sütőben, majd jókat csemegéztünk belőle mézzel locsolva és fahéjjal megszórva. Nagyon finom volt. :)
Ugyanakkor készítettem belőle kalácsot (hamarosan hozom a receptjét) és ezt a puha sütőtökös zabkekszet is. Csupa egészséges hozzávalókat tartalmaz, gyorsan elkészül, és nagyon finom. :) Jobb ha dupla adagot készítünk, mert ugyan 21 darab lett ebből az adagból, túl gyorsan elfogyott.

Hozzávalók (21 db 27 grammos kekszhez):

- 11,5 dkg zabpehely
- 11,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 6 dkg durvára vágott dió
- 1 csapott tk mézekalács fűszerkeverék
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 tojássárga
- 2 ek kókuszolaj
- 18 dkg sült sütőtökpüré (sütőben megsütött és pürésített tök)
- 2 ek akácméz
- kb. 2-3 ek tej

Megj.: 

1. A sütőtök sütéséről itt olvashatsz bővebben.
2. Ha édesebben szereted, akkor adhatsz hozzá több mézet.

Díszíteni: - 30 g étcsokoládé + 1/2 tk olaj

Elkészítés:

Egy keverőtálba mérjük a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a fűszereket, a sót és a durvára vágott diót. Elvegyítjük.

Egy másik tálba mérjük a tökpürét, hozzáadjuk a tojássárgát, a kókuszolajat és mézet, majd egyneművé keverjük.

A lisztes keverékhez adjuk a tökös keveréket, és jól összedolgozzuk. Ha nem állna össze a massza, akkor hozzáadunk annyi tejet, hogy épp csak összeálljon. Nekem 2 evőkanál tejre volt szükségem.

Ezután a tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk egymástól 2-3 cm-re. Tenyerünkkel, vagy egy széles talpú pohárral lelapítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A tepsibe hagyjuk pihenni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Az étcsokit az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, majd egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) vékonyan becsíkozzuk a kihűlt kekszek tetejét.

Megvárjuk, hogy megszáradjon a csoki a tetején, majd légmentesen záró dobozban tároljuk.


Eredeti recept innen. Köszönet érte!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki, szép a tetejükön a csokicsíkozás, a fűszerektől pedig már téli hangulatot áraszthatnak 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      A fűszerektől egy kicsit már az adventi időszakra hangolódtunk, nagyon finom illat volt az egész lakásban amíg sült. :)

      Törlés
  2. De szép kekszek! Nálunk a sütőtök megosztó étek. Én nagyon szeretem, ezért néha sütök. Ha legközelebb sor kerül rá, teszek egy próbát, hátha keksz formában mindenki szeretni fogja!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! :)
      Próbáld ki nyugodtan a sütőtököt belecsempészni sütibe, senki nem mondja meg, hogy van benne. Nálunk a keksz mellett, kalács tésztába és töltelékbe is került, és pogácsa is készült vele, sőt még sütőtökös-túrós zebratorta is. Nagyon finom volt minden.

      Törlés