2019. november 27., szerda
Sült sütőtökös pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Nálunk ugyan nincs gond a sütőtök fogyasztásával, szeretjük minden formában, viszont van akinél megosztó lehet. Nyugodtan elkészíthetjük és megkínálhatjuk az olyan személyeket is ezzel a sült sütőtökös pogácsával, akik nem rajonganak a sütőtökért. Az íze nem érződik a pogácsában, viszont egy könnyed, puha állagú, nagyon finom pogácsát kapunk.
Hozzávalók:
- 42 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 8 dkg búzasikér
- 5 dkg vaj
- 2 tk só
- 1 cs. szárított (instant) élesztő
- 25 dkg sült tökpüré
- 1 tojás
- 1/2 tk méz
- kb. 18-20 dkg tejföl
Megj: A tejföl mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - 1-2 ek magkeverék (tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag)
Elkészítés:
A lisztet és búzasikért egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a sót és a szárított élesztőt, és egy kicsit elkeverjük. Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tökpürét, a tojást, rácsurgatjuk a mézet, és jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 25 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kedvünk szerint magvakkal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Valóban nagyon könnyed, belül szép lyukacsos állagú podácsák, látszik rajta hogy szépen megkelt. Kívülről is nagyon guszták, és biztos nagyon finomak is voltak!
VálaszTörlés